Når børn og unge mistrives, peger pilen ofte på mor. Men det er forkert

Flere børn og unge mistrives. I jagten på en enkel forklaring bliver mødre ofte udpeget som skyldige. Men det er en forældet og farlig tilgang, siger forskere

De seneste 10 år er der sket en markant stigning i antallet af børn og unge, der har været i kontakt med psykiatrien. Modelfoto
De seneste 10 år er der sket en markant stigning i antallet af børn og unge, der har været i kontakt med psykiatrien. Modelfoto. Foto: Thomas Vilhelm/Ritzau Scanpix.

Psykologer, psykiatere, udredninger og diagnoser er en del af flere og flere danske børns liv – og dermed også flere forældres liv. Flere børn mistrives, og i de seneste 10 år er der sket en markant stigning i antallet af børn og unge, der har været i kontakt med psykiatrien. I mødet med fagpersonerne efterlades forældrene – og særligt mødrene – ofte med indtrykket af, at det er deres skyld, at barnet har det dårligt. 

Det siger pårørendementor for forældre til børn med særlige behov og psykisk sårbarhed Dorthe Stieper. Hun står bag bogen "Er det mors skyld? Når mødre føler og tillægges skyld for deres børns psykiske mistrivsel", som 11 fagpersoner medvirker i.