Når mors dag er en sorgfuld dag: ”Alt der har med mors dag at gøre, kan godt give mig en kæmpe knude i maven”

På søndag er det mors dag. I løbet af de seneste år er dagen blevet mere og mere populær. Samtidig er der kommet et større fokus på, at mors dag for nogle kan være en dag fyldt med sorg

Mens tusindvis af mødre landet over får blomsterbuketter på mors dag, er det for andre en dag, de ville ønske, ikke fandtes.
Mens tusindvis af mødre landet over får blomsterbuketter på mors dag, er det for andre en dag, de ville ønske, ikke fandtes. Foto: Francis Dean/Ritzau Scanpix.

For Line Gommesen er mors dag ikke en lykkelig dag. Det er derimod en dag, hvor savnet til hendes mor er endnu større end på de fleste andre dage.

"Det er også en dag med skyldfølelse over ikke at have gjort mere, da min mor var her. Og en dag med en følelse af skam over ikke at kunne unde andre at have en god dag,” fortæller hun.

For knap 10 år siden mistede den dengang 13-årige Line Gommesen sin mor på en familieferie til Portugal. Hendes søster og mor var på en guidet ridetur, da hestene pludselig løb løbsk. Hendes mor faldt af og fik et kraniebrud.

"De fleste år siden ulykken har jeg bare prøvet at lade, som om at mors dag ikke findes. Når jeg har set reklamer for dagen, har jeg kigget væk med det samme igen. Alt der har med mors dag at gøre, kan godt give mig en kæmpe knude i maven,” fortæller hun.

I år ligger mors dag søndag den 14. maj. Traditionen med mors dag kom til Danmark i 1929 og blev i starten brugt til at indsamle penge til mødre, der havde mistet deres mænd i Første Verdenskrig. Siden er det blevet en dag, hvor man hylder kvinden og moderrollen – ofte ved at købe en buket blomster eller sende en sød besked til sin mor.

I løbet af de seneste år er der kommet et større fokus på, at mors dag ikke kun er en lykkelig dag. Nogle virksomheder giver én mulighed for at fravælge kundeklubmails, beskeder og reklamer om mors dag, og på sociale medier deler kendte mennesker såvel som privatpersoner beskrivelser af deres egen sorg. Men hvorfor er der netop nu kommet fokus på, at mors dag for nogle er en dag, der bare skal overstås hurtigst muligt?

Forældre & Sorg er én af de organisationer, der de seneste år har kørt kampagner, der har haft til formål at skabe fokus på sorg på mors dag ved eksempelvis at samle penge ind til organisationer, der arbejder med spædbarnsdød. 

Birgitte Sofia Horsten, der er direktør i organisationen, har lagt mærke til, at de svære sider af mors dag har fået mere fokus. Hun pointerer også, at der er kommet en større indsigt i, at sorg ikke kun ser ud på én måde. Derfor er der også kommet en større forståelse af, at det ikke kun er personer, der har mistet deres mor, der kan opleve sorg på mors dag. Det gælder også mødre, der har mistet et barn, kvinder, der er ufrivilligt barnløse, og personer, der har en mor, de ikke har lyst til at fejre.

"Generelt har vi fået et bedre hverdagssprog for sorg, så det ikke kun er den sørgende, der tør sætte ord på. Det tør mennesker omkring dem også. Og det gør, at flere også tør tale højt om den sorg, de oplever,” siger hun.

Siden Line Gommesen, der i dag er 22 år, mistede sin mor i en ulykke for snart 10 år siden, har hun undgået mors dag – lige indtil for to år siden, hvor hun valgte at dele sine tanker om dagen på sin Instagram-profil.
Siden Line Gommesen, der i dag er 22 år, mistede sin mor i en ulykke for snart 10 år siden, har hun undgået mors dag – lige indtil for to år siden, hvor hun valgte at dele sine tanker om dagen på sin Instagram-profil. Foto: Privatfoto.

Sorg er som Vesterhavet

Mors dag er en dag, der kun bliver mere og mere populær. For blomsterbutikker landet over er det den dag, hvor de sælger allerflest buketter. Det gælder også blomsterbutikken Interflora, der oplyser, at de i 2020 sørgede for, at knap 70.000 danske mødre fik leveret en buket i døråbningen, og som også oplever, at dagen kun bliver mere og mere populær.

Det giver god mening, at der netop nu er kommet mere fokus på, at mors dag kan være en svær dag. For når dagen er blevet så populær, kan sorgen mærkes endnu stærkere. Det fortæller lektor Maja O’Connor, der er sorgforsker ved Aarhus Universitet og Det Nationale Sorgcenter og leder af Enhed for Sorgforskning.

"Man får det jo nærmest presset ned i halsen, at man skal gøre eller forvente alt muligt på mors dag. Jeg kan godt forstå, at nogle bliver vrede, provokerede eller kede af det, og det skal der være plads til. Men jeg håber, at nogle måske også kan vende det om og bruge mors dag som en dag, hvor man kan være taknemmelig for alt det, der har været,” siger hun.

Når nogle oplever, at deres sorg er stærkere på mors dag end på andre dage, hænger det blandt andet sammen med, at mors dag er en mærkedag, pointerer Maja O’Connor.

"Sorg er lidt ligesom Vesterhavet – det kommer i bølger, skyller ind over én og trækker sig lige så stille igen. Ved mærkedage er bølgerne store, og sorgen kan mærkes ekstra meget. Det kan den, fordi mærkedage ofte er forbundet med traditioner med familien, og her bliver det ekstra tydeligt, at der mangler én,” siger hun.

I 2022 blev forlænget sorglidelse anerkendt som diagnose af WHO, og Maja O’Connor mener, at det øgede fokus på sorg på mors dag hænger sammen med, at der generelt er kommet en større anerkendelse af, hvor voldsom sorg kan være.

For blomsterbutikker landet over er mors dag den dag, de sælger allerflest buketter. I år er det mors dag søndag den 14. Maj.
For blomsterbutikker landet over er mors dag den dag, de sælger allerflest buketter. I år er det mors dag søndag den 14. Maj. Foto: Bent Midstrup/Nf-Nf/Ritzau Scanpix.

En del af en større tendens

Mette Byriel-Thygesen er museumsinspektør ved Nationalmuseet med fokus på blandt andet kvinders frigørelse og synet på ægteskab og kærlighed. Hun mener, at fokusset på sorg på mors dag er en del af en større tendens.

"På sociale medier – og især på Instagram – er der blevet skabt en tendens, hvor flere er åbne om alle de svære dele af livet. Vi ser kvinder, der deler ud om deres kamp for at blive forældre og om de tabte graviditeter, de oplever. Vi ser også flere, der deler ud om andre tab, de oplever i livet,” siger hun.

At flere deler åbent ud om livets svære sider, som forældreskab og familieliv kan være forbundet med, begrænser sig ikke kun til sociale medier, fortæller Mette Byriel-Thygesen. Også i litteraturen er der kommet et større fokus på kampen for forældreskabet, men også på hvad forældreskab og barndom kan betyde for ens opvækst. Eksempelvis spiller filmen "Den, der lever stille” lige nu i biografen. Filmen er baseret på bogen af samme navn af forfatteren Leonora Christina Skov, der handler om hendes egen opvækst med en fraværende mor. I 2020 delte forfatteren også et opslag på Instagram, hvor hun beskrev, hvorfor mors dag for hende var en svær dag.

"Sammenlignet med for bare 50 år siden er der i dag et meget større fokus på forældreskabet, og hvad det vil sige at være en god og dårlig forælder. Det har også gjort, at mange flere forholder sig til, om deres egne forældre egentlig er ’værd’ at hylde på en dag som mors dag,” siger Mette Byriel-Thygesen.

Line Gommesen tror, at den øgede opmærksomhed på, at mors dag kan være en svær dag, vil gøre, at flere også vil dele deres egen sorg med mennesker omkring dem. Det har hun også selv gjort ved blandt andet at dele sine tanker om dagen på sin Instagram-profil de seneste to år. Det er hun overbevist om, vil være godt for dem, der oplever sorgen.

"Jeg har valgt at fortælle om min sorg, fordi jeg ville ønske, at jeg ikke sad på mors dag og følte mig alene. Det kan jo være, at der sidder nogen, der kan relatere til det, jeg føler,” siger hun og fastslår:

"Det har hjulpet mig at fortælle om min sorg til mine venner og min familie. Jeg håber, at flere vil gøre det samme, hvis de føler sig alene på mors dag. Eller hvis man kender nogen, der er ramt af sorg, at man så rækker ud til dem."