Ny ekspert i ”Gift ved første blik”: At blive skilt fra mine børns far var mit livs største udfordring

Psykoterapeut og "Gift ved første blik"-ekspert Nina Reventlow har længe taget tilløb. Først for fire måneder siden opsøgte hun sin biologiske mor

58-årige Nina Reventlow mærker en afstand mellem sine principper og handlinger, når hun serverer rødt kød eller køber en plasticpose i supermarkedet.
58-årige Nina Reventlow mærker en afstand mellem sine principper og handlinger, når hun serverer rødt kød eller køber en plasticpose i supermarkedet. Foto: DR.

Hvornår stod du sidst i et etisk dilemma?

For fire måneder siden tog jeg beslutningen om at opsøge min biologiske mor. Jeg havde ikke gjort det tidligere af hensyn til min adoptivmor. Hun havde altid sagt, at jeg bare kunne opsøge hende, men jeg tror, hun mente det med den ene hjernehalvdel og med hjertet håbede, at jeg ikke ville gøre det. Jeg havde også et hensyn at tage til min biologiske mor, som jeg frygtede at bringe i en svær situation.

Jeg tog først kontakt til hende, efter at min adoptivmor var død. Jeg skrev en meget respektfuld mail, hvor jeg udtrykte min taknemmelighed over, at hun gav mig livet, gode gener og et sundt sind. Jeg skrev også, at jeg ikke bebrejdede hende noget, og at det var o.k., hvis hun ikke havde lyst til at møde mig. Jeg forlangte stort set intet. Der gik halvanden time, før hun svarede. Hun skrev: “Det er den mail, jeg altid har håbet på og frygtet at få. Nu frygter jeg den ikke mere.”
 
Det viste sig, at hun aldrig havde fortalt sine børn eller venner, at hun havde fået mig. Hun havde båret på den hemmelighed hele livet, og min første tanke var, at det lød enormt ensomt. Jeg ved, jeg har hjulpet hende med at slippe fri af ensomheden. Og heldigvis har hun kun mødt omsorg og kærlighed fra sin familie og venner. I virkeligheden kan det sagtens være, at jeg burde have henvendt mig før, men det var svært at vide, da jeg stod i dilemmaet.

Hvad er den største etiske udfordring, du selv har mødt?

Det var en kæmpe udfordring at blive skilt fra mine børns far. Det var mit valg, og det var ikke let – det var faktisk brutalt. Jeg kan huske, at jeg tænkte, at den her beslutning skal jeg leve med resten af mit liv. Jeg skal leve med, at mine voksne børn kigger på mig og spørger: "Hvad skete der? Og hvorfor?". Det er og bliver mit livs største etiske udfordring, at jeg påtog mig ansvaret for at bryde en familie op. Det blev en manifestation af, at vi er født ind i et dilemma mellem det selviske og uselviske, og uanset hvad vi vælger, har det en konsekvens. I dag ser jeg beslutningen som omkostningsfuld, men det bedste, jeg kunne gøre på det pågældende tidspunkt.

Hvad er tidens største etiske dilemma?

For mig er det energiforsyningskrisen. Jeg har været så heldig, at jeg har låst mine elpriser, så i teorien kunne jeg være ligeglad. Det koster mig ikke en bjælde at lyse den her hytte op. Men selvom det ikke har en økonomisk omkostning for mig at bruge energi, så har det en omkostning for klimaet, og det går jeg meget op i. Derfor gør jeg meget for at spare på energien. Jeg kan huske, da jeg løb på rulleskøjter på vejene på de bilfrie søndage under energikrisen i 1973. Siden har vi fået spots i loftet, vi streamer og spiller på konsoller, og jeg tror, vi har svært ved at se, hvad vores personlige bidrag gør i den store sammenhæng.
 
Hvilke etiske principper tilstræber du selv at handle efter?
 
At være medmenneskelig. Det er den gyldne regel, som jeg også følger, når jeg sidder med mine klienter som psykoterapeut. Til en middag forleden mødte jeg en kvinde på 30 år, der lige var blevet ansat i en stor virksomhed. Hun fortalte, at hun havde to russiske kolleger, som hverken hun eller andre snakkede med. Hun vidste ikke engang, om de var Putin-tilhængere. Jeg var rystet og var nødt til at ødelægge den gode stemning, for det ligger så langt fra mit menneskesyn. Jeg synes, man har en forpligtelse til at se mennesket i den, man sidder over for, uanset hvem de er, eller hvilken kasket de har på.
 
Hvornår er du gået på kompromis med dine egne etiske principper?
 
Når der er afstand mellem mine intentioner og handlinger, eller når mine egne interesser kolliderer med andres eller samfundets interesser. Det sker hver eneste dag, men det er nok klimaet, der optager mig mest. Skal jeg flyve, fordi jeg før corona lovede min søn en tur til Rom? Hvad vil være godt for mig og ham, hvad ville være godt for klimaet? Jeg bliver konfronteret med mine intentioner og principper dagligt. For eksempel når jeg glemmer mit indkøbsnet og derfor må købe en plasticpose, eller når jeg serverer rødt kød for vennerne.