To nye pensionister vil omfavne friheden. Men de frygter forfaldet

Den ene har sagt farvel til et liv i overhalingsbanen og leder efter noget, der kan give hende livskraften tilbage. Den anden nyder at have sagt endegyldigt farvel til trædemøllen. To nye pensionister sætter ord på de første måneder af en ny livsfase

For to nye pensionister er frihed og en større indsigt det bedste ved at blive ældre.
For to nye pensionister er frihed og en større indsigt det bedste ved at blive ældre. Foto: Privatfoto.

Ida Götke, 69 år

Foto: Privatfoto

Tidligere sygeplejefaglig direktør. Gik på pension i september 2022. Bor i Skive.

Hvordan har det været at gå på pension?

“Jeg havde en hverdag som sygeplejefaglig direktør med en arbejdsuge på omkring 60 timer. At gå fra at ligge i overhalingsbanen til at kunne sove, så længe man vil…, det tager noget tid at vænne sig til. Pludselig får man ikke nogen mails eller telefonopkald, og det synes jeg har været tomt. Faktisk megatomt.”

“Mit arbejde og de relationer, det har givet mig, har skænket mig ualmindelig meget livsglæde og livskraft. Kunsten nu er at finde noget andet, som kan gøre det samme.”

Hvad gør du for at udfylde tomrummet?

“Den første mandag, efter at jeg gik på pension, købte jeg et årskort i vores lokale svømmehal. Nu svømmer jeg en kilometer alle hverdage. Jeg læser også mere skønlitteratur, jeg er aktiv i menighedsråd, provstiudvalg og stiftsråd, og så skal jeg skabe en ny rolle for min mand, mine børn og mine børnebørn.”

Hvilke planer har du?

“Min mand og jeg vil gerne ud på nogle længere sejlture. I 2023 gælder det de danske farvande, og i 2024 har vi planer om at sejle til Skotland.”

Hvad er det bedste ved at blive ældre?

“Det overblik og den indsigt, man får. Foruden den taknemmelighed, man bliver fuld af. Taknemmelighed for alt det spændende, man er blevet givet, det, der er opnået, og de gode relationer, man har fået. Det opleves som en stor styrke og ballast at have med sig.”

Hvad er det værste ved at blive ældre?

“Det er kroppens forfald – at se ind i en livsfase, hvor der kommer skavanker, som kommer til at begrænse ens udfoldelser. Jeg frygter at komme til at lide af en kronisk sygdom, som gør mig hjælpeløs. Et er, at vi skal dø alle sammen, men jeg har det svært med tanken om at være afhængig af andre.”

Hvad betyder din kristne tro for dig?

“Jeg finder styrke, ro og støtte i kirken og det at have en tro på noget, der er større end en selv. Peter Bastian skrev i sin sidste bog om sin pludselige erkendelse af, at han allerede var elsket – uden forbehold. Det gjorde meget for ham, og det gør det også for mig. Budskabet om, at uanset hvad der sker med mig eller omkring mig, så er jeg allerede elsket.”

Hvad tænker du om synet på ældre i samfundet?

“Det er under forandring. Det er min oplevelse, at samfundet lige så stille går fra at se ældre som en byrde til at se ældre som en kæmpemæssig ressource. Man skal virkelig skamme sig, hvis man ikke får noget ud af de store ældregenerationer, vi har lige nu – ikke mindst på arbejdsmarkedet. Men det kræver, at man laver nogle vilkår for ældre medarbejdere, som er langt mere fleksible. For det kan godt være, mange af os gerne vil blive ved med at arbejde efter pensionsalderen, men vi vil også have frihed. Så man skal spørge: 'Ida, hvordan har du lyst til at arbejde nu?'. Det skal være mere fleksibelt.”

Hvad kendetegner den generation, du er en del af?

“Vi er ved godt helbred, og vi har levet på en vild velstandsbølge, der til en vis grad har gjort os forkælede. Det med at være nøjsomme har vi det svært med. Vi er sultne på oplevelser, vi er sultne på at rejse og tage nyt land til os, vi er nysgerrige, og vi sidder ikke bare foran flimmerkassen og stener. Vi er en meget aktiv generation.”

Niels Vinther-Larsen, 62 år

Foto: Privatfoto

Tidligere skolelærer. Gik på pension i sommeren 2022. Bor på Møn

Hvordan har det været at gå på pension?

“Det passer mig fint at have større frihed. Jeg kan gøre tingene i mit eget tempo, passe mine dyr, gå en tur ved stranden, cykle og spille badminton. Læse avisen om morgenen, nyde en kop kaffe og få tempoet ned. Jeg var kommet til at sidde fast i hamsterhjulet, og det havde jeg længe haft lyst til at komme ud af.”

“Mændene i min familie er ikke blevet så gamle, og jeg tænkte, 'hvorfor skal jeg blive ved med at knokle, når jeg har mulighed for at stoppe?'. Det gjorde jeg i sommer. Siden er jeg blevet vikar på mit forrige arbejde, men det er kun hyggeligt, fordi jeg selv vælger, hvilke vagter jeg tager, og jeg er sluppet for mange af de forpligtelser, jeg tidligere havde.”

Hvilke planer har du?

“Jeg kan godt lide den hverdag, jeg har. Det giver mig en ro at nyde naturen, og jeg har min dejlige kone, mine fire børn, og der er børnebørn på vej. Jeg vil gerne opleve noget, men det er ikke sådan, at jeg vil rejse Jorden rundt 10 gange. Det skal højst være nogle få gange, jeg flyver.”

“Min generation har brugt vores kvote op, synes jeg. Jeg har i mange år prøvet at begrænse vores klimaaftryk, og jeg forsøger hvert år at lave en lille forbedring, for eksempel ved at skifte vinduer eller få solceller. Jeg vil gerne have fornemmelsen af, at jeg gør noget – at man kan gøre noget for klimaet.”

Hvad tænker du om synet på ældre i samfundet?

“Jeg synes, der er rigtig mange debatter, som er meget unuancerede. Den offentlige debat lider under nogle grove generaliseringer af ældrelivet, og jeg synes meget ofte, det er enkeltsager, for eksempel skandaler på plejehjem, der kommer til at definere ældrepolitikken.”

Hvad er det bedste ved at blive ældre?

“Jeg oplever en stor frihed. Jeg kan lave tingene i mit eget tempo.”

Hvad er det værste?

“At se folk i ens alder, der bliver alvorligt syge eller går bort. Det er en lidt underlig fornemmelse. Det er ikke sådan, at jeg er bange for at dø, men jeg er bange for at havne i en situation, hvor jeg ingenting kan. Jeg ved ikke, hvorfor jeg tænker sådan. Måske skyldes det, at jeg har oplevet folk, der er blevet demente og har mistet kontrollen over deres eget liv.”

Hvad er dine største drømme?

“Jeg håber, at mine børn klarer sig godt og får et fornuftigt liv. Jeg synes, der bliver taget meget hensyn til de ældre, og det er også rart nok, men når jeg ser, hvad de unge bakser med, synes jeg, det er problematisk. Der er mange, der har det svært og føler sig presset i uddannelsessystemet, de har svært ved at finde steder at bo, og så skal de ovenikøbet forholde sig til klimakrisen. Jeg håber, at fremtiden bliver mere tryg for dem, end den ser ud til.”