Sognepræst: Da jeg var i Rom, savnede jeg mine sønner. Da jeg kom hjem, savnede jeg Rom

Gensynet med mine børn efter fem dages præste-studietur i Rom begyndte med urinvådt tøj, der skulle presses ned i en Paw Patrol-taske, og kulminerede med et pommes frites-opgør foran fjernsynet. Et svidende nederlag for min fædrene formåenhed – og for fredagshyggen, skriver sognepræst Adam Garff

Sognepræst: Da jeg var i Rom, savnede jeg mine sønner. Da jeg kom hjem, savnede jeg Rom
Foto: Privatfoto.

Familiefaren har været i Rom uden børn. Fem dage på studierejse med 20 venlige præstekolleger. Turen var særdeles vellykket og gav baghjul til enhver tale om folkekirkens forkætrede arbejdsmiljø, man ellers hører så meget om for tiden. Vi blev åndeligt stimuleret, styrkede de kollegiale venskaber og badede ligefrem spontant i en vulkansø syd for Rom.

Trods glæden blev faderhjertet sat på lidt af en prøve. Jeg kom til at savne mine to sønner. De er et og tre år, og det var første gang, jeg skulle være så længe væk fra dem.

Den første dag kunne savnet holdes i ave, sådan er dage i transit, og det samme på de to følgende dage. Men på fjerdedagen satte savnet sig igennem som små glimt for mit indre af to tårevædede drenge. I mine tanker stod drengene i præstegården og skreg om kap med ordene: "Hvornår kommer far hjem?". Dette selvovervurderende mareridt havde intet med virkeligheden at gøre, kunne min hustru dog berolige mig. De havde ellers spurgt, vist nok to gange i løbet af ugen, om jeg mon havde rejsegaver med hjem. Dette lagde en lille dæmper på savnet.

Jeg landede og fik fornøjelsen af fredagshentningen. Den indebærer altid to overstimulerede drenge, der har alt andet i hovedet end deres far – for slet ikke at tale om en 32-årig mand, der havde været fem dage med arbejdet i Rom. Savntælleren blev nulstillet, da jeg forsøgte at mase en klump urinvådt tøj ned i en Paw Patrol-taske. Undervejs kom jeg også til at hælde en madkasse med vandmelonsrester ud over mig selv og min endnu pæne skjorte. Med fokuseret mine blev sønnerne spændt lidt for hårdt fast i dobbeltklapvognen og kørt tilbage til præstegården gennem den tøvende septembersol.

De efterfølgende timer kan bedst beskrives som et svidende nederlag for fredagshyggen. Hjemme på præstegården lå de to rejsegaver, som jeg selvfølgelig havde husket at købe. Uden nævneværdig taknemmelighed blev gaverne pakket op, hvorefter den ene straks blev ødelagt. Den yngste dreng er udstyret med fingre så stærke, at han kan brække de fleste materialer over på midten. Det gjaldt også for den dristige gave, jeg havde købt til ham: et gravko-samlesæt af ganske tyndt italiensk træ. Vi nåede ikke engang at samle bunden af gravkoen, før han brækkede en vital del over. Den slags brudskader kunne end ikke gaffatape fikse, vi prøvede heller ikke.

Det endte selvfølgelig med et veritabelt sammenbrud, dog ikke hos den yngste, skadevolderen, men hos den ældste. Selvom han havde sin egen gave, et kranvogns-samlesæt, ligeledes i tyndt italiensk træ, kunne han ikke bære tanken om den yngstes gerning. Jeg havde også lyst til at græde med, men styrede mig af pædagogiske grunde. Derfra gik det kun ned ad bakke.

Min hustru kom hjem med pizza klokken 18. Efter fem dage i Rom var jeg blevet afhængig af hvedemel, så menuen lagde en dæmper på abstinenserne. Det var også det eneste gode, der var at sige om den middag.

Der gemte sig en enorm kasse pommes frites i den fugtige plastpose. Dem fandt den yngste en særlig måde at spise på. Han brugte en enkelt pommes frites som en slags fingerformet ske, så han kunne indtage grådige mængder af den medfølgende mayonnaise.

Vi havde allerede kastet al bordskik over bord og endte med at spise foran fjernsynet. Dog til voksenfjernsyn. Halvvejs inde i "middagen", og ret synkront endda, ramte drengene dagens endegyldige nedsmeltning. Det var vist over en pommes frites, de begge mente at have retten til. På det tidspunkt savnede jeg Rom mere end nogensinde. Det gør jeg stadig.

Klummen familieliv skrives på skift af sognepræst Adam Garff, født i 1990 og far til to, podcaster Josephine Kuhn, født i 1993 og mor til en, og journalist Lise Kabell Søgaard, født i 1985 og mor til to.