Systemet bebrejdede Monica, da hendes datter blev psykisk syg. Hun slap ikke skylden, før hun læste afskedsbrevet

Monica Neimanas’ datter kæmpede i mange år med angst, depression, spiseforstyrrelse og skizotypi, inden hun i 2021 selv gjorde en ende på sine lidelser. Monica Neimanas oplevede aldrig, at Elisabeth gav hende skyld for sin mistrivsel, men det gjorde både fagfolk og netværk

”Jeg har altid påtaget mig ansvaret som mor, og jeg ved, at jeg er en god mor, selvom jeg har begået og begår fejl," siger Monica Neimanas.
”Jeg har altid påtaget mig ansvaret som mor, og jeg ved, at jeg er en god mor, selvom jeg har begået og begår fejl," siger Monica Neimanas. Foto: Johanne Teglgård Olsen.

For omkring 10 år siden blev Monica Neimanas’ datter, Elisabeth, indlagt med livstruende anoreksi. Hun var 18 år og havde lidt af angst, depression og spiseforstyrrelse, siden hun var 12 år. Da der ikke var plads på en lukket afdeling med viden om spiseforstyrrelser, blev hun indlagt på en åben psykiatrisk afdeling sammen med andre voksne med blandt andet paranoid skizofreni. Der var de første dage ikke mulighed for diæt, som var tilpasset Elisabeths behov og heller ikke adgang til samtaler med diætist eller psykolog. Der var ingen behandlingsplan, og Elisabeth fik selv ansvar for at tage mad fra buffeten, hvilket medførte stor angst.

”Da jeg besøgte hende efter et døgn, løb hun mig i møde og klamrede sig til mig og nulrede mit hår, som hun plejede at gøre som treårig. Det var voldsomt sorgfuldt, men selvom jeg så, hvor skadeligt det var for hende at være indlagt, havde hverken hun eller vi noget valg,” siger Monica Neimanas, der er uddannet sygeplejerske og har arbejdet mange år i børne- og ungepsykiatrien.