Unge piger har fået sportsidoler, de kan spejle sig i

Kvinder har historisk været marginaliserede i sportens verden. Nu giver stjerner som fodboldspilleren Pernille Harder og cykelrytteren Cecilie Uttrup Ludwig unge piger troen på, at de kan leve af deres sport. Men de bliver stadig valgt sidst i skolegården

Kathrine Ekberg trækker bolden væk fra en fremstormende modspiller. Hun er en dynamisk midtbanespiller, der tilbagelægger flere meter end de fleste i løbet af en kamp.
Kathrine Ekberg trækker bolden væk fra en fremstormende modspiller. Hun er en dynamisk midtbanespiller, der tilbagelægger flere meter end de fleste i løbet af en kamp. . Foto: Johanne Teglgård Olsen.

10-årige Kathrine Ekberg stormer mod en modspiller, der dribler retningsløst rundt i højre side af fodboldbanen, sætter sin krop ind foran ham og tackler ham i en kraftfuld bevægelse. Hun tager bolden med sig, snor sig uden om en anden modstander, og hamrer bolden forbi målmanden, helt op i hjørnet. Hun ser ikke overrasket ud, jubler ikke engang.

Senere i kampen bliver hun tacklet af Olivia Foss, en 11-årig forsvarsspiller, som kaster sig ind i alle dueller med en glubsk appetit. Bolden ryger videre til Sofia Riise-Jakobsen, en klassisk målscorer, der gør det, hun er bedst til: Tager et par driblinger, trækker sig fri af forsvaret og sparker bolden fladt under målmanden, som forgæves dykker mod græsset.