Vil du holde dig sund og rask? Så fald på knæ for din elskede

Gifte mennesker har markant bedre helbred end fraskilte og enlige, viser undersøgelse. Ægteskab har en stressregulerende effekt, forklarer eksperter

Det er den særlige intimitet med ens elskede, som gør kærlighedsrelationen helt speciel for både det mentale og det fysiske velbefindende, pointerer klinisk sexolog og sognepræst. Genrefoto.
Det er den særlige intimitet med ens elskede, som gør kærlighedsrelationen helt speciel for både det mentale og det fysiske velbefindende, pointerer klinisk sexolog og sognepræst. Genrefoto. . Foto: Freestocks/Unsplash.

Dødsårsag: Enlig. En sådan definition findes ikke i det danske dødsårsagsregister. Ikke desto mindre kan det være sundhedsfarligt at leve alene.

Mennesker, som lever i ægteskaber, er nemlig mindre stressede, har et bedre mentalt og fysisk helbred, ryger mindre og har færre langtidssygdomme end fraskilte og enlige. Det viser den seneste opgørelse ”Danskernes Sundhed - Den Nationale Sundhedsprofil” fra Syddansk Universitet fra foråret 2022.

At leve i et - velfungerende - ægteskab fører rigtigt nok til sundere livsvaner, forklarer Christian Graugaard, der er læge og professor på Sexologisk Forskningscenter ved Aalborg Universitet.

”Det er veldokumenteret, at det faste parforhold er en beskyttende faktor i forhold til sygelighed og død. Det skyldes nok en kompleks blanding af tryghed, intimitet, sammenhængskraft og daglig opmærksomhed fra partneren, som vi ved, er meget stærke forudsætninger for trivsel og for motivationen til at holde sig rask.”

Christian Graugaard ser tallene fra to perspektiver:

”En tryg base, hvor man kan være sig selv og ikke behøver at forklare eller forsvare sig, er i sig selv en solid sundhedsfaktor. Det andet - og mere lavpraktiske - aspekt er, at man har en partner, som kan insistere på, at man kvitter smøgerne eller går til læge, når man har en plet på huden, har hostet længe eller virker deprimeret.”

At dele glæder og sorger med sin partner har ligefrem en stressregulerende effekt, supplerer psykolog og Center for Familieudviklings direktør Mattias Stølen Due om undersøgelsens konklusion.

”For det første har ægteskabet en naturlig korrektiv funktion, hvor man så at sige ikke får lov at 'dø i synden'. Man ryger mindre, drikker mindre, motionerer mere og spiser sundere. For det andet har det en påvist stressregulerende effekt at fortælle et andet menneske, vi er trygge ved, om det, vi oplever som vanskeligt i vores tilværelse. Det regulerer nervesystemet og er selve begrundelsen for, at terapi har en funktion,” forklarer Mattias Stølen Due.

Han låner en pointe fra den amerikanske forsker og professor i psykiatri Daniel Siegel:

”Siegel er kendt for mottoet name it to tame it, altså, alene ved at italesætte det, som fylder negativt for dig over for en person, du er tryg ved, bliver nervesystemet reguleret. Det betyder ikke, at stressen forsvinder med det samme, men den finder et mere bæredygtigt niveau.”

At andre nære relationer såsom forældre, mostre, fætre og ikke mindst gode venner også kan have en stor betydning for helbredet, er Mattias Stølen Due og Christian Graugaard enige om.

”Der er mange eksempler på, at man kan opnå helbredsmæssige fordele i stærke relationer, som ikke består af ens nære eller biologiske familie, men snarere af en social familie af eksempelvis venner, som man aktivt har valgt til. Men den del af tosomheden, som handler om hverdagens kærlige overvågning af den andens sundhed, er alligevel noget, de færreste venskaber kan,” siger Christian Graugaard.

Udover at ens bedste venner ikke på samme måde kan "overvåge" ens helbred, er det den særlige intimitet med ens elskede, som gør kærlighedsrelationen helt speciel for både det mentale og det fysiske velbefindende. Det siger Benedikte Vejlby Baggesgaard, klinisk sexolog og sognepræst i Romdrup-Klarup Pastorat nær Aalborg.

”Et ægteskab er trygt, fordi man mange gange har en bedre økonomi og en at holde i hånden foran fjernsynet fredag aften, men særligt på grund af det seksuelle aspekt. Det er ikke, fordi man ikke kan have sex, når man er single, men det er knapt så stabilt, fortroligt og nærende, som det man kan have med sin faste partner,” siger Benedikte Vejlby Baggesgaard og tilføjer:

”Intimitet er også, at man betyder noget i den andens liv, at man ikke er ligegyldig, men står hinanden nær. Det er noget, vi har længtes efter, lige siden vi slap vores moders favn.”