Alle kan være med til Gotved-gymnastik

Gotved-gymnastik er gymnastik, der tager udgangspunkt i kroppens naturlige bevægelsesmønster. I Odense sørger underviser Bodil Bæk for, at der også er plads til gymnaster med småskavanker

”I Gotved-gymnastikken står vi ikke på samme sted, men bevæger os rundt og gør mange af de samme bevægelser, som vi bruger i hverdagen,” forklarer Bodil Bæk. –
”I Gotved-gymnastikken står vi ikke på samme sted, men bevæger os rundt og gør mange af de samme bevægelser, som vi bruger i hverdagen,” forklarer Bodil Bæk. – . Foto: Sophia Juliane Lydolph/Ritzau Scanpix.

”Vi starter med skuldrene. Kom lidt ned i knæene, og så cirkler vi baglæns med skuldrene, mens vi flytter vægten fra fod til fod,” guider gymnastikunderviser Bodil Bæk.

Klokken er kun et par minutter over 9 onsdag morgen, men et hold morgenfriske gymnaster er allerede i gang med halvanden times Gotved-gymnastik i FOF’s lokaler midt i Odense. Opmærksomt lytter de til dessinerne fra Bodil Bæk. Mange af dagens fremmødte er tydeligvis ikke novicer inden for den klassiske gymnastikform, der er opkaldt efter gymnastikpædagogen Helle Gotved (1912-2006), og som bygger på en eviggyldig bevægelsesform, der tager udgangspunkt i kroppens naturlige anatomi, fysiologi og funktion. De kan rækkefølgen på øvelserne og har ikke brug for megen hjælp.

”Her er ikke noget med, at vi skal ud i nogle unaturlige overstrækninger, som det er tilfældet i andre former for gymnastik. Vi øger selvfølgelig også vores bevægelighed, men vi gør det ved at skabe flow i vores bevægelser. I Gotved-gymnastikken står vi ikke på samme sted, men bevæger os rundt og gør mange af de samme bevægelser, som vi bruger i hverdagen,” forklarer Bodil Bæk.

Gymnastiktimen starter stille og roligt med dæmpet klavermusik i højttaleren, som bruges til at understøtte bevægelserne, men efterhånden skrues tempoet op, og i takt til musikken marcherer de 10 kvinder og 2 mænd, der er mødt frem i dag, friskt rundt i ring i det lyse lokale.

Efter et kvarters tid er der en kort pause, og de fleste trækker ud til siden for at tage en slurk af vandflasken. Det er dog ikke mange minutter, gymnasterne får lov at puste. De får besked på at hente små håndvægte i et skab, og med små pink og gule vægte i hænderne laver de forskellige øvelser, der ikke så meget handler om styrke, men nærmere udholdenhed. Armene hæves og sænkes, føres ind til kroppen og ud igen.

”To skridt til venstre. To skridt til højre,” lyder det fra Bodil Bæk, der har placeret sig i midten af cirklen og holder øje med, at ingen har problemer med at holde takten til det Lukas Graham-nummer, der drøner ud af højttalerne.

”Er I varme?”, spørger hun og får et halvforpustet ”ja” tilbage fra gruppen.

”Hvis ikke I er, så er det godt, at I skal ud at løbe nu,” fortsætter hun.

I adstadigt tempo løber gymnasterne rundt i kreds – de fleste iført sorte eller hvide gymnastiksko, der holder fødderne varme i den lidt kolde sal. For et par enkelte er løb for stor en udfordring, og de tager i stedet turen rundt i salen i rask gang. Og det er helt o.k. ifølge Bodil Bæk. Her er det ikke en konkurrence om, hvem der kan udholde længst eller mest.

De fleste er iført sorte eller hvide gymnastiksko, der holder fødderne varme i den lidt kolde sal. –
De fleste er iført sorte eller hvide gymnastiksko, der holder fødderne varme i den lidt kolde sal. – Foto: Sophia Juliane Lydolph/Ritzau Scanpix

”Vi kan ikke alle sammen lave det samme. Alle har brug for at lære deres krop at kende og mærke efter, hvor langt man kan være med,” siger hun.

Efter grundige udstrækninger ved ribberne henter alle en grøn måtte og placerer tæppe eller håndklæde ovenpå. Det er tid til øvelser på gulv. Først, hvad der kan betegnes som en blid form for mavebøjninger.

”Stille og rolige løft af hovedet. Husk udånding, når du løfter overkroppen, og indånding, når du sænker den,” guider Bodil Bæk, mens hun går rundt og retter venligt på et par stykker.

Der er ingen snak undervejs, men derimod dyb koncentration – også da der til sidst i undervisningen laves åndedrætsøvelser. Og helt stille bliver der det sidste kvarter, hvor holdet føres gennem en afspændingssession, der får det til at se ud, som om flere af dem sover under tæpperne, de har taget over sig.

”Det er noget af det, de rigtigt godt kan lide, og som jeg får mange positive tilbagemeldinger på,” siger Bodil Bæk.

Stille og roligt kommer gymnasterne, der for flertallets vedkommende er pensionister, til sig selv, strækker sig og ligner nogen, der nu er beredt på at tage fat på resten af onsdagen. Det gælder også Elisabeth Ohm, som er i gang med sin tredje sæson Gotved-gymnastik. Hun har fundet sin rette hylde med den blide gymnastikform, fortæller hun.

”Jeg skulle lede efter noget nyt, da jeg ikke mere kunne være med til de ting, der foregik i meget højt tempo. Jeg prøvede at tage i træningscenter, men det var simpelthen for kedeligt. Her får jeg derimod en positiv oplevelse, fordi træningen er så grundig, og Bodil sørger for at komme godt rundt i hele kroppen, når vi træner,” siger hun.

Samme oplevelse har Lise Bendix Madsen, der har dyrket Gotved-gymnastik,så længe hun kan huske.

”Jeg føler mig varigt velfungerende, når jeg dyrker Gotved-gymnastik. Jeg kan godt lide, at man går grundigt til værks – for eksempel træner vi bevægeligheden i fødderne. Den er utroligt vigtig, men det er ikke noget, man ellers gør så meget ud af andre steder,” siger hun og understreger, at det også er dejligt at træne sammen med andre.

”Strengt taget kunne man jo lave øvelserne hjemme i stuen med en cd på anlægget. Men det er altså hyggeligere at gøre det i flok. Også selvom det ikke er så meget, vi får snakket, når vi er i gang,” siger Lise Bendix Madsen.