Andreas Jebro: Det er godt at bruge weekenden på at blive inspireret uden selv at skulle præstere

I sommer er han viking i Dyrehaven, nord for København. Men når Andreas Jebro har fri, står den på venner, gåture og serier sammen med hustruen Amalie Dollerup

"Røde Orm” er en bearbejdelse af Frans G. Bengts-sons roman af samme navn. Det er Andreas Jebro, 34 år, der spiller den unge vikingehøvding. Sidste år havde det udendørs teatershow urpremiere ved Moesgaard Museum i Aarhus, og i onsdags var der premiere i Ulvedalene, Dyrehaven, nord for København. – Privatfoto.
"Røde Orm” er en bearbejdelse af Frans G. Bengts-sons roman af samme navn. Det er Andreas Jebro, 34 år, der spiller den unge vikingehøvding. Sidste år havde det udendørs teatershow urpremiere ved Moesgaard Museum i Aarhus, og i onsdags var der premiere i Ulvedalene, Dyrehaven, nord for København. – Privatfoto.

Jeg mærker, det er weekend, når mine lørdagsprøver er slut, og jeg går hjemad gennem Dyrehaven, smiler ekstra meget og mærker skuldrene falde lidt ned. Men søndag er ikke altid fridag, det kommer lidt an på, hvilke teatre jeg huserer på. Jeg har lige spillet på Betty Nansen, og der var det mandag, der var weekend. Men ellers er søndag den dag i ugen, hvor vi har helt fri. Søndag er virkelig helligdag for os.

I en weekend vil jeg gerne gå en tur ved Amager Strand, vi har ikke så langt til vandet, bare lade bølgerne summe en til ro og måske finde en god bid mad på vejen.

Jeg lader op ved at se venner lørdag aften, hvis jeg ikke har forestilling. Så plejer vi det sociale liv, som ikke kun tæller kolleger, men også tætte venner og familie. Den kan også godt bare stå på sofa og en god serie sammen med min hustru.

Skal jeg holde et middagsselskab, sker det for tiden ret tit. Det sidste år har vi været gode til at benytte alle de chancer, vi har haft, til at invitere venner hjem. Vi blev gift i august og har haft så meget til overs, at vi har holdt efterfest siden. Vi var bange for at løbe tør til brylluppet, så vi har stadig noget tilbage at lave drinks af. Jeg kan også virkelig godt lide at lave mad og er glad for at servere noget, som er spændende at tilberede. Det gør ikke noget, det tager lang tid. Sidst var det thailandske tapas med salater i alle afskygninger, street food og hele paletten af noget stærkt, sødt, syrligt. Men det kan da være, at jeg skal prøve med vikingeretter. Da vi spillede ”Røde Orm” sidste sommer ved Moesgaard Museum i Aarhus, havde vi en mand med, der bryggede øl undervejs. Hvis jeg skal kaste mig ud i en vikingediciplin, kan det være, jeg skulle lære lidt af det, for han lavede nogle øl helt fra bunden af, som smagte helt fantastisk.

På en søndag er det noget med at koge ned og mærke efter, hvad det er, man har brug for. Er det en tur på løbebåndet og så i sauna for at få kroppen til at slappe helt af? Eller er det netop bare en gåtur og en kop kaffe? Nogle søndage er vi heller ikke blege for at ligge og se en hel sæson af en eller anden serie, så man er helt firkantet, når man rejser sig op.

Vi har ikke traditionelt fjernsyn længere, vi er blevet nogle af dem, der kun kører streamingtjenester.

Skulle jeg ud af huset, ville jeg nok vælge noget kulturelt. Tage i teatret og se nogle af mine fantastiske kolleger på scenen eller gå i biografen med min hustru, hvis hun også har fri. Vi kan godt lide at blive revet med af de eventyr, der bliver fortalt. Det er også godt at komme ud og blive inspireret og ikke selv at skulle præstere.

Inden jeg går i seng, læser jeg overskrifter og artikler på min telefon. Jeg bladrer lige igennem og får et overblik over, om verden står. Og så er man klar til den næste uge, hvor det bliver spændende, om der bliver fulgt op på noget af det, man har læst.