Prøv avisen
Min weekend

Astrid Krag: Jeg trives bedst, når huset er fuld af mennesker

36-årige Astrid Krag (S) er ny social- og indenrigsminister. Foto: Steen Brogaard

Nyudnævnt social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) er vokset op med rolige og rutineprægede weekender. I dag trives hun bedst med, at kalenderen er fyldt op med haveprojekter, familiebesøg – og arbejde

Jeg mærker, at det er weekend, når jeg rejser mig fra aftensmaden og retter an til film og fredagsslik i stedet for at skulle i gang med at smøre madpakker. Mine tre børn, Bjørn, Malte og Karla, lobbyer altid kraftigt for, at vi skal hente bland selv-slik sammen, og det har jeg også selv en svaghed for, så sådan bliver det ofte.

Da jeg var barn, besluttede mine forældre, at hele familien minimum en af weekendens dage skulle ud i naturen. Vi tog for eksempel til Rørbæk Sø eller Tinnet Krat i det sydøstlige Midtjylland, hvor der jo er så smukt. Men jeg var den ældste i en søskendeflok på tre, og jeg kan huske, hvordan jeg hadede at bruge min weekender i naturen med familien. Min far drønede altid af sted forrest, mens min mor sneglede sig af sted langt bagved med mine små søskende i hver sin hånd, der bogstaveligt talt skulle vende hver en sten. Og så gik jeg der i midten alene og brugte enormt meget energi på at være sur.

Jeg er vokset op med faste rutiner. Hver eneste fredag – uden undtagelse – spiste vi hakkebøffer med bløde løg og bølgepomfritter fra frost, fordi det var den dag, hvor mine forældre altid tog ud og købte ind til den kommende uge efter arbejde. Vi boede i den lille østjyske by Tørring, hvor alle kendte hinanden, og hvor der var meget trygt og stille.

Når jeg skal slappe af, opfinder jeg spændende projekter at tage mig til. Jeg er som en flue i en flaske, ville min mand formentlig sige, og hvis jeg ikke har planer, begynder jeg at plante nye træer i vores have eller rykke rundt på stuemøblerne. Jeg trives bedst, når der sker noget. Huset skal også helst være fuld af folk og familie. Ved at have et hjem, hvor der er fuld knald på, har jeg nok gjort lidt oprør med min meget trygge og stille barndom.

Søndag er for mig ikke anderledes fra lørdag. Min mand, Andreas, er rapper, så hele familien er ofte med ham på spillejobs i weekenden. Så styrer min 10-årige datter Karla merchandiseboden, og vi kaster håndtegn oppe foran til koncerterne. Andre gange er det mig, der har arbejde i weekenderne. Der er ingen tvivl om, at vores børn synes, at deres fars job er sejere end mit, som er lidt mere voksenkedeligt, selvom der indimellem er sodavand og slik.

Skal vi ud af huset, tager vi tit ud og går på stranden i Trylleskoven nord for Køge. I dag elsker jeg at komme ud i naturen, selvom jeg jo protesterede meget imod det som barn. Den vilde natur har en meget afstressende effekt på mig og sætter altid en masse tanker i gang, som der ellers ikke er plads til i dagligdagen. Nogle af vores venner har også et skønt sommerhus i Odsherred, som vi ofte besøger. For mig er det nemlig bedst, hvis der er både skov og strand. Hele familien er vandhunde. Ungerne er det endda også, når vejret ikke lige er til det.

Inden jeg går i seng søndag aften, hjælper jeg børnene med at smøre madpakker, og når de er puttet, laver min mand og jeg ugeplaner. Som henholdsvis selvstændig musiker og nyudnævnt minister er det et større puslespil at få den kommende uge til at gå op, så det er vigtigt at få eksempelvis pasningsaftalerne helt på plads, inden den begynder.