Prøv avisen

August kalder på havearbejde

Det er nu, at frugttræerne skal beskæres. Det er bedst at skære få store grene af frem for mange små. – Foto: Colourbox

Der er rigeligt at lave i haven i august. Det er nu, frugttræerne skal beskæres, hvis man senere på året ønsker at kunne plukke frugt af høj kvalitet. Og så betyder en lang varm periode, at mange planter lige nu risikerer at stå i for tør jord

Er man en af de danskere, der har holdt ferie væk fra hus og have, kan der vente lidt af en opgave, når man kommer hjem. Den seneste tids meget høje temperaturer har således været hårde ved blomster i både bed og krukker, og har man ikke haft naboen til at agere havevander, mens man var bortrejst, vil mange af havens planter hænge noget med hovedet. Også selvom der flere steder i landet er faldet en behørig regnmængde de seneste dage.

Haveselskabets haveekspert Louise Møller råder derfor til, at noget af det første, man gør i haven, når man vender hjem fra ferie, er at mærke efter, hvor i haven det er nødvendigt at være ekstra gavmild med vandingen.

”Mange steder er jorden stadig i underskud af vand, og særligt steder med en sandet jord vil der være behov for en god portion vand. Sandet jord holder ikke så godt på vandet, som lerjord gør. Så det bedste er at tage to spadestik ned og mærke efter, om jorden virker tør eller fugtig, og vande derefter. Især ved rosenbede og nyplantede stauder og buske kan der være behov for meget vand. Og her taler vi ikke bare en sjatvanding, hvor man lige hurtigt bruser over med vandslangen – der skal en god grundvanding til, som trænger helt ned i jorden. Og allerbedst er det at vande aften og morgen, hvor vandet ikke så let fordamper,” siger hun.

Har man køkkenhave, gælder det også her om at være grundig med vandingen. For selvom vi langsomt bevæger os hen imod efteråret, er der stadig rig mulighed for at nyde de afgrøder, man såede tidligere på året. Ja, faktisk kan det endnu lade sig gøre at så nyt og få glæde af det i år.

”Man kan sagtens nå at så lidt salat, radiser eller dild for eksempel og få glæde af det i løbet af sensommeren, fordi det er hurtige afgrøder,” siger Louise Møller.

En af augusts allervigtigste opgaver er dog beskæring af frugttræer. Mange ynder at beskære træerne i foråret, hvor det er nemmere, fordi der endnu ikke er så mange blade på. Men af hensyn til træernes sundhed er det bedre at gøre nu.

”Det er godt at beskære nu af flere grunde. Træerne er stadig i vækst, og det betyder, at når du skærer en gren af og laver et sår, så heler træet hurtigt, og der kommer ikke så let sygdom og bakterier. Derudover dannes der færre små skud, såkaldte vanris, der senere skal tyndes ud, hvis man beskærer i august måned. Mange siger, at når man beskærer nu, så kommer man til at skære alle frugterne af. Men det, der sker, er, at de tilbageværende frugter bliver af endnu bedre kvalitet,” siger Louise Møller og pointerer, at for blommetræers vedkommende kan beskæringen vente til efter blommehøsten.

Når man beskærer frugttræerne, er det altid bedst at skære få store grene af frem for mange små, og så er det vigtigt at beskære i en grenvinkel – det vil sige, hvor to grene mødes. På den måde opstår der ikke døde ender, og såret efter beskæringen kan bedre hele.

Netop nu er ribs, solbær og stikkelsbær på deres højeste, og det varer derfor lige lidt, inden disse frugtbuske skal beskæres. Men når tiden kommer, er det ifølge Louise Møller fordelagtigt altid at skære de ældste grene væk – og gerne helt nede ved jorden. Det er ofte rigeligt at skære to til tre grene ned, og når man altid lader de yngre grene blive, får man en langsom foryngelse af frugtbusken.

På denne tid af året kan der også være lidt arbejde at gøre i drivhuset, hvis man er den heldige ejer af et sådant. Først og fremmest er det vigtigt at sørge for god udluftning og dermed lade døre og vinduer stå åbne. Nogle drivhusejere vil opleve, at den planteiver, de havde i foråret, her i sensommeren resulterer i, at planterne står for tæt i drivhuset.

”Man kan godt komme til at få plantet lidt rigeligt i drivhuset. Så kan det være nødvendigt at beskære lidt og sørge for, at der ikke er for tæt af blade. Det vil nedsætte risikoen for svampeangreb og råd. Hvis der begynder at komme pletter på bladene, og de begynder at visne, kan det være tegn på sygdom. Og det er bare med at få det fjernet, inden det breder sig,” siger Louise Møller og pointerer, at havearbejde ikke skal være sur pligt.

”Husk også at nyde haven. Sæt dig i en stol, og nyd en skål nyplukkede bær – det skal der også være tid til,” siger hun.