Prøv avisen

Bær, der dufter og kan drikkes

Nu er hindbærsæsonen forbi. Men så skal jeg ellers lige love for, at brombærrene er kommet på banen. De er rigtig mange, nærmest i klaser, og er store, saftige og ikke mindst søde, skriver Henrik Bang-Møller, som nyder at gå på bærjagt i det nordjyske. Foto: Iris/Ritzau Scanpix

Mens man skal væbne sig med tålmodighed, når man plukker hindbær, kan man på kort tid fylde en pose med brombær

Bær- og frugtsæsonen er på sit højeste. Og i modsætning til landmændenes traditionelle afgrøder ser årets høst ud til at blive god. For ganske vist har heller ikke frugt og bær fået tilstrækkeligt med vand, men til gengæld har de fået rigeligt med sol. Og det sidste har modnet dem hurtigt og gjort dem meget søde og velsmagende.

Heroppe i Vendsyssel har jeg på mine ture ud i naturen gjort den iagttagelse, at eksempelvis hindbærrene de steder, hvor de har været direkte eksponeret for det stærke sollys, er svedet og skrumpet ind til næsten ingenting, mens de har klaret sig nogenlunde de steder, hvor de har stået i læ og skygge inde i skoven.

Særligt ét sted i Tornby Klitplantage, hvor jeg ofte tager en hæsblæsende tur på min mountainbike, har det i den sidste del af hindbærsæsonen nærmest været, som om jeg cyklede gennem en velduftende hindbærmarmelade. Så meget, at jeg på et tidspunkt opgav at tage tid på min kørsel, fordi jeg simpelthen måtte smage på de søde, lækre hindbær.

Jeg er rent ud sagt småforelsket i tanken om at kunne gå direkte ud i naturen og plukke forråd til familiens spisekammer. Også af dén grund elsker jeg denne årstid – sensommeren og høsttiden, der tilmed vækker minder om høsten i mit barndomshjem, hvor også naboerne kom og hjalp til, og der blev bragt håndmadder og kolde øl ud til høstfolkene. Min far havde ydermere anskaffet sig en mejetærsker, der både kunne høste kornet og presse den overskydende halm til baller på én gang. Dét gjorde ganske vist høsten lidt mere prosaisk.

Nu er hindbærsæsonen forbi. Men så skal jeg ellers lige love for, at brombærrene er kommet på banen. De er rigtig mange, nærmest i klaser, og er store, saftige og ikke mindst søde. Så mens man skal væbne sig med tålmodighed, når man plukker hindbær, kan man på kort tid fylde en pose med brombær.

Fra slutaugust og fremefter er det tid til én af mine øvrige favoritter: tranebærrene. De ligger som perler på en snor oven på den fugtige bundvegeta- tion på heden og omkring søerne.

Hvert år på dén tid er således min hustru og jeg ude og plukke bær og frugt. Og selvom min kone er blevet lidt træt af det, så er det for mig stadig en sand terapi at traske rundt og plukke bær, og jeg kan bruge timevis på det. Det vil sige: jeg ænser slet ikke, at tiden går, men bliver bare ved og ved, indtil familien ringer og spørger, hvor jeg bliver af.

Da jeg på et tidspunkt, mens jeg studerede i København, var taget en tur ud i Kongelunden på Amager for at plukke hindbær, blev min kone for alvor bekymret og var lige ved at alarmere politiet, men nøjedes heldigvis med at sende underboen af sted for at opsøge mig.

I Vendsyssel er vi glade for bjesk og er ikke altid så kræsne med, hvad den bliver lavet af. Det er smaddersjovt og en opslugende(!) beskæftigelse, som også med stort udbytte kan deles med andre.

Jeg er eksempelvis glad for tranebærsnapsen, hvor sødmen ikke tager overhånd, men lige akkurat bliver kantet af spritsmagen. Brombær, blåbær og mosebøllebær (som nogle tror er blåbær!) indeholder så meget saft og sødme, så snapsen uden tilsætning af sukker eller honning nærmer sig likør og følgelig er meget populær blandt pigerne.

Men over alle andre hjemmelavede snapse troner nu porsesnapsen, som jeg foretrækker at lave på raklerne, det vil sige de grankoglelignende småskud, som allerede kan høstes i marts-april, inden de bliver til blade. Dertil kommer surbærsnaps (også kaldet aronia), som foruden at være verdens sundeste bær også smager usandsynligt godt og har en fantastisk smuk, mørkerød farve.

Skål! Eller som den navnkundige talsmand for afholdsbevægelsen Lars Larsen-Ledet, engang udbrød: ”Ned med den fordømte snaps!”.