Biografen, der føles som ens egen stue

Danmarks eneste drive-in biograf har eksisteret siden 1961, og en helt almindelig sensommeraften tiltrak den op mod hundrede biler. Biografen viser nye film fra marts til december, og her er hver aften date-aften i lærredets skær

I Lynge i Nordsjælland 25 kilometer fra København har Danmarks eneste driveinbiograf eksisteret siden 1961. –
I Lynge i Nordsjælland 25 kilometer fra København har Danmarks eneste driveinbiograf eksisteret siden 1961. – . Foto: Tage Nielsen/Ritzau Scanpix.

Scenen kan nok fremkaldes hos de fleste. Mørket er ved at falde på efter en lang dag. Luften er blevet kølig, og den nu opståede temperaturforskel mellem inde og ude gør bilens ruder duggede. Snakken er ved at forstumme, der bliver stille, og det store lærred lyser op på himlen og kaster lys på bilerne, der er parkerede foran. Scenen fra driveinbiografen er i hvert fald en klassiker i mange amerikanske film, og på dette tidspunkt vil den mandlige hovedperson nok forsøge at lægge en arm om sin ledsagers skuldre.

I Lynge i Nordsjælland har Danmarks eneste driveinbiograf eksisteret siden premiereaftenen i juli 1961, hvor den franske film ”Le Vogage en Ballon” stod klart på lærredet på trods af et heftigt regnskyl. Siden er sæsonen blevet udvidet, og fra marts til december kan man i dag opleve de store danske og udenlandske film i den udendørs biograf og prøve ”den ultimative dating-oplevelse”, som biografen reklamerer med på hjemmesiden.

En hverdagsaften i sensommeren, hvor over 50 biler er parkeret foran det ene af de i alt tre lærreder, er det da også parrene, der er i overtal blandt publikum. Det er Quentin Tarantinos ”Once Upon a Time… in Hollywood”, der tiltrækker klart flest, og både yngre og ældre par ser ud til at holde af at se film på denne måde. Der er en lind strøm af mennesker fra de parkerede biler til den meget velassortede kiosk. Og ens for mange af dem er den afslappede påklædning. Nogle ligner, at de faktisk lå derhjemme og så film, og det er netop noget af det bedste ved driveinbiografen, mener Henrik Kehlet, der har stået i spidsen for forretningen siden foråret 2011.

”Jeg kom selv hernede, inden jeg overtog biografen. Det er den fedeste måde at se film på. Man sidder i sit eget lille rum, hvor man kan være helt sig selv, og hvor man kan snakke sammen eller med ungerne. Det gør det meget nemmere at komme som småbørnsfamilie, med en baby i en lift eller have en hund på bagsædet,” siger han og fortsætter:

”Det er der tilsyndeladende også mange andre, der er blevet forfaldne til. Hvis folk kunne tage hele deres soveværelse med, ville det være perfekt.”

At sige, at nogen har taget hele deres soveværelse med denne onsdag aften, ville være en overdrivelse, men det er tæt på. På den bagerste række holder bilerne med bagsmækken åben op mod lærredet, og her har flere lagt madrasser i bagagerummet og medbragt så mange dyner og puder, at det bliver svært for ejerne selv at klemme sig derind. Et par stykker har hængt lyskæder i åbningen.

Dem med lyskæderne er en ny ung målgruppe, som har opdaget biografen for nylig, og som har været med til at gøre denne sæson til en succes. Vejrguderne har også haft en finger med i spillet.

”Det virker til, at vi har fundet en niche. Der kommer flere og flere unge, som lige har fået kørekort eller er i 20’erne. De ligger i bagagerummet og ser film. De stiller mange spørgsmål til, hvordan vi gør tingene, så man kan fornemme, at de ikke har været her før. De medbringer puder og madrasser og ledlyskæder, og det er virkelig noget, der er vokset frem. Særligt på grund af Instagram, hvor de lægger billeder ud bagefter. Det har haft effekt. Derudover har vi mange gæster, som ligesom jeg selv, er kommet her i årevis,” siger han.

Stort set hver aften står Henrik Kehlet selv og byder velkommen i porten til den kæmpemæssige biograf. I kiosken arbejder hovedsageligt unge mennesker fra nærområdet, og under filmen kan man spotte kontrollørerne på lommelygterne i mørket, når de beder folk om at slukke bilens forlygter eller tilbyder at sætte sorte affaldssække henover dem. For Henrik Kehlet er det en glæde at køre biografen, og det gør det til at holde ud, at han arbejder de fleste dage, når alle andre har fri.

I USA begyndte driveinbiograferne allerede at dukke op i begyndelsen af 1900-tallet. Men først i 1933 åbnede den første officielle driveinbiograf i New Jersey, efter at ejeren havde oplevet moderens kvaler med at sidde komfortabelt i et almindeligt biografsæde. I 1950’erne og -60’erne havde biograferne bredt sig til hele landet og var en meget populær weekendbeskæftigelse.

Og efter at have været slået sig op på at være familiebiograferne, hvor alle var velkomne, selv de mindste og mest larmende af slagsen, forsøgte man senere at gøre biograferne mere orienterede mod de voksne ved at have et bredt udvalg af gyserfilm på programmet. I storhedstiderne fandtes der over 4000 driveinbiografer i USA. I dag er der færre end 500.

I Danmark er det blevet ved den ene, men her har man haft en god sæson, og den forsætter hele efteråret.