Hanne laver bolsjer på gammeldags manér

Hos Bolchepigen i Kerteminde fremstiller mor og datter bolsjer helt fra bunden. De findes i et utal af smagsvarianter, men mest populære er de gamle, klassiske bolsjer, der bringer minder fra en svunden tid frem

Indehaveren af Bolschepigen, Hanne Lindegaard, i fuld sving med varm sukkermasse, der strækkes til den rette konsistens og tilsættes farve og smag, inden den afkølede masse skæres op til bolsjer – eller bliver til gør-det-selv-slikkepinde for små kunder. –
Indehaveren af Bolschepigen, Hanne Lindegaard, i fuld sving med varm sukkermasse, der strækkes til den rette konsistens og tilsættes farve og smag, inden den afkølede masse skæres op til bolsjer – eller bliver til gør-det-selv-slikkepinde for små kunder. – . Foto: Carsten Bundgaard/ritzau.

Det kræver armmuskler at stå og ælte en stor klump bolsjemasse med hænderne – også selvom massen holdes blød under en varmelampe og rulles ud på et stykke blødt koskind.

”Men jeg har jo mormorarme, kan du nok se,” griner Hanne Lindegaard, indehaver af butikken Bolchepigen, der ligger i Kerteminde på Fyn.

Hun er i gang med bolsjeproduktion, og hvis ikke tænderne løb i vand allerede ved duften af hjemmelavede bolsjer, gør de det helt sikkert, når man ser hende stå og vende, dreje og trykke den syv kilo store, søde bolsjemasse.

Som sådan er der ikke noget hokus pokus ved de hjemmelavede bolsjer, siger Hanne Lindegaard. Opskriften hænger til offentligt skue på en tavle i butikken: sukker, glukose og vand skal der til – og med undtagelse af olierne, der tilføjer smag til bolsjerne, er ingredienserne ens, hver eneste gang Hanne Linde- gaard laver en ny portion.

Hun er ikke selv i tvivl om, hvornår et bolsje er et godt bolsje.

”Hemmeligheden bag et godt bolsje er, at du bruger olier i stedet for aromaer – det giver mere smag. Og så også, at man bruger de rigtigt gode, gamle råvarer,” siger Hanne Lindegaard.

Foto: Carsten Bundgaard

Det var lidt af en tilfældighed, at Hanne Lindegaard kom ind i bolsjernes verden. For godt 20 år siden hjalp hun i en periode en ven, der producerede bolsjer, og hun fik så meget smag for arbejdet med de søde sager, at hun begyndte at producere sine egne bolsjer.

”Og så havde jeg så dårlig samvittighed over, at mine børn var de første, der blev afleveret i institution om morgenen, og de sidste, der blev hentet om eftermiddagen, at jeg tænkte, at jeg måtte være selvstændig, så jeg selv kunne styre min tid,” siger hun og kaster blikket over på en ung kvinde bagerst i bolsjebutikken.

Det er Sara Møller Andersen – hendes datter og et af de børn, som Hanne Lindegaard havde dårlig samvittighed over for, da hun var lille. Nu er datteren voksen og er trådt ind sin mors virksomhed. Det passer dem begge rigtig godt.

”Jeg stod mellem at skulle finde på noget helt andet eller gå ind og være med til at udvikle min mors butik. Jeg valgte det sidste, og det er gået godt,” siger hun, mens hun klistrer mærkater på en masse poser med blandede bolsjer i.

Det er Sara Møller Andersen, der er den mest eksperimenterende hos Bolchepigen. Det er for eksempel hende, der har udviklet et af deres nyeste bolsjer, som er en chokolade-lakrids-variant. Den sælger godt, og hun kan også godt selv lide den. Hendes mor er lidt mere skeptisk.

”Chokolade-lakrids – ja, jeg synes jo nok, at det er en lidt mærkelig blanding. Det er også mest Sara, der eksperimenterer, mens jeg holder mere fast i de gamle varianter,” siger Hanne Lindegaard, hvis eget yndlingsbolsje smager af fersken.

Foto: Carsten Bundgaard

Den fynske bolsjedame er ikke den eneste, der er lidt konservativ, når det gælder smagen udi bolsjer. Mange af de kunder, der kommer i butikken, bliver nostalgiske ved synet og ikke mindst duften af barndommens bolsjer. Derfor bliver der langet en hel del bismarck-, rabarber- og althea-bolsjer over disken.

I dag er det dog ikke de gamle bolsjevarianter, der produceres. Ud af den rød-hvid-grønne masse tryller Hanne Lindegaard i stedet aflange, stribede bolsjer samt små slikkepinde formet som juletræer. Hun ser det at lave bolsjer som et kunsthåndværk. ”Jeg kan jo både tegne og male også og har gjort det i mange år. Og når jeg laver bolsjer, lægger jeg egentlig bare min farvelære ind i bolsjemassens principper,” siger hun.

Mens Hanne Lindegaard er i gang med at fortælle, kommer Tove Kappers Gommesen og hendes barnebarn, Mikkel Elias Orleth, ind i butikken. De vil høre, om der er gang i kogeriet, så den femårige dreng kan få lov at lave sin egen slikkepind – det kan man nemlig for det meste, når der er gang i bolsjegryderne.

”Jeg kommer her af og til med mine børnebørn, når der skal ske lidt ekstra. Og de synes, det er sjovt, at de kan få lov at lave deres egen slikkepind,” siger hun.

Mikkel Elias Orleth tager et par handsker på og får stukket en pind i hånden med en blød masse på.

”Du skal skynde dig at forme det, for ellers bliver det for stift,” vejleder Hanne Lindegaard ham.

Efter lidt trykken og ælten er Mikkel Elias Orleth tilfreds med resultatet og får et stykke plastic om slikkepinden. Det sidder der imidlertid ikke længe – allerede på vej ud af butikken er han i fuld gang med at smage på sin næsten egenproducerede slikke-pind.

Foto: Carsten Bundgaard