Naturen kan også bruges som fitnesscenter

I en coronatid er det oplagt at træne udendørs. Og så er der tale om bæredygtig træning, der også er godt for sjælen

Lissi Westergaard Christensen laver naturfitness hver uge i Sønderskoven og Nørreskoven ved Vejle. Her bruger hun for eksempel en træstamme til at træne ryggen og bagsiden af benene. – Privatfoto.
Lissi Westergaard Christensen laver naturfitness hver uge i Sønderskoven og Nørreskoven ved Vejle. Her bruger hun for eksempel en træstamme til at træne ryggen og bagsiden af benene. – Privatfoto.

For mange mennesker er det nye år også en oplagt mulighed for at opnå nye, sundere motionsvaner. Men hvordan sørger man lige for at få holdt kroppen i gang i en coronatid, hvor fitnesscentrene og sportshallerne er lukkede? Det har 62-årige Lissi Westergaard Christensen fundet et muligt svar på. Hun bruger nemlig naturen som platform for sin træning.

Som instruktør i såkaldt naturfitness har hun siden 2010 sammen med sin mand lavet træningshold i Vejle. Normalvis er deres træningshold på mellem 8-16 personer, men under corona har de været af sted i endnu mindre grupper, hvor de sammen udforsker skovens fitnessmuligheder.

”Der er meget kreativitet forbundet med naturfitness. Vi undersøger området og finder ud af, hvor der er skønne steder. Vi går meget efter naturoplevelsen også. Hvilke muligheder er der her?,” siger Lissi Westergaard Christensen.

En træstub kan bruges til steptræning eller til at stå på for at træne sine lægge og sin balance. Sten kan bruges som vægte og såkaldte kettlebells til at træne arme og ryg. Hældende træer ud over en skrænt bruger Lissi Westergaard Christensen til at træne armbøjerne ved at trække sig ind mod træstammen, som hun griber om.

Det bløde underlag i skoven er samtidig mindre belastende for leddene end de hårde gulve indendørs, og det kuperede terræn sørger naturligt for en varieret træning med fokus på balance, stabilitet, udholdenhed, styrke og kondition.

”Det handler virkeligt om at se mulighederne. Det er naturen, der bestemmer. Jeg synes, det ville være lidt kedeligt, hvis man valgte at træne udenfor, men undlod at gøre brug af naturens egne virkemidler,” siger Lissi Westergaard Christensen, der har en baggrund som gymnasielærer i dansk og idræt og altid har været glad for at færdes aktivt i naturen ved at dyrke sportsgrene som blandt andet ridning og roning.

”Når vi laver naturfitness, plejer vi at bevæge os et par kilometer rundt i skoven, og så stopper vi ved oplagte stationer, hvor vi så laver forskellige helkropsøvelser, så vi kommer hele kroppen omkring og ofte træner flere muskler på en gang,” siger hun.

Skoven som fitnesscenter er for Lissi Westergaard Christensen helt oplagt for både krop og sjæl. For det giver en anden form for totaloplevelse, i forhold til når træningen foregår i en gymnastiksal.

”Skoven er for mig et fristed. Alle mine sanser er i gang. Hvis jeg ikke har så meget energi eller trænger til en pause i mit hoved, sker der bare noget, så snart jeg kommer ud i skoven. Og når jeg har været ude i et stykke tid, får jeg også gode idéer. Naturen stimulerer min hjerne og åbner mine tanker igen. Så for mig er der helt sikkert også en mindfulness-dimension i naturfitness,” siger hun.

Hun holder meget af at se, hvordan den velkendte skov – og dens mange muligheder – ikke bare ændrer sig fra årstid til årstid, men også henover årene, hvor nye, oplagte stationer til at udøve naturfitness pludselig springer hende i øjnene.

”Alle sæsoner i skoven er gode og har deres helt egne fordele, når det kommer til naturfitness. Lige nu er den fugtig, rolig og uspoleret, og de nøgne grene, stubbe og stammer er meget tilgængelige. Det gode ved skoven er netop, at den kan bruges som træningsplatform året rundt,” siger Lissi Westergaard Christensen og nævner, at tanken om, at det også er et bæredygtigt træningskoncept, blandt andet fordi det ikke stiller særlige krav til bygninger, redskaber eller udstyr, tiltaler hende.

”Det er bæredygtigt for kroppen, så jeg kan holde i flere år og blive ved at rejse mig op, skubbe, trække og være klar til større belastninger. Målet er i tråd med den antikke romerske digter Juvenals kendte ord: ’En sund sjæl i et sundt legeme’. Det drejer sig om det gode liv, velvære og den langtidsholdbare krop,” siger Lissi Westergaard Christensen og fortsætter: ”Men naturfitness er også bæredygtigt på den måde, at vi for eksempel ikke skal bruge lokaler, som vi skal varme op, eller udstyr, som skal produceres. Så det er bare om at komme i gang og ud i skoven.