Prøv avisen

Byd foråret velkommen med en familierengøring

Foråret er lige om hjørnet. Og dermed forårsrengøringen. – Foto: Jørgen Jessen/Ritzau Scanpix

Gør forårsrengøringen til et fælles projekt for hele familien, så går det nemmere, siger rengøringsekspert. Og få så bugt med noget af det, du aldrig når i den almindelige rengøring

Det er ikke just temperaturerne udenfor lige nu, der forudsiger det. Men det skulle dog være ganske vist: Foråret er lige om hjørnet. Og mens vi utålmodigt venter indendøre på at kunne bevæge os udenfor uden vinterjakke og vanter, kunne tiden måske passende bruges til en grundig forårsrengøring. Og inden nogen allerede nu begynder at overveje diverse overspringshandlinger for at slippe for den sure pligt, var det muligvis en idé at lytte til Michael René. Han er rengøringsekspert, blogger og står bag hjemmesiden pletvæk.dk og foreslår, at man griber forårsrengøringen mere positivt an, end mange har for vane. ”Jeg synes, at man skal prøve at vende det lidt på hovedet. I stedet for at se en grundig forårsrengøring som noget, der skal overstås i en fart, så kan man prøve at gøre det til et godt og sjovt arrangement, hvor hele familien deltager. Man kan høre høj musik eller en lydbog sammen, indlægge små konkurrencer og fokusere på, at man får god motion. Når man så er færdig, så skal man fejre det ved for eksempel at spise noget dejlig mad,” siger han og anbefaler, at man sætter en halv dags tid af til projektet.

Der er primært to årsager til, at mange med forårets komme føler, at en grundig rengøring er en nødvendighed, mener Michael René. Dels begynder solen at skinne mere, og man kan bedre se, hvorhenne rengøringen har haltet gennem vintermånederne. Dels har mange haft travlt med højtidsfejringer og efterfølgende selvrealiseringsprojekter om sundere mad og mere motion, således at den store rengøring er skudt lidt til side.

Når beslutningen om en forårsrengøring er taget, er det en god idé at lave en top-5- eller top-10-liste over, hvilke steder der trænger særlig meget til en kærlig hånd. Og selvom det vil være forskelligt fra hjem til hjem, hvad der trænger mest, er der nogle typiske hængepartier.

”Det kan være køleskab og komfur, som er steder, der altid bør være rene. Men sådan noget som at afrime fryseren er også oplagt til en forårsrengøring. Her kan det være en fordel at planlægge at få spist i bund 14 dage før, man vil rengøre fryseren. Så har man ikke en masse madvarer, der går til spilde, fordi man afrimer fryseren helt,” siger Michael René.

Har man ikke tid til at vente på, at isen i fryseren tør af sig selv, kan man forsøge at skrabe den af for eksempel med en køkkenspartel. Det er dog vigtigt, at man ikke slår hårdt ind på isen for at banke den af, for er man uheldig at ramme det sted, hvor fryserens termostat sidder, så kan denne i værste fald ødelægges.

”Selve rengøringen af fryseren foregår bedst med en gang varmt vand med opvaskemiddel i. Bagefter skal man på samme måde som med køleskabet huske at vaske efter med koldt vand og tørre,” siger Michael René.

Efterhånden er vi så langt henne på året, at solen stadig skinner ind i vores stuer, når vi kommer hjem fra arbejde om eftermiddagen. Det er dejligt – men samtidig temmelig afslørende for, hvornår vinduerne sidst er blevet pudset. Eller måske nærmere ikke er blevet det. Springer man ud i en grundig vinduespudsning, kan man vælge enten at bruge en almindelig universalsæbe eller decideret vinduesrens.

”Man kan godt få vinduet rent med universalsæbe, men vinduesrens har den fordel, at den indeholder sprit, som damper væk af sig selv. Man skal også overveje, hvad man bruger i forhold til det materiale, kanten om vinduet er lavet af,” siger Michael René.

Han understreger, at det er svært helt at undgå striber, når man pudser vinduer, men at en klud i hånden, man kan tørre efter med, kan være løsningen.

Det kan være en god idé at bevæge sig helt op i loftshøjde for at gøre rent. Sod fra stearinlys og skidt generelt kan sagtens sætte sig på loftet. Men med mindre man har malet med en speciel maling, der er vandafvisende, skal man være varsom med at bruge en våd klud.

”Hvis man tørrer hen over malingen med en fugtig klud, skal man gøre op med sig selv, om det betyder noget, at der ryger et lag maling af. Hvis man har malet flere lag, betyder det måske ikke så meget, men ellers kunne loftsmaling måske netop være en del af en udvidet forårsrengøring,” siger Michael René.

Hvis badeværelset er på top-5- eller top-10-listen på rengøringsdagen, er der her hele tre udfordringer at tage fat på, fortæller Michael René. De hedder snavs, kalk og skimmel. Mens snavset formentlig kan klares med en våd klud, må man sætte lidt hårdere ind over for de to andre.

”For at undgå kalk er det vigtigt altid at tørre godt af, og når man skal have fjernet kalk, der har sat sig fast på for eksempel et brusearmatur, er det en god idé at lægge det i blød natten over i en mild syre. Der er nogle meget kradse produkter på markedet – dem skal man holde sig fra, de er ikke nødvendige, da en mild syre kan klare det samme arbejde, når bare man giver det tid,” siger han.

Skimmel er svært at få bugt med, fordi det altid kommer tilbage typisk i forbindelse med vinduespartier. Her er det mest effektive middel Rodalon, men det er samtidig et skrapt middel i miljømæssig henseende, så derfor kan det også betale sig at prøve med det lidt mildere Atamon.

Vil man generelt gerne klare forårsrengøringen på miljøskånsom vis, foreslår Michael René, at man kigger på internettet.

”Supermarkederne hænger lidt i bremsen, når det kommer til miljøvenlige rengøringsmidler. Men på nettet er man længere fremme, og det kan sagtens lade sig gøre at gøre rent og være miljøvenlig samtidig,” siger han.