Prøv avisen
Min weekend

Philip er hjemløs: Der er ikke stor forskel på mandag og søndag for mig

Phillip Andreasen på 43 år og hunden Thor på to år sidder hver dag og sælger hjemløseavisen Hus Forbi ved metrostationen Kongens Nytorv i København. – Foto: Simone Nilsson

Phillip Andreasen er hjemløs og kendt i Københavns gadebillede. 24.000 mennesker passerer hver dag forbi ham, når han sidder ved metrostationen på Kongens Nytorv

Jeg mærker, det er weekend, når gaden ændrer sig. Der er færre travle mennesker, for de fleste har jo fri fra arbejde. De, der går forbi mig her om morgenen i hverdagen, går nok rigtig meget op i weekenden, men sådan ser jeg ikke på det. Jovist holder jeg pause fra at sælge aviser i weekenden, men at sidde her i hverdagene og se på mennesker er faktisk min måde at hygge på, samtidig med at det på sin vis er mit arbejde. Jeg sidder her naturligvis for pengenes skyld, men jeg får også lov til at se på – og møde – mange forskellige mennesker.

Da jeg var barn, legede jeg meget udenfor ligesom alle andre børn. Vi spillede ludo, kan jeg huske. Vi havde knap nok fjernsyn i nabolaget, og vi havde i hvert fald ikke computere. Vi klatrede i træer og skulle huske kammeraternes telefonnumre udenad, hvis vi ville kunne ringe til hinanden.

Jeg er vokset op på Christianshavn i 1970’erne og 1980’erne. Det var fattigt dengang og ikke et sted, folk havde lyst til at flytte til. Vi havde toilet i gården, og det var stort, at Peter og Ida ovre på den anden side af gaden havde toilet i hjemmet. Min far havde til gengæld en bil, det var der ikke mange andre, der havde. Det var en folkevogn, som han havde gennem sit arbejde, hvor han solgte papirartikler. I weekenderne kom de andre børn ned og spurgte, om ikke far ville køre os en tur i sin bil, og nogle gange gjorde han det. Så kørte vi et sted hen og fik is.

Når jeg skal slappe af, går jeg ture med min hund Thor. Det gør vi faktisk tit, og det er meget forskelligt, hvor vi går hen, det må bare ikke være ned til vandet, for vand kan han ikke lide. Ellers slapper jeg mest af, når Thor ligger ved siden af og tager en lur.

Søndag laver jeg ikke noget specielt. Ærlig talt, så er der jo ikke den store forskel på, om det er mandag, torsdag eller søndag for mig. Jeg er også ret ligeglad med dage som nytårsaften og juleaften. Det, jeg lægger mærke til, er jo mere, om det er vinter. Vinter ser jeg ikke frem til.

Inden jeg går i seng, kan jeg finde på at ryge en enkelt smøg. Jeg har altid røget Prince. Men det vigtigste er, at jeg får gået en tur med min hund, det skal jeg simpelthen gøre. I de to år, jeg har haft ham, er det kun sket én gang, at vi ikke er kommet af sted. Vi går bare en hurtig tur, så kan han holde sig resten af natten.