Prøv avisen

Det er nu, du skal redde og reparere, hvad sommervarmen kostede dig i haven

Regnen kom så sent efter tørken i juni, juli og august, at der vil være beplantninger i haverne, der ikke står til at redde. – Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Skynd dig at få sået nyt græs på græsplænens tørkeramte pletter. Tidspunktet lige nu er det mest optimale, siger haveekspert. Det er også nu, man gør klogt i at få erstattet de stauder, der ikke overlevede sommerens hede

En overgang lignede sommeren 2018 sommeren, der aldrig nogensinde skulle finde sin afslutning. Nu ser det dog alligevel ud til at være sket. Tunge skyer og heftige regnskyl har erstattet sol og hedebølge, og i haverne slubrer stauder, buske og træer grådigt vand i sig i mere eller mindre desperate forsøg på at redde livet efter en ubarmhjertigt varm sommer.

Desværre har det våde vejr ikke vist sig i tide. Mange haveejere vil opleve, at adskillige planter har måttet bukke under for varmegrader og tørke og ikke længere står til at redde. Noget af det, der har fået telefonerne til at kime hos Haveselskabets eksperter de seneste uger, er haveejernes bekymringer over græsplæner, der trods godt med regn de seneste uger ikke har genvundet fordums saft og kraft.

”Rigtig mange oplever, at deres græsplæne atter er ved at blive grøn, men at der stadig er store, visne pletter rundtomkring, hvor græsset ikke kommer igen. Det skyldes, at de poser, man køber med græsfrø, når man vil så, består af mange forskellige græsarter. Nogle af dem er meget tørketålende, men der er også nogle imellem, som ikke tåler tørke, og som dør, hvis det bliver alt for tørt og varmt. Det er de arter, der har groet, hvor græsplænerne nu har udtørrede pletter,” siger Louise Møller, der er havefaglig rådgiver hos Haveselskabet.

Har man på nuværende tidspunkt en græsplæne med udtørrede pletter, er det nødvendigt at skride til handling, hvis man ønsker at stå med en flot, tæt og grøn græsplæne næste forår. Det første, man bør gøre, er at tage en rive – hvis man har en stor plæne, kan det være smart med en vertikalskærer – og rive alle de døde græstotter væk. Derefter laver man en blanding af jord, sand og kompost og jævner det ud på pletterne, hvorpå man efterfølgende sår nyt græs.

”Det er et rigtig godt tidspunkt at så græs på lige nu og den næste måneds tid, fordi der stadig er varme i jorden, og fordi regnen har gjort jorden blød,” siger Louise Møller.

Når græsset er sået, skal man lade det være i fred og undgå at færdes oven på det. Det bør heller ikke klippes, før det har nået en længde på seks til otte centimeter. Allerede sidst på efteråret vil man atter have en grøn græsplæne, men tæt og flot som før vil den ikke være før næste forår.

Det er ikke kun danskernes græsplæner, der har lidt under sommerens varme. Også ellers hårdføre stauder har måttet lade livet og give fortabt. Derfor kan det være en rigtig god idé at tage en tur på planteskole nu for at finde erstatninger for dem, der er gået til, råder Louise Møller.

Stauder, buske og træer er perfekte at plante lige nu, fordi det er så vådt og fugtigt. Der kan dog godt være planter, der ved første øjekast ser ud til at have givet op, men som snyder. For selvom sommeren har været hård ved for eksempel en populær plante som rododendron, er det også en af dem, der ikke giver op så let.

”Selvom de ser meget døde ud, kan det godt betale sig at se tiden an. En rododendron kan godt gå hen og skyde, selvom alle blade ser helt døde ud. Man kan prøve at kradse lidt i barken – er den lys og saftig indenunder, er der håb, og så er det meget sandsynligt, at den vil kunne sætte nye skud til næste forår,” siger Louise Møller og pointerer, at det desværre også kan gå den anden vej.

”Med den tørke, vi har haft i år, vil der formentlig også være sket skader, som vi ikke kan se endnu, fordi planterne har været stressede. Det kan for eksempel være store planter, som har fået alvorlige skader på rødderne. Her kan vi kun håbe på en mild vinter, for en hård vinter vil presse planterne yderligere,” siger hun.

Endnu en konsekvens af den ekstremt varme sommer er, at plukkefrugten i år er modnet hurtigere end normalt. Bær og blommer synger mange steder på sidste vers, og det er bare med at få nydt den modne frugt.

Fristende kan det så være også at begynde beskære sine frugttræer. Men det er ikke den allerbedste idé ifølge Louise Møller.

”Vi anbefaler altid at beskære om sommeren, selvom det betyder, at man kommer til at skære noget frugt af. Men det er det bedste, fordi træerne helst skal beskæres, mens de er i vækst. Beskærer man, når de ikke er i vækst, kommer der ’sår’, som ikke lukker til, og så stiger risikoen for, at de får svampeangreb,” siger hun og anbefaler, at man får beskåret inden for de næste par uger, hvis man insisterer på at gøre det på denne side af vinteren.