Få succes med dine stueplanter

Man behøver ikke at have græsgrønne fingre for at få held med at holde liv i stuens planter. Med lidt basisviden er det sågar muligt at tænke bæredygtighed ind, når man fylder hjemmet med grønt, siger bogaktuel forfatter

Det er enkelt at lave sine egne stueplanter ved hjælp af stiklinger – og i øvrigt mere miljøvenligt. En af de planter, de fleste kan få succes med, er pelargonier. –
Det er enkelt at lave sine egne stueplanter ved hjælp af stiklinger – og i øvrigt mere miljøvenligt. En af de planter, de fleste kan få succes med, er pelargonier. – . Foto: Eva Rosenqvist/Ritzau Scanpix.

Selvom vi kun er mindre end halvvejs gennem september, har efteråret allerede vist tænder. Og regnen samt de køligere temperaturer, der gennem de næste måneder blot tager til, vil uden tvivl bidrage til at transformere danskernes haver fra grønne ind til røde, brune og gule farver.

Men der er ingen grund til at lade tristessen overmande af den grund. Der er således rig mulighed for at få tilfredsstillet længslen efter grønt i årets koldeste måneder med nogle af de mange stueplanter, der ved den rigtige pleje fint kan trives under de vilkår, der gælder for det danske indeklima.

”Det danske indeklima er meget tørt, og de planter, der kommer fra junglen og er vant til tropisk klima, trives dårligt her, hvis ikke man tager hensyn. Den største udfordring er lys, for det er der meget lidt af i forhold til de steder, hvor planterne oprindeligt kommer fra. Men det kan man gøre noget ved, hvis man anskaffer sig specielt plantelys, som man kan skrue op og ned for,” siger Marte Espevik, der er en ud af tre norske forfattere, som netop har udgivet bogen ”Gro – grønne planter indendørs”.

Plantelys er ikke længere noget, som udelukkende bruges i gartnerier og væksthuse. Der findes masser af butikker, der sælger forskellige former for plantelys til rimelige priser. Mange af dem er i smart design, og på de fleste kan man skrue op og ned, så man kan dosere lyset efter årstiden.

Generelt er det dog sådan, at planterne i et nordisk indeklima skal have relativt små mængder vand for ikke at gå til. Det er naturligvis forskelligt fra plante til plante, præcist hvor meget vand de har behov for, men et godt råd er at stikke fingeren i jorden ned til rødderne for at finde ud af, om planten trives. Er de indtørrede, trænger de til en god omgang vand, mens en plante i trivsel har fugtige, friske rødder.

Til de danske stuer anbefaler Marte Espevik generelt planter med tykke blade. De lagrer nemlig mere vand og er dermed også mere robuste. Det kunne for eksempel være gummifigen (Ficus elastica), musehaleaks (Peperomia maculosa) og Pilea peperomioides.

I stedet for at tage på planteskole eller til blomsterhandleren hver gang man synes at trænge til nyt grønt til vindueskarmen, kan man eksperimentere med at lave såkaldte stiklinger. Ifølge Marte Espevik er det ikke så svært at få succes med det.

”Man tager et skud med blade på fra en plante og putter det i vand. Når det begynder at få rødder, tager man det op og planter det i en potte med jord. Det kan lade sig gøre med næsten alle planter. Og ud over at man får nye planter gratis, så har planter i det hele taget godt af at blive delt for at trives. Det er også meget mere miljøvenligt at holde sig med planter på denne måde, for hver gang man køber i butikker, køber man blomster, der er blevet transporteret hertil fra gartnerier i andre lande,” siger Marte Espevik.

Hun opfordrer til, at man bytter stiklinger med familie og venner for på den måde at få flere forskellige planter i hjemmet. Nogle af de planter, som er meget nemme at få til at formere sig, er forskellige arter af pelargonier og begoniaer, samt trendplanter som Monstera deliciosa og Pilea peperomioides.

I Danmark er det en rigtig god idé at give ekstra næring til stueplanter i vækstsæsonen. Det vil sige fra marts til oktober, hvor de trænger til blandt andet nitrogen og fosfor.

”Det kan være lidt kompliceret at finde ud af, hvad præcis planterne har brug for. Derfor vil jeg råde til, at man køber noget plantenæring, der indeholder det hele. Man skal huske, at det uden for vækstsæsonen – det vil sige fra november til og med februar – ikke er nødvendigt at berige dem med ekstra næring,” siger Marte Espevik.

Noget ganske andet, man ikke skal berige sine stueplanter med, er nye pladser. Generelt har planter ikke godt af at blive flyttet for meget rundt – det stresser dem og kan få dem til at mistrives. Sådan er det også, når man bringer dem med hjem fra blomsterbutikken, hvor de ofte har brug for nogle dage, inden de har tilpasset sig deres nye hjem.

Nogle af de planter, som de fleste har succes med at holde i live, er kaktusser. De ofte stikkende planters popularitet skyldes formentlig, ud over deres skulpturelle fremtoning, netop at de næsten er umulige at slå ihjel. De kan således trives meget længe uden særlig meget vand og lys. Men indimellem har de dog brug for lidt kærlig pleje.

”Kaktusser kommer primært fra Afrika og Sydamerika, hvor de får masser af sol i meget lange perioder. Derefter følger et par dage med heftig regn, hvorpå de igen rammes af tørke. Som med andre planter skal man prøve at behandle kaktusser, som stod de på deres hjemegn. Det vil sige: næsten ingen vand om vinteren – og rigeligt med vand i vækstsæsonen. Man kan for eksempel stille dem i badekarret i to dage og lad dem suge af vandet,” siger Marte Espevik.