Gør dig klar til at vinterbade nu

Fortsætter du med at bade i havet nu, bliver overgangen til vinterbadning knap så voldsom, siges det. Men du kan også sagtens lære at nyde vinterbadning på få badeture, selvom vandet er iskoldt, siger vinterbader Tony Dall

Selvom der er lang tid til vinter, kan man sagtens begynde at lade op til vinterbadesæsonen nu for at vænne krop og sind til det kolde gys. –
Selvom der er lang tid til vinter, kan man sagtens begynde at lade op til vinterbadesæsonen nu for at vænne krop og sind til det kolde gys. – . Foto: Jørgen Kirk/Ritzau Scanpix.

Vandet ved de danske kyster er nogle steder stadig 15 til 16 grader varmt. Så det helt kolde gys får man ikke, hvis man kaster sig ud i bølgen blå på nuværende tidspunkt. Og det er der efterhånden mange, der gør. Omkring 46.000 vinterbadere er der på landsplan – og det er blot dem, der er medlemmer af en decideret vinterbaderforening. Det fortæller Tony Dall, der er formand for Kerteminde Vinterbadere. Selv påberåber han sig imidlertid ikke titlen som vinterbader.

”Jeg er helårsbader og ikke vinterbader. Men nu har jeg også kun syv meter fra køkkenbordet til vandet, og jeg er som regel i hver eneste morgen året rundt,” siger han.

Har man ligesom Tony Dall et ønske om at bade i havet også i de kolde vintermåneder, er der flere måder at lære det på. Den langsomme og den hurtige. Ved førstnævnte er fremgangsmåden at fortsætte sin sommerbadning netop nu, hvor både luft- og vandtemperaturer dykker langsomt nedad. På den måde vænner man sig stille og roligt til, at vandet bliver koldere, og det helt kolde gys udebliver således. Men ifølge formanden for Kerteminde Vinterbadere er man langtfra fortabt, hvis man ikke kommer i gang på den måde. Man kan således lige så nemt lære at vinterbade på et par iskolde dage i december måned, for det handler mere om psykologi end om noget andet.

”Der sidder en dims oppe i hovedet, der fortæller dig, at det er koldt, inden du overhovedet har rørt vandet. Og når den gør det, så er alle dine følesanser allerede opsat på, at vandet er koldt. Og det er det, der skal laves om, når man skal vinterbade. Og det gør man ved at lære at koncentrere sig om sit åndedræt,” siger han.

Det kan godt være lidt af en udfordring at få styr på sit åndedræt, og mange kommer automatisk til at hyperventilere lidt, når vandet smyger sig om kroppen. Men Tony Dall har opskriften på, hvordan man undgår ubehaget.

”Hos os har vi en trappe, vi bruger til at gå ned i vandet ad. Inden man går baglæns ned ad den, tager man en dyb indånding, og når man går i, puster man langsomt ud. Sådan fortsætter man. Det er meget simpelt, selvom det faktisk kan være svært at få styr på åndedrættet. Men når det lykkes, tager det ikke mere end et par dage, inden man har lært at vinterbade,” siger Tony Dall.

Hos Kerteminde Vinterbadere har man for nogle år siden fået en sauna, og det har gjort vinterbadning til en endnu større fornøjelse, ligesom det betyder, at nybegyndere udi vinterbadning hurtigere lærer at nyde det kolde vand.

”Hvis jeg har en gruppe, for eksempel et selskab fra en polterabend, med ude, plejer jeg at sige til dem, at hvis de kommer og fortæller mig, at det ikke bliver nemmere og mere behageligt efter tredje dyp, så tror jeg ikke på dem,” griner Tony Dall.

Fremgangsmetoden er, at man starter med at gå i vandet. Er det rigtig koldt, vil det sjældent vare mere end 20 sekunder, inden man atter er oppe på fastlandet. Så sætter man sig ind i saunaen og bliver der, indtil kroppen er helt gennemvarmet. Når man ikke længere føler kulde, bevæger man sig atter ud i vandet, og så ind i saunaen igen. Og så til allersidst atter et dyp.

”Tredje og sidste gang, du går i vandet, kan du være længere i vandet end første gang, og chokket over vandets temperatur er ikke længere så stort. Men det er meget forskelligt, hvor længe folk er i vandet. Nogle skal lige ud at tage nogle svømmetag, mens andre er mere til det, vi kalder teposedyp, hvor man kun lige går ned og dypper sig for så at gå op igen. Der er også nogle, der foretrækker ikke at få hovedet under vand, mens andre altid dypper det også,” siger 59-årige Tony Dall.

Det er ikke hverken mere rigtigt eller forkert at starte vintersvømningen en kold vinterdag i december, end det er at begynde allerede nu og tage den langsomme tilvænning, understreger Tony Dall. Hovedsagen er, at man lærer at nyde at lade det kolde vand svøbe sig om kroppen.

”Hvis du går i koldt vand og er der i minimum 20 sekunder, så pumper kroppen endorfiner rundt, og det bliver man afhængig af. Ligesom en narkoman af sine stoffer. Jeg selv har det rigtig godt bagefter og føler mig klar til at starte på en frisk og tage på arbejde. Det er også godt, hvis jeg har haft en stressende dag at tage ned i klubben og tage et dyp. Der er godt nok ikke lavet de store undersøgelser, der viser, at vinterbadning skulle være specielt sundt for kroppen. Men der er lavet undersøgelser, der viser, at velvære giver dig et bedre helbred. Og velværet er højt efter en tur i vandet,” siger han og fortæller, at han hører det samme fra andre medlemmer af Kerteminde Vinterbadere.

”Jeg har hørt fra fire forskellige medlemmer af klubben, der uafhængigt af hinanden har fortalt, at de har lidt af vinterdepressioner, men at de forsvandt, da de begyndte at vinterbade. Så det må alene være en grund til at gøre det,” siger Tony Dall.