Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at læse alle artikler

Glemt adgangskode? Klik her.

I skovens dybe, stille ro mødes vinterbaderne

Siden 2014 er antallet af medlemmer i landets vinterbadeklubber steget med 80 procent. Pia Christiansen vinterbader, fordi det giver hende glæde. – Foto: Kurt Johansen

Ved en skovsø på Midtsjælland mødes en gruppe mennesker om en aktivitet, som flere dyrker. Vinter- badning. Turen i det kolde vand giver glæde og ro, siger de

Pia Christiansen går langsomt baglæns ned ad trappen, hvis sidste trin forsvinder ud af syne i skovsøen. Hun sænker langsomt sin krop ned i det kolde vand og gisper efter vejret. Hendes blodkar trækker sig hurtigt sammen, som gisper de i kor med hende.

Solen er kun lige stået op denne lørdag morgen i januar, hvor en gruppe fra vinterbaderklubben i Hvalsø er mødt op. Vinden blæser blidt hen over Bidstrup Skovene på Midtsjælland. Midt i det bakkede terræn omkranset af store, krogede træer ligger Avnsø.

48-årige Rocio Andersen, der er pædagog på en specialskole, vinterbader også i søen. Hun er fra Peru og fryser efter eget udsagn i badevand, der er 28 grader. Alligevel er hun nu i sin anden sæson som vinterbader.

”Jeg skal overskride mine grænser igen og igen,” fortæller hun.

I dag har hun sin søn, Lukas Andersen på 10 år, med ud til Avnsø, hvor han skal vinterbade for første gang. Han klæder om til badebukser sammen med resten af gruppen ved et par bord-bænkesæt ved søens bred.

Gruppen tager altid temperaturen på vandet, inden de går i – i overfladen på søen, hvor vandet er koldest. I dag er det 2,6 grader. Lukas Andersen går med resten af gruppen ned til vandkanten, standser et øjeblik, og går så hurtigt ud i vandet hånd i hånd med sin mor.

På det dybeste punkt er søen otte meter dyb. Gruppen går nogle meter ud, hvor de stadig kan bunde og lader sig så synke ned, så søen går dem til halsen. De er ikke i længe, førend de går op på bredden. Slår med armene og ryster benene, inden de går i vandet igen. Sådan fortsætter de et par gange.

Klubben for vinterbadere i Hvalsø blev startet i efteråret 2017 af gruppen, der er mødt op ved søen i dag.

Nu er de 43, både mænd og kvinder, der vinterbader. På landsplan bliver stadig flere vinterbadere, fortæller Jørgen Hedevang, der er landsformand for Vinterbadeforeninger i Danmark.

I løbet af de sidste fem år er antallet af klubber steget med 40 procent, mens antallet af medlemmer er eksploderet med en stigning på 80 procent. I dag er der således 45.000 medlemmer i de 130 klubber.

Blodet i 61-årige Pia Christiansens kar sænker farten, i takt med at hendes åndedræt sætter farten op.

Hendes krop er gået i forsvarsposition imod den fjende, som den opfatter det kolde vand for at være. Det prikker i hendes tæer og fingre, fordi kroppen samler blodet som en beskyttende rustning omkring hendes vitale organer.

”Fødder og hænder er det første, man mister følelsen i,” forklarer 54-årige Jette Kongstad, der er ingeniør i byggebranchen. Hvis man ikke kan mærke sine fødder, kan man heller ikke mærke, hvad man træder på ude i søen, så derfor har de alle badesko på.

Ifølge Jørgen Hedevang er roen en motivation for mange vinterbadere.

”Omstændighederne gør, at du ikke kan haste dig igennem det. Man kan ikke være en travl vinterbader. Man skal gå roligt til værks og trække vejret,” forklarer han.

I vandet gør Pia Christiansens krop klar til kamp eller flugt. Hendes hjerne udsender endorfiner, et morfinlignende stof, som hæmmer hendes nerver og dæmper smerte. Hendes binyrer tilslutter sig slaget og frigiver adrenalin, som giver Pia Christiansen en høj fornemmelse. Et kick.

Hun går langsomt op ad trappen. Hendes blodkar udvider sig igen og sender en varm strøm gennem hele hendes krop.

”Det er en helt speciel følelse. Man bliver så glad af det,” fortæller Pia Christiansen. ”Man bliver fri indeni,” supplerer en af de andre.

Da de alle er tørre og i flyverdragterne, slutter de traditionen tro af med en selfie og et shot. En selfie til badeklubbens Facebookgruppe og et shot for at få varmen.

”Føler du dig ikke ret sej indeni lige nu?”, spørger Rocio Andersen sin søn, der sidder på bænken og varmer sig med en kop kakao.

Han nikker bekræftende og vil ikke afvise at tage med igen en anden gang.