Prøv avisen
Min weekend

Komiker Sanne Søndergaard: I weekenden er jeg introvert

38-årige Sanne Søndergaard nyder at have naturen lige uden for døren og bader hver dag året rundt. – Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix

Komiker og forfatter Sanne Søndergaard optræder i aften med sit standupshow ved Kvinfos 8. marts-fest i København. Men når spotlyset er slukket, nyder hun at pusle i haven og at lægge puslespil

Jeg mærker, det er weekend, når roen falder over mig, og der ikke er flere standupshows på ugens program. For tiden er det derfor først søndag, weekenden virkelig begynder, og så nyder jeg de helt stille sysler som at sove længe, læse og lægge puslespil. Jeg bor med min kæreste i vores hus i Egå, lidt nord for Aarhus, i et gammelt sommerhusområde tæt på vandet. Her bader jeg hver dag hele året rundt, og ellers elsker jeg at arbejde i haven, finde en solstråle at sætte mig i – og i det hele taget bare lave alle de der Hr. og Fru Danmark-ting, som hører med til at bo i parcelhus. Før boede jeg i København i en lejlighed, men weekenden var også dengang noget med at nyde forskellen på det pulserende og offentlige hverdagsliv og så weekendens ro med tid til de nære og hjemlige aktiviteter.

Da jeg var barn, var weekenden den eneste tid på ugen, hvor hele familien var samlet. Jeg er vokset op i Ikast i Midtjylland, hvor min far var vognmand og altid på farten til hverdag. Lørdag og søndag nød vi derfor at lave familieting sammen, og det var tit noget med at spille fodbold i haven eller dyste mod hinanden i andre spil. I dag prøver jeg at få mine bonusbørn på 10 og 11 år med på legen. For i min verden skal man altså ud, når vejret er godt og ikke ligge med en skærm indenfor. Sidst, de var her, var vi derfor ude at lege dåseskjul og lave bål i haven. Der var så til gengæld en ting fra min barndoms weekender, som jeg ikke har taget med mig. For om søndagen skulle min far altid lave regnskab. Så blev der tysset på os børn, mens han sad fraværende i flere timer og kiggede ind i sin computer. Sådan skal det ikke være her – ungerne skal faktisk allerhelst larme og grine højt.

Jeg lader op ved at være helt ovre på den introverte skala. Måske fordi jeg skal være så ekstrovert på arbejdet og hele tiden give så meget af mig selv. Derfor skal der helst ikke være for mange indtryk i weekenden. Her er der fokus på roen og glæden ved at være sammen med min kæreste og hver anden weekend også med hans børn. Det er netop i det nærvær, at magien kan opstå.

På en søndag sover jeg længe, til klokken 9, og bruger god tid sammen med min kæreste ved morgenbordet. Vi har solen direkte ind i køkkenet og terrassen lige ude foran, så det er lidt som at være i sommerhus hele året. Jeg har egentlig altid drømt om at få en hund, som jeg kunne gå lange ture med ved stranden, men min kæreste er allergisk over for hunde – så jeg tænker, at det siger lidt om min store kærlighed til ham, at jeg har droppet min hundedrøm.

Inden jeg går i seng, har jeg det faste ritual, at jeg går i bad. Det hører for mig sammen med at lukke ned, at gå i ”aftenmode”, lige som det også hører aftenen til at tænde stearinlys ind under skumringen for endelig at lægge sig i sengen under sengetøj, der har hængt ude og er blevet luftet.