Inviter havens insekter på hotel

Kun fantasien sætter grænser, når man vil bygge et insekthotel i haven. Med et insekthotel kan man værne om biodiversiteten og samtidig få flere naturoplevelser

På Vestre Kirkegård i Aarhus er der indrettet et stort insekthotel. – Foto: Naturhistorisk Museum Aarhus.
På Vestre Kirkegård i Aarhus er der indrettet et stort insekthotel. – Foto: Naturhistorisk Museum Aarhus. Foto: Stine Trier Norden.

Det er de færreste, der kan prale af at have et hotel liggende i baghaven. Men med lidt kreativ tænkning og omtanke for naturen er det faktisk muligt for de fleste at få stablet et på benene.

Et insekthotel vel at mærke. Og modsat menneskedyret er insekter ikke kræsne, hvad angår udseende og serviceniveau. Så længe hotellet giver plads til helt basale behov som overvintring, yngel og æglægning, er insekterne tilfredse. Det fortæller naturhistoriker på Naturhistorisk Museum i Aarhus Lars Brøndum.

For et par år siden var han og Naturhistorisk Museum i samarbejde med Aarhus Kommune med til at anlægge verdens største insekthotel på Vestre Kirkegård i byen. En rekord, der dog sidenhen er blevet slået. Insekthotellet består af 50 til 60 centimeter høje træstammer sat sammen i en rundkreds på otte diameter, og målet med det er blandt andet at få mere natur ind i bymidten. Så stort behøver et insekthotel i haven eller måske på altanen ingenlunde være. Formålet er dog det samme uanset størrelse.

”Der er flere årsager til at etablere insekthoteller. Dels kan man selv få flere natur-oplevelser ved at have et insekthotel, og dels kan man være med til at bevare eller øge biodiversiteten. Særligt i byerne mangler insekterne deres naturlige boliger – og de vil ellers gerne bo i byerne, hvor der er varmest. De vil for eksempel meget gerne leve i gamle døde træer, men vores ordenssans gør, at døde træer hurtigt bliver hugget til brænde og fjernet,” siger han.

Insekthoteller tiltrækker forskellige gæster, alt efter hvilken årstid det er. I vinterhalvåret vil det især være overvintringsinsekter som edderkopper, løbebiller og forskellige fluearter, der søger læ for frost og vind for at overleve, mens sommerhalvåret især lokker ynglende insekter til. Men der behøver ikke være forskel på en sommer- og vinterresidens.

 – Foto: Naturhistorisk Museum Aarhus.
– Foto: Naturhistorisk Museum Aarhus.

”Man kan lave et insekthotel så nemt eller så kompliceret, som man vil. En bunke samlet kvas kan være rigeligt for nogle arter. Men det er klart, at jo mere differentieret, man laver det, jo flere forskellige insekter trækker man til,” siger Lars Brøndum.

Noget af det, som blandt andet kan bruges som byggemateriale, er grankogler. De indeholder mange små hulrum, hvor der er god plads til insekter. Man kan eventuelt samle en hel bunke og lægge dem sammen, så de udgør en enhed for sig selv. En bunke grene, der surres sammen er også oplagt, og bambuspinde, der er hule indeni, er også gode gemmesteder for naturens små kravl. Men man kan også gå et skridt videre og være endnu mere kreativ.

”Rismåtter fra Ikea er for eksempel rigtig gode, hvis man ruller dem sammen, og potteskår kan også bruges. Den vigtigste pointe er, at naturen nok skal finde frem uanset hvad. Det kan godt være, at der går nogen tid, inden dyrene strømmer til, men hvis man er tålmodig og lader naturen være, så finder de vej,” siger Lars Brøndum.

Det eneste materiale, som han direkte fraråder at bruge, når man bygger et insekthotel, er noget, der på en eller anden måde er giftbehandlet. Det er ikke godt for insekterne, selvom der findes enkelte hårdføre arter såsom humlebillen, der blandt andet også lever i jernbanesveller.

Hører man til typen, der irriteres over myg, når man på lune sommeraftener sidder på terrassen og spiser, er det naturligvis en dårlig idé at placere et insekthotel i umiddelbar nærhed. Men omvendt er det ikke en gevinst for havens øvrige dyreliv, hvis man forsøger helt at forvise insekter fra haven, fortæller Lars Brøndum.

”Insekter er nederst i fødekæden. Og hvis man ikke har insekter, så kan man sætte nok så mange fuglekasser op for at tiltrække fugle – de vil ikke komme, fordi de lever af insekterne. Det samme med pindsvin. De vil ikke være at finde i haven, hvis der ikke er regnorme. Og så er der blomsterne, som er afhængige af, at der kommer insekter og bestøver dem,” siger han.

Man kan dog godt være lidt selektiv i forhold til, hvilke insekter man gerne vil invitere ind på sit havehotel.

”Et henholdsvis sydvendt og nordvendt insekthotel vil tiltrække forskellige gæster, og er der bestemte arter, man ønsker sig i haven, så vil jeg råde til, at man går ind og læser lidt om, hvilke behov de enkelte insekter har,” siger Lars Brøndum.

Find inspiration til insekthotellet på internettet:

naturguide.dk/byg-dit-eget-insekthotel/

friluftsraadet.dk/media/542971/insekthotel_net.pdf

Afhængig af om man placerer sit insekthotel nordvendt eller sydvendt kan man tiltrække forskellige insekter.
Afhængig af om man placerer sit insekthotel nordvendt eller sydvendt kan man tiltrække forskellige insekter.