Overlæge: Jagt og fiskeri i weekenden skaber balance i ugen

Forfatter og overlæge Jens-Christian Holm elsker at tilbringe sin weekend i sommerhuset og i naturen. Og når han holder middagsselskab, har han selv skudt hovedretten

52 årige Jens-Christian Holm er overlæge i pædiatri på Holbæk Sygehus og står bag Holbækmodellen, som er en metode til behandling af børn med overvægt. Han er blandt andet kendt fra DR-programmet ”Generation XL” og aktuel med bogen ”Det bedste for barnet – Kampen mod overvægt”. – Privatfoto.
52 årige Jens-Christian Holm er overlæge i pædiatri på Holbæk Sygehus og står bag Holbækmodellen, som er en metode til behandling af børn med overvægt. Han er blandt andet kendt fra DR-programmet ”Generation XL” og aktuel med bogen ”Det bedste for barnet – Kampen mod overvægt”. – Privatfoto.

Jeg mærker, det er weekend, når jeg har lidt mere tid til min familie og mig selv, og jeg har mulighed for at lave nogle ting med mine venner. Lørdag i denne weekend får jeg besøg af tre gode kammerater i mit sommerhus. Vi skal hygge os, snakke sammen og lave lækker mad. Og så skal vi sidde i den vildmarksspa, som jeg lige har købt. Det er en udendørsspa, man selv fyrer op med brænde, så den bliver rigtig lækker varm. Det er megafedt. Jo koldere, jo mere regnfuldt og efterårsagtigt det er udenfor, jo bedre er det.

I en weekend vil jeg gerne have mulighed for dels at kunne slappe af og dels lave nogle af de ting, som står mit hjerte nær. Det kunne for eksempel være at tilbringe tid med min familie i sommerhuset. Og ellers er det typisk udendørsting som jagt og fiskeri eller en tur i kajakken. Jeg er ret glad for naturen. Hvis det var sommer, ville jeg tage en tur på motorcyklen. Jeg lader op ved at være ude i naturen og trække vejret dybt. Det giver mig en balance i mit liv.

Skal jeg holde et middagsselskab, har jeg typisk selv skudt eller fanget noget af maden selv. Jeg kan godt lide at lave mad, og om jeg skal lave middag til 4 eller 25, er underordnet. For nogle år siden lavede jeg mad til min mors 85-års fødselsdag med 65 gæster, hvor jeg selv havde skudt dyrene. Jeg bruger aldrig opskrifter, men finder selv på retterne. Jeg elsker at finde specielle krydderier og gode råvarer i grønthandlerne. På Vesterbro (i København, red.) ligger nogle rigtig gode grønthandlere, som jeg har handlet hos i 20 år. Madlavning handler nemlig for mig meget om at vælge de gode råvarer – og gerne nogle, som jeg ikke har særlig meget erfaring med. Jeg kan bedst lide enkel og fedtfattig mad, hvor jeg serverer råvarerne ret råt for usødet. Næsten simpelt – det skal ikke være alt for raffineret. Og så indgår der typisk noget god vin.

På en søndag vil jeg gerne sove lidt længere, hvis der er mulighed for det, og så vil jeg spise morgenmad med familien. Det er vigtigt for mig at komme ned i tempo, og det betyder, at jeg ikke har for mange aftaler. Jeg elsker faktisk ikke at have nogle aftaler og lave ingenting. Bare at være i sommerhuset og tulle rundt i haven – det har en meditativ kraft. Egentlig vil jeg helst dvæle og falde i staver.

Skal jeg ud af huset, er det typisk, fordi jeg har en aftale – enten faglig eller privat. Men for det meste er det sommerhuset, der får mig af sted. Men jeg prøver faktisk ikke at komme så meget ud af huset og blive hjemme med familien, hvis jeg kan. For jeg er hele tiden ude af huset på grund af arbejdet, foredrag og så videre. Det handler om balance.

Inden jeg går i seng, sidder jeg for det meste og slapper af med min kære hustru. Det kan enten være ved, at vi ser en serie, eller bare ved, at vi snakker. Men det kan egentlig også være ved blot at være sammen. Inden jeg går i seng, begynder jeg at slappe rigtigt af, dybt nede i sjælen. Det er egentlig starten på det at falde i søvn. Jeg sover som en sten, hvilket også giver mig rigtig meget energi.