Lea Wermelin: Jeg holder weekend på familiens præmisser

Når det ellers kan lade sig gøre, tager miljøminister Lea Wermelin (S) og hendes familie hjem til huset på Bornholm fredag eftermiddag. Her er politikeren vokset op, og her føler hun sig hjemme

I denne uge åbnede Folketinget, og den 34-årige miljøminister Lea Wermelin (S) får et travlt efterår med den grønne dagsorden. Men der skal stadig være tid til weekender på Bornholm. –
I denne uge åbnede Folketinget, og den 34-årige miljøminister Lea Wermelin (S) får et travlt efterår med den grønne dagsorden. Men der skal stadig være tid til weekender på Bornholm. – . Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix.

Jeg mærker, at det er weekend, når jeg er med færgen fra Ystad til Bornholm. Man har aldrig fri som politiker og slet ikke som minister, men jeg mærker alligevel en weekendstemning komme over mig, når færgen stævner ud. Den er i havn klokken 17.50, lige til aftensmaden. Som regel går turen forbi mine forældre i Rønne, hvor min søster og jeg og vores børn spiser hjemmelavet pizza. Det virker afstressende for mig at være på Bornholm. Her kender jeg folk, og jeg er tættere på naturen og min familie.

Da jeg var barn, gik vi tit tur i skoven eller tog på stranden i weekenden. Vi havde hund det meste af min barndom, jeg husker det som tilbagevendende, at vi var meget ude med dem. Jeg husker, at jeg var glad for at komme ud. Måske fordi mine forældre var søde til at trække mest, når hunden skulle ud i regn og slud. Jeg elsker stadig at gå tur og se årstiderne skifte. Selvom man går det samme sted, ser det forskelligt ud fra dag til dag.

Jeg er vokset op med, at weekenden også betød mange timer indendørs i en svømmehal til svømmestævner. Jeg gik rigtig meget op i svømningen, som foregik på Bornholm, men også på den anden side af vandet. Så hele holdet tog natfærgen, når vi skulle ud at konkurrere. Det var kulminationen på næsten daglig træning i de år. Jeg husker den tid for det stærke fællesskab, de hyppige stævner, syv timer på natfærgen og billigt slik.

Når jeg skal slappe af, vil jeg helst være sammen med min familie. Jeg har to piger på snart to og otte år, og i weekenden har vi tid sammen. Min datter er glad for ”Den store bagedyst” på DR, og vores kreationer er måske ikke helt på højde med deltagernes, men vi har i hvert fald bagt vores andel af muffins. Vi går også ofte tur i Sandvig eller ved Hammersøen, og hvis vejret er dårligt, kan vi finde på at tage i legeland i Nexø. Det skal helst være på børnenes præmisser, og derfor er vi også meget sammen derhjemme. Indenfor eller i haven. Om aftenen er jeg sammen med min mand, og vi laver noget god mad. Jeg kan godt lide at slænge mig i sofaen og få et glas vin, mens vi snakker om ugen, der er gået. Jeg elsker også at hoppe en tur i vandet, når jeg har tid til det, og jeg har faktisk meldt mig ind i vinterbadeklubben i Sandvig. Nu må vi se, hvor længe jeg holder ud, når det først begynder at blive koldt.

Skal jeg ud af huset, og det skal jeg, er det ofte for at møde bornholmerne. I weekenden kan jeg lave arrangementer, der ikke er så tæt knyttet til regerings- eller folketingsarbejdet. Det er hele tiden en balance at passe godt på familien og være en politiker, som er til stede og lytter til borgernes idéer og bekymringer. Men når så mange mennesker har vist mig tillid, har jeg et ansvar for, at der ikke er så langt til Christiansborg, synes jeg.

Søndag rimer for mig på at starte i roligt tempo, og så plejer det at ende med den helt store planlægning af ugen, der kommer. Mange børnefamilier kan nok nikke genkendende til, at der er meget, der skal være på plads, inden en ny uge begynder. Vi aftaler, hvem der henter børn og følger dem til gymnastik og svømning, og hvem der laver aftensmad.

Inden jeg går i seng, kan jeg godt lide at læse. Det kan være pligtlæsning, eller det kan være faglitteratur, biografier og krimier. Jeg læser også overskrifter fra store udenlandske medier som The Guardian og The New York Times for at følge med. Jeg læser meget på Ereolen, for det er nemt, og det er ikke altid, jeg har tid til at svinge forbi biblioteket.