Jeg vil ikke gå til ro med stress og tankemylder

Softwareudvikler og fritidsmusiker Gert Lehmann Madsen kobler fra med meditation, inden han skal sove

50-årige Gert Lehmann Madsen bor i København med sin kone og to børn. Til dagligt arbejder han som software-udvikler. Ved siden af spiller han musik, og sidste fredag udkom hans single ”Turning Points” på Spotify. – Privatfoto.
50-årige Gert Lehmann Madsen bor i København med sin kone og to børn. Til dagligt arbejder han som software-udvikler. Ved siden af spiller han musik, og sidste fredag udkom hans single ”Turning Points” på Spotify. – Privatfoto.

Jeg mærker, det er weekend, når jeg får fri fra arbejde. Jeg har en arbejdsuge fra klokken 8-16, så jeg har et helt klart skel mellem arbejdstid og fritid. Når det bliver fredag, kan jeg endelig slippe arbejdsdagen. Så prøver jeg at slappe fuldstændigt af. Jeg er meget optaget af mit arbejde, så weekenden skal være tid med familien. Vi er glade for at køre i skoven, til vandet eller til vores kolonihave, når vejret er til det. Jeg bruger naturen til at koble fra. Komme væk fra storbyen, hvor der er andre sanseindtryk og lyde. Jeg sover helt klart længe, men jeg har jo børn, som jeg skal op og forkæle.

Da jeg var barn, voksede jeg op med forældre, der havde tidligt fri, fordi de var skolelærere. Derfor mærkede jeg ikke en tydelig adskillelse fra hverdag og weekend. Jeg mindes, at vi fordybede os i weekenden. Vi læste rigtig meget. Mine forældres samling af bøger gjorde, at jeg gik på opdagelse i deres store bogunivers. Vi havde i en længere periode ikke fjernsyn, så bøgerne og naturen blev min weekend. Jeg var meget historieinteresseret som barn, så jeg læste om Anden Verdenskrig og frihedsbevægelsen, mens mine brødre læste krimier og tegneserier.

Jeg er vokset op med tre søskende. Vi boede i en mindre by på landet med hund og familie omkring os. Jeg husker særligt, at jeg ofte sejlede i kano med min bror. Der løb en å gennem landsbyen, hvor vi sejlede af sted sammen. Bare mig og min storebror. Det blev et fristed, hvor tankerne og samtalerne kunne flyde sammen om alt mellem himmel og jord.

Når jeg skal slappe af, læser jeg. Jeg læser ikke så meget som førhen, men bøger betyder meget for mig. Det er stadig historiebøgerne, der fascinerer mig. Jeg nyder at blive klogere på det område. Hvis vejret er til det, tager jeg ud i vores kolonihavehus. Jeg dyrker grøntsager i drivhuset, slår græs og kobler fra. Jeg elsker at se på ting, der gror. Få ting til at vokse og have liv omkring sig. Det er også med til at koble mit sind fra og føle, at jeg har fået noget til at blomstre.

Da Gert Lehmann Madsen var barn, var weekend lig med fordybelse. Han gik på opdagelse i forældrenes store bogunivers. "Vi havde i en længere periode ikke fjernsyn, så bøgerne og naturen blev min weekend," siger han.
Da Gert Lehmann Madsen var barn, var weekend lig med fordybelse. Han gik på opdagelse i forældrenes store bogunivers. "Vi havde i en længere periode ikke fjernsyn, så bøgerne og naturen blev min weekend," siger han. Foto: Privatfoto

Søndag adskiller sig ikke meget fra lørdag. Men det er en dag, hvor vi går ned til bageren og køber godt morgenbrød. Hygger ved morgenbordet med varme boller og kaffe. Det er vigtigt for os at stå op sammen. Det er med fokus på, at der bliver kræset lidt ekstra for ungerne. Jeg kan også godt lide at lave hjemmelavet mad, så aftensmaden bliver typisk lidt bedre om søndagen. I hverdagen laver jeg tit noget hurtig mad, men om søndagen står jeg i køkkenet og kokkererer helt fra bunden.

Når jeg skal ud af huset, tager jeg til stranden og skoven. Jeg prøver at opleve nye natursteder. Vi har familie i Nykøbing Sjælland, så der kører vi ofte til og tager til stranden i det område. Om vinteren bygger vi snemænd og leger sneboldkamp. Nogle gange kan børnene godt synes, at de hellere vil spille online, men for min kæreste og mig er det vigtigt, at vi kommer ud og bevæger os. Vi er begyndt at løbe sammen alle fire. Ikke for at sætte rekorder, men for at have en sund aktivitet sammen.

Inden jeg går i seng, prøver jeg at koble helt fra. Jeg har uheldigvis i en årrække haft et dårligt søvnmønster. Derfor er det vigtigt for mig, at jeg ikke går i seng med stress. Det hjælper at meditere, og det gør jeg ofte, inden jeg går i seng. For at få pulsen ned. Ellers sover jeg for uroligt om natten. Det betyder meget for mig at gå i seng uden tankemylder. Jeg går ind i mig selv og skaber en mental tilstand, hvor jeg slapper af. Så kan jeg sove med ro i sjælen.