Forfatter til adskillige bøger om juleklip: Sådan bliver du vaks med en saks

Hjemmelavet julepynt har mere sjæl end det, vi kan købe os til, mener Gitte Schou Hansen. Hun har udgivet flere bøger om juleklip og siger, at det slet ikke behøver at være kompliceret at lave dekorativ juleklip

Foto
Foto.

”Og hvis blot du er vaks med lidt lim og en saks,

så bli’r hjerterne straks af den rigtige slags.

Skal vi klippe vore julehjerter sammen?

Jeg vil tro, at de bli’r bedst, når man er to.”

At være vaks med en saks kan med garanti være en fordel, når man ligesom i Erik Leths kendte julesang fra 1947, ”Skal vi klippe vore julehjerter sammen”, sætter sig ned for at flette hjerter og klippe julen ud i engle, nisser og juletræer. Men er man ikke født med en saks i hånden, skal man ej fortvivle – for alle kan klippe julepynt. Det handler bare om at tilpasse niveauet til evnerne. Det mener Gitte Schou Hansen, der i godt 20 år har udgivet adskillige bøger om juleklip og desuden har klippet motiver til blandt andre Unicef og SOS Børnebyerne.

”Man kan starte helt enkelt og for eksempel tegne en halv engel langs foldelinjen på et stykke foldet papir. Klip langs blyantsstregen og fold englen ud. Nu har man en hel engel, som kan bruges som skabelon, placeres på et stykke karton og tegnes rundt om. Hvis man vil gøre det mere kompliceret, kan man sætte en glorie på. De fleste har også nogle småkageforme, som man kan bruge som skabelon og klippe efter, og så kan man vælge at klippe i mønstret karton, hvis man synes, det ikke bare skal være ensfarvet,” siger hun.

Eksempler på Gitte Schou Hansens julepynt. – Foto fra bogen ”Jul med nisseklip”.
Eksempler på Gitte Schou Hansens julepynt. – Foto fra bogen ”Jul med nisseklip”.

I sine bøger har Gitte Schou Hansen altid gjort meget ud af at tydeliggøre fremgangsmetoden til de enkelte juleskabeloner, så det er nemt at se, hvad man præcis skal gøre, når man sidder med karton og saks i hånden. Det er ofte det, folk efterspørger, oplever hun – for selvom det kan være fascinerende at kigge i en bog med detaljerige juleskabeloner, kan det nemt tage modet fra en uøvet klipper, der bare gerne vil forsøge sig med lidt hjemmelavet pynt til årets juletræ.

”Jeg har haft en drøm om at gøre det enkelt for folk, så de kun skulle bruge karton, som de kunne få for rimelige penge, og så en saks. Og så skulle udgangspunktet være julepynt, som man kan se, at man kan få succes med og rent faktisk får lavet, fordi det ikke er for svært. På samme måde har jeg gerne villet præsentere noget, som børnene også kan være med til,” siger hun.

En af de idéer, som Gitte Schou Hansen oplever, at både børn og voksne synes godt om, er en skabelon, hvor børnene tegner efter deres egen hånd. Når omridset af hånden er tegnet og klippet ud, klipper de en nissehue, som de klistrer bag på figuren af hånden, og derefter kan de selv tegne øjne, næse og mund på den. På den måde har man ud over et stykke julepynt også et håndaftryk som minde fra netop det år. På samme vis kan man bruge fotos af børnene selv som udgangspunkt for en julefigur. Man kan klippe barnets ansigt ud og sætte en nissehue på eller omvendt klistre fotoet på en julefigur – et juletræ eller et hjerte eksempelvis.

Foto
Foto

Selv begyndte Gitte Schou Hansen, der egentlig er uddannet fysioterapeut, med at klippe med en neglesaks og almindeligt kopipapir, men i dag, hvor hun lever af sin kreativitet, ejer hun adskillige sakse, der kan klippe både groft og fint. Og selvom hun godt kan lide at give folk idéer, der er nemme at gå til, så holder hun af at udfordre sig selv ved at klippe mere avancerede figurer. Indimellem udfordrer hun også sig selv ved at bestemme, at hun skal lave et udklip med venstre hånd.

”Det giver nogle andre detaljer, og det synes jeg er meget fascinerende. Og det er jo ikke ligesom med en tegning, hvor man kan viske ud, hvis man ikke er tilfreds. Når først du har klippet, kan det ikke ændres,” siger hun og forklarer, hvorfor hun, som hun siger, er så fascineret af at ”tegne med saksen”.

”Jeg tror, at det er, fordi man med en saks får de her meget skarpe kanter med det samme. Jeg har også klippet en del i sort-hvid silhuetter og kan godt lide, når det fremstår så skarpt grafisk,” siger hun.

Selvom butikkerne særligt i november og december bugner med færdiglavet julepynt, er det ikke meget af den slags, der ryger op i Gitte Schou Hansens indkøbskurv.

”For mig er det meget sjovere at pynte med ting, man selv har lavet. Det er sjovt at tage det frem hvert år og se på, hvad man lavede sidste år. Det kan virke meget overvældende med al den julepynt, der er i butikkerne, men jeg synes ikke, at der er meget sjæl i det,” siger hun.

Desuden er der endnu en gevinst ved at sætte sig ned ved bordet og kaste sig ud i kreativt klipperi.

”I de her travle tider er det dejligt at sætte sig og klippe, fordi man glemmer alt andet omkring sig. Man kan også bare lægge det fra sig, og når du vil i gang igen, skal du ikke til at tænde det som en computer – det ligger bare og venter på dig. Det giver en speciel fred og får dig til at falde til ro, synes jeg,” siger Gitte Schou Hansen.

Foto
Foto