Vær kreativ med børn og naturens materialer

Det kan hurtigt blive dyrt og kommercialiseret , når man vil være kreativ og aktiv med sine børn, synes Marie Sølling og Anders Gasbjerg. For dem er naturen en oplagt medspiller, når de har fritid med deres døtre

Efterårshygge med farverige, visne blade, maling, klister og papir. Marie Sølling og Anders Gasbjerg er kreative med deres to døtre, Thala og Berthe, i hjemmet i Lyngby.
Efterårshygge med farverige, visne blade, maling, klister og papir. Marie Sølling og Anders Gasbjerg er kreative med deres to døtre, Thala og Berthe, i hjemmet i Lyngby. . Foto: Leif Tuxen.

Han er vokset op på en gård i det nordsjællandske, hun på Bornholm. Det siger næsten sig selv, at naturen spiller en væsentlig rolle i deres liv. Og endnu mere i dag end for et halvt år siden, hvor de endnu boede på tredje sal midt i hovedstaden.

Men nu har Marie Sølling, Anders Gasbjerg og deres to små piger, Thala og Berthe, byttet lejligheden ud med et lille rækkehus i en forstad til København, hvor de nyder at have fået egen have med æbletræ og græsplæne. I forlængelse af deres flytning er de også sprunget ud som bloggere – det unge par har for få måneder siden lanceret bloggen ”Northernfamilylove”.

”En blog er et sted, hvor man lader det, hjertet er fyldt af, flyde over. Kan vi inspirere andre, er det blot en bonus. Vi er meget påvirkede af, at vi nu er kommet ud og bo tæt på naturen. Ikke fordi alt skal handle om det enkle liv, men vi vil gerne give inspiration til, hvordan man kan være sammen med sine børn om noget, som ikke koster en masse penge,” siger 35-årige Marie Sølling.

En af idéerne med bloggen er blandt andet at følge årstider og højtider og videregive fif til, hvordan man ved at bruge naturen både bliver klogere på den og samtidig får foræret et hav af materialer til kreative udfoldelser. Og det er ifølge de nyudsprungne bloggere slet ikke så svært.

”Børn er ofte ligeglade med, hvad man laver. Bare man er sammen, og at man giver dem sin udelte opmærksomhed. Det at være sammen og selve processen er langt vigtigere end selve produktet, man får lavet,” siger Marie Sølling.

Anders Gasbjerg, Marie Sølling og deres to små piger, Thala og Berthe, har byttet lejligheden ud med et lille rækkehus i en forstad til København, hvor de nyder at have fået egen have med æbletræ og græsplæne.–
Anders Gasbjerg, Marie Sølling og deres to små piger, Thala og Berthe, har byttet lejligheden ud med et lille rækkehus i en forstad til København, hvor de nyder at have fået egen have med æbletræ og græsplæne.– Foto: Leif Tuxen

Når parret på bloggen allerede nu har så meget fokus på naturen, handler det blandt andet om, at naturen er en oplagt partner, når man vil lave noget med sine børn.

”Vi vil gerne vise, at man kan være sammen på måder, hvor det ikke er dyrt og kommercialiseret. Det kan hurtigt blive fordyrende at tage på museum for eksempel, og så er der åbningstider at tage hensyn til, og når du endelig er der, så må du ikke røre,” siger Anders Gasbjerg på 38 år.

Men i naturen derimod er det tilladt at røre, mærke og pille ved alle de ting, man møder på sin vej. Og det er også netop, hvad fire et halvt-årige Thala og snart to-årige Berthe gør.

Foto: Leif Tuxen

Snegle, sten, pinde, planter og andet godt samler de små, nysgerrige fingre op til nærmere undersøgelse, og ved indgangen til familiens hus har de fået deres eget lille tableau, hvor de kan udstille deres opsamlede ting. Og efteråret er ikke nogen dårlig årstid at være naturmenneske på.

”Her går det fra at være grønt i grønt til at være grønt, gult og orange. Og når man er ude i halvkoldt vejr og kommer ind igen, er man træt på den fede måde og sulten på den sunde måde. Skumfiduserne i sofaen smager bare lidt bedre, når man har været ude og været aktiv,” lyder det entusiastisk fra Anders Gasbjerg.

Marie Sølling supplerer:

”Det regner jo en del om efteråret, og når det gør det, dufter det også helt specielt. Der er frugter på træerne, og det vælter ned med ting. Vores børn elsker at samle, og så kan man jo for eksempel også samle svampe, som vi har gjort. Det gør ikke noget, at nogle af dem er giftige, for vi skal ikke spise dem. Men vi tager dem med ind og skærer dem over og taler om, hvordan de ser ud og dufter. Og så har vi en svampebog, så vi kan finde ud af, hvilke slags vi har fundet,” siger hun.

Foto: Leif Tuxen

I løbet af efteråret vil det på bloggen vrimle med gode idéer til, hvad man kan lave af naturens materialer – børn og voksne i fællesskab. Kastanjefigurer med kjoler af blade og hår af græs er allerede blevet præsenteret. Og næste projekt er fem forskellige forslag til, hvad man kan bruge træernes tabte blade til – bladtryk og lanterner eksempelvis.

Ud over samvær som familie håber Marie Sølling og Anders Gasbjerg, at de mange stunder i naturen vil give deres døtre forståelse og respekt for naturen og en indsigt, som de ikke mener, de på samme måde fik, da de boede i København.

”Vi havde slet ikke samme fornemmelse for årstidernes skiften, da vi boede i byen. Hvis der faldt sne på Vesterbro, så var det næsten altid tisset gult af en hund, og hvis du sparkede til en bunke blade, så lå der nok en hundelort og gemte sig under den. Måske er det lidt skarpt trukket op, men der er noget om snakken. I går løb vores datter ud i haven i sutsko og opdagede, at de blev våde, fordi det havde regnet, og inden længe går vi i mørke, når vi skal ned i børnehaven. Vi sanser årstidernes skift herude,” siger Anders Gasbjerg.