Prøv avisen

Kreativ påske i børnehøjde

At puste æg er en af påskens traditioner, men man kan også købe æg af flamingo til at tegne på. – Foto: Iris

Påsken er fyldt med hyggelige traditioner. Ud over de klassiske lege med at trille æg og gå på jagt efter påskeharens æg i haven kan kreative påskesysler også være en oplagt og afslappende aktivitet med familiens yngste

”Der har været en lille påskehøne, den har lagt et påskeæg./ Og vi ved netop, hvor den har lagt det,/ for den har nemlig sagt det./ Se oppe, se nede, du skal bare lede,/

se ude, se inde, prøv om du kan finde/ det lille påskeæg.”

Kirsten Pendrups søde påskesang indleder sandsynligvis jagten på påskeæg i flere danske hjem de kommende påskedage – særligt, hvis der er børn til stede. Også selvom påskehønen efterhånden flere steder har måttet vige pladsen for påskeharen. En oprindeligt tysk tradition, som først kom til Danmark omkring år 1900, men som danskerne i den grad har taget til sig.

En anden og måske knap så udbredt tradition handler om at ”trille æg” – eller ”trante æg”, som det hed i gamle dage. Oprindeligt var tanken, at man kunne ”vinde” hinandens æg, når man trillede sit eget æg ned ad en bakke og lykkedes med at ramme et af de andres. Legen findes dog i flere udgaver – og nogle triller æg for at se, hvis æg der kan trille længst, mens det for andre går ud på at ramme de andres æg, så de revner, før ens eget gør det.

Men påsken er også egnet til mere stillesiddende aktiviteter for børn. Det mener Line Hvid, der står bag Facebook-siden ”Kreativ med ungerne” samt en blog med samme navn. Ifølge hende er påsken en oplagt højtid til at være kreativ med børn eller børnebørn, fordi man ikke som i julemåneden er stresset af gaveræs og utallige arrangementer i skole og institution.

Og der er masser af muligheder for at lave fin påskepynt med børnene, uden man selv behøver at være en moderne Jørgen Clevin.

”Mit budskab er, at det ikke behøver at kræve så meget at lave noget kreativt med børn. Det handler om at få fundet nogle materialer frem, og så kan børnene ofte selv finde på. Og så handler det også om, at vi voksne skal slappe lidt af og skrue ned for ambitionerne. Vi skal hygge. Det må gerne rode på bordet, og det færdige produkt behøver ikke være perfekt,” siger hun.

Line Hvid kan selv godt lide at lave påskeklip med sine børn. Ofte kan det være godt at gå ud fra en klippet skabelon, som de efterfølgende med deres fantasi kan pynte med perler, rullende øjne og farverigt papir. På internettet kan man finde flere forslag til påskeskabeloner, men også på det sociale medie Pinterest kan man hente inspiration, foreslår Line Hvid, der i påskedagene selv skal holde åbent påskeværksted for børn og voksne i Korsør.

En anden oplagt idé er at så karse med børnene og lade det indgå i påskepynten. Her er det ikke nødvendigt at investere i en masse dyre materialer for at kunne være med. Vat til at så karsen på og så nogle frø.

”Det er oplagt at bruge genbrugsmaterialer. Det kan være en gammel colaflaske, man kan skære midt over, eller en mælkekarton. Men man kan også tage et brugt syltetøjsglas og pynte det med øjne og fjer, så det kommer til at ligne en kylling. Når så karsen kommer op, vil det ligne kyllingens hår,” siger Line Hvid.

En anden ny idé, Line Hvid har lagt op på hjemmesiden, er et påskelam lavet af pap og popcorn.

Idéen er, at man tager en lille gennemsigtig plasticpose, for eksempel en frostpose, fylder den med popcorn og lukker til. Derefter klipper man hoved og ben ud af pap og klistrer dem på posen. Bruger man dobbeltklæbende tape eller en limpistol, slipper små utålmodige fingre for at vente på, at limen tørrer.

”Det lille lam er både fint som pynt og samtidig en snackpose til børnene som et alternativ til alt chokoladen,” siger Line Hvid.

At puste æg er en anden af påskens traditioner. Idéen er, at man kan få nogle flotte æg, som kan tåle at ligge længe fremme til pynt. Hullerne i hver ende af ægget laver man med en lille nål, som man sørger for at vrikke godt rundt for at gøre hullet stort nok til, at den slimede æggemasse kan pustes ud. Det er godt at få prikket hul på æggeblommen, da det gør det lettere at få æggemassen ud.

Inden man puster i ægget, kan det være en god idé at spritte det af. Risikoen for salmonella er meget lille i dag, så den skal man ikke frygte. Men der kan sidde andet snavs og bakterier på ægget, som man ikke har lyst til at lægge læber til. Bagefter kan man med nænsom hånd dekorere æggene ved at male på dem med for eksempel vandfarver.

Hvis børnene er for små til at puste æg – det kræver lidt kræfter – er der heldigvis alternativer, fortæller Line Hvid.

”Man kan købe nogle flamingo-æg at tegne på. Her er det et godt tip at sætte ægget på et spyd. På den måde er det meget nemmere for børnene at få malet hele vejen rundt,” siger hun.8