Kreativt pynt skabt af børnehænder

Børn vil også gerne give gaver til jul. Men i stedet for at introducere dem til butikkernes gaveræs, så lad dem lave deres julegaver selv. Mulighederne er mange, hvis blot de får en hjælpende hånd

Hjemmegjorte gaver og pynt er både hyggelige at lave og skaber som regel glæde hos modtagerne. –
Hjemmegjorte gaver og pynt er både hyggelige at lave og skaber som regel glæde hos modtagerne. – . Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix.

Så er det snart. Meget snart. I morgen skriver vi den 1. december, og i mangen en børnefamilie vil det være dagen, der er blevet ventet på med næsten uudholdelig spænding. Nu er der ikke længere nogen undskyldning for ikke at lade sig gribe af december måneds julestemning og for alvor få begyndt på julerierne.

Og hvad er mere oplagt end at gå i gang med at kreere årets hjemmelavede julegaver sammen med børn eller børnebørn? Ikke ret meget ifølge Line Hvid, der er ejer af hjemmesiden kreativmedungerne.dk, hvor hun hele året deler ud af sine kreative idéer.

”Det allervigtigste, når vi taler hjemmelavede gaver, er, at man får en hyggelig stund sammen. Børnene skal have det sjovt og ikke føle det som en tvang at skulle lave en gave til mormor eller morfar. Og så skal man ikke have for travlt, så det hele bare skal overstås i en fart. Find en eftermiddag, hvor du kan holde tidligt fri og sæt nogle timer af i en ellers travl december til hygge omkring bordet,” siger hun.

Idérigdom eller et besøg på nettet, og så har man inspiration til hjemmelavede julegaver. –
Idérigdom eller et besøg på nettet, og så har man inspiration til hjemmelavede julegaver. – Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix

Laver børnene gaver til deres forældre eller bedsteforældre, bliver disse selvsagt oftest glade blot ved tanken om at modtage noget, som de små har brugt tid på at lave til lige præcist dem. Men det er også altid sjovt for børnene, pointerer Line Hvid, at lave noget, som modtagerne rent faktisk kan bruge til noget. Og en af de ting, der ifølge Line Hvid både vækker glæde hos gavegiver og gavemodtager, er et krus eller en kop dekoreret af barnet selv.

”Man køber en hvid kop og nogle specielle porcelænsmalingstusser, som let kan styres af selv ret små børn, og så kan de ellers dekorere, som de vil. Hvis man vil gå lidt videre end bare en enkelt tegning, kan man sætte noget maletape på, og når børnene så har malet, og man tager tapen af, så er der lavet nogle rigtig fine mønstre inde bagved. Så ligner det næsten noget, der kunne være købt i en smart boligbutik,” siger hun.

At sidde med fingrene i en blød trylledej og fremtrylle figurer og fantasidyr er ofte populært hos børn, og her kan de nemt være med helt fra begyndelsen, hvor dejen, der består af vand, olie, mel og salt, blandes og æltes.

”Det er som sådan rigtig nemt at lave, men også noget, der skal sættes lidt tid af til, fordi dejen skal bages i ovnen. Man kan vælge at forme figurer, men også at lave et aftryk af barnets hånd i trylledejen,” siger Line Hvid.

Når dejen er formet færdig, skal den i ovnen og bages. Her skal man huske at bage ved svag varme i lang tid og ikke omvendt – i så fald risikerer dejen at slå revner. Til sidst, når figurerne er kølet af, kan de males med akryl- eller hobbymaling. Og vil man sikre sig, at de holder ekstra godt, kan man give dem en omgang lak til sidst.

Har man nogle børn, der har en lille syerske boende i sig, men som endnu ikke helt har fingerfærdighederne til større og mere komplicerede syarbejder, kan man lade dem sy på enten en karklud eller gulvklud. Det skal være af den grove, riflede slags, hvor børnene udstyret med nål og bomuldsgarn kan sy igennem kludene og på den måde dekorere dem med lange rækker af flotte farver.

Har børnene en sykyndig voksen ved deres side, kan de også med lidt hjælp få syet kluden fast på en pude. På den måde har de selv designet en hel personlig pude – måske til farfars eller farmors lænestol. Og ellers kan en gulv- eller karklud pyntet med farvestrålende garntråde garanteret gøre det en lille smule mere muntert at tørre køkkenbord og -gulv af.

Sidder man alligevel og har gang i at kreere nye julegaver, er det oplagt at lave noget ekstraordinært, som kan bruges til at hænge på træet juleaften. Og her har Line Hvid gode erfaringer med at lade børnene lave ophæng til juletræet af selvhærdende ler. Det er både nemt og billigt, idet ler ikke koster mange kroner.

”Hvis du bruger nogle af de kageudstikkere, som du normalt bruger til brunkager, så lad børnene fylde dem ud med ler i stedet. Når de har stukket dem ud, kan de dekorere dem med små perler af den slags, man bruger til at lave perleplader med. Og så tager man et sugerør og laver et hul øverst i figuren, så den kan hænges op på for eksempel juletræet, når den er tørret,” siger hun.

Vil man lave et stykke andet meget personligt julepynt, hvor selv de helt spæde kan sætte deres aftryk, kan en julekugle med håndaftryk på være en oplagt idé.

”Brug en julekugle af plastic, så børnene ikke risikerer at skære sig på kuglen, hvis den er af glas og går i stykker. Konceptet er, at barnets hånd dyppes i maling, hvorefter det laver et aftryk på kuglen. Man kan give det lidt lak til sidst, så malingen ikke krakelerer. Skriv navn og årstal på julekuglen med for eksempel en posca-tusch, så har man et sødt minde om barnet fra et helt bestemt årstal,” siger Line Hvid.