Prøv avisen

Lydbøger giver fylde til hverdagslivet

”Lydbøgerne giver mig muligheden for at lave noget andet samtidig. Det er dejligt,” siger Birthe Kamp Nielsen, der har været forlagsredaktør i 13 år. – Begge fotos: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix.

Rutinepræget arbejde kan føles mindre trivielt med lydbøger i ørerne. Pensionist Birthe Kamp Nielsen har læst mange bøger, efter hun fik øjnene op for formatet

For nogle år siden blev det lidt mere spændende for 74-årige pensionist Birthe Kamp Nielsen fra Værløse at lave ting som at sy, gå til det ellers ”afsindigt kedelige” fitness eller stryge tøj. Da hun kastede sig ud i at lytte til lydbøger, opdagede hun, at det faktisk var muligt både at sy en trøje og læse en bog på samme tid.

”Jeg læser – hører – i gennemsnit to bøger på tre uger. Jeg har læst betydeligt flere bøger, efter jeg fik øjnene op for lydbøgerne,” siger Birthe Kamp Nielsen, der har været forlagsredaktør i 13 år og derfor har været vant til at være omgivet af mange fysiske bøger.

”Lydbøgerne giver mig muligheden for at lave noget andet samtidig. Det er dejligt. Ud over det er der faktisk ikke den store forskel på lydbøger og fysiske bøger. Jeg opfatter det egentlig som at læse bøger.”

Flere og flere danskere har ligesom Birthe Kamp Nielsen fået øjnene op for bøgernes potentiale i lydformat. Bog- og Litteraturpanelets seneste årsrapport viser, at forlagenes omsætning på netlydbøger i 2017 steg med 33 procent fra 2016. Hovedparten af lydbøgerne udgives netop digitalt på nettet.

Populariteten hænger ikke overraskende sammen med udbredelsen af smartphones, der gør det nemmere at tage lydbøger med sig overalt, siger lektor på institut for kommunikation og kultur ved Aarhus Universitet Birgitte Stougaard Pedersen. Sammen med lektor Iben Have har hun forsket i lydbøger og de oplevelser, lydbogen tilbyder.

”At lytte til en lydbog kan være lige så koncentreret som det at læse i en bog. Og så får man desuden mulighed for at få kvalitetstid ud af en rutinepræget aktivitet,” siger Birgitte Stougaard Pedersen.

Men i en tid, hvor vi ofte taler om, at alt går for stærkt, og at vi nogle gange blot bør fokusere på én ting ad gangen – kan det så ikke være stressende at lave noget andet, mens man hører lydbog?

”Det er rigtigt, at vi effektiviserer mange ting i vores hverdagsliv, og at lydbogen kan ses som en del af den effektivisering, hvor man ikke vil spilde tiden. Men der er også en anden del, der er vigtig, nemlig at det kan give meget fordybende oplevelser i vores hverdagsliv. Oplevelsen af tid kan få en anden fylde, hvis man for eksempel går en tur og lytter til en lydbog. Man indoptager fortællingen på en anden måde, ved at kroppen deltager i lytningen,” siger Birgitte Stougaard Pedersen.

Det er netop det rutineprægede arbejde, der giver mest mening at lave, mens man lytter til en lydbog, siger hun. Og alle bør ifølge hende gøre sig selv den tjeneste at lytte mere til lydbøger:

”Den mundtlige fortælling er på vej tilbage. Lydbøger, podcasts, stemmeteknologier. Men det interessante er, at vi måske skal genvinde evnen til at fokusere på lydfortællinger. Det kræver en anden type fordybelse, en anden læseoplevelse, og det kan være en meget intens oplevelse. Det kan lære os at blive bedre til at fokusere.”

Man skal da også helst følge med i oplæsningen, for der er ingen sidetal at navigere efter. Men størstedelen af tiden er det heller ikke noget problem for Birthe Kamp Nielsen, der holder af at multitaske med sine bluetooth-høretelefoner i ørerne. Og hun er nødt til netop at bruge trådløse høretelefoner, for hun har før klippet flere ledninger over, mens hun lyttede til bøger under havearbejde. De trådløse høretelefoner gør desuden, at hun kan bevæge sig frit rundt, mens telefonen ligger stille.

Der er dog ét tidspunkt, hvor Birthe Kamp Nielsen aldrig sætter propperne i ørerne.

”Jeg bruger det aldrig, når jeg kører bil. Jeg er bange for, at jeg bliver for grebet af bogen og ikke kan koncentrere mig nok i trafikken.”

Bog- og Litteraturpanelets seneste årsrapport viser, at forlagenes omsætning på netlydbøger i 2017 steg med 33 procent fra 2016.