Prøv avisen
Naturen

Millioner af sommerfugle i haverne

Monarken (billedet) ses sjældent i Danmark, men i år er vi heldige at have tidselsommerfuglen på besøg. Foto: Bax Lindhardt / SP / Ritzau Scanpix

På grund af vejr- og klimaforhold har Danmark i år haft en ekstraordinær invasion af tidselsommerfugle, der kommer fra sydligere egne. Fremover vil vi også som følge af klimaforandringer opleve at få nye arter herhjemme

Ligesom det næsten kan fratage én pusten at læse forfatteren Inger Christensens (1935-2009) på en gang smukke og melankolske værk ”Sommerfugledalen”, kan man også blive ganske bjergtaget i de øjeblikke, det lykkes én at kommer nær, hvad der må være et af naturens smukkeste skabninger: sommerfuglen.

Og netop i år har muligheden for at betragte sommerfugle fra nært hold været ekstra god – i hvert fald når det drejer sig om en ganske særlig art sommerfugl. Ifølge formanden for Lepidopterologisk Forening, Christian Videnkjær, har den såkaldte tidselsommerfugl således i år invaderet Danmark i en hidtil uset grad.

”Vi taler ikke om tusinder, men om millioner af tidselsommerfugle. De kommer fra områderne omkring Middelhavet og fra områder syd for Sahara og er trukket herop i maj og juni for at lægge deres grønne æg. Nu er det afkommet fra de æg, der blev lagt i juni, som vi begynder at se rundtom i haverne sammen med de få af deres forældre, der endnu lever, og som efterhånden ser noget slidte ud,” siger han.

Tidselsommerfuglen, der har en orange grundfarve med et sort-hvidt mønster på og ikke må forveksles med en anden kendt sommerfugleart, admiralen, vil imidlertid ikke blive i Danmark vinteren over. I løbet af den næste måneds tid vil de nye sommerfugle således trække sydpå, hvorfra deres forældre kom for nogle måneder siden. Og herefter vil cyklussen starter forfra igen.

Når der denne sommer er et ekstraordinært stort antal tidselsommerfugle, der har slået sig ned i Danmark, skyldes det nogle meget våde vintre i deres vinterkvarterer, der har betydet, at larverne har haft masser af planter at fortære, samtidig med at mange voksne tidselsommerfugle på grund af nogle tørre somre er løbet tør for foder til deres larver. Det har gjort det ekstra nødvendigt for dem i år at flyve længere mod nord frem for at blive under de varme himmelstrøg. Meldinger er i år gået så langt som fra den norske øgruppe Svalbard i Nordishavet.

Årets sommerfugleinvasion er dog ingen trussel mod nogen eller noget, pointerer Christian Videnkjær.

”Vi skal ikke være bekymrede for tidselsommerfuglene, for dels lever de mest på noget, som hverken haveejere eller landmænd bekymrer sig så meget om – nemlig tidslerne – dels regulerer naturen sig selv, så næste år vil der formentlig komme færre,” siger han.

Ligesom en del af de fugle, vi ser i det danske sommerhalvår, er trækfugle, er tidselsommerfuglen en træksommerfugl. Det samme er admiralen og nogle af de arter, her kunne nævnes gul og orange høsommerfugl, som vi normalt ikke ser i haverne, da de har en forkærlighed for lucerne- og rødkløvermarker. Vil man som haveejer fortsat gerne have, at sommerfuglene kommer til netop ens egen have, kan man selv gøre en indsats.

”Man kan blandt andet sørge for at have en sommerfuglebusk i haven, som kan huse otte til 10 forskellige sommerfuglearter. Og så kan man lade nogle af de blomster, der vokser i haven, og som ofte anses for at være ukrudt, blive til sommerfuglene i stedet for at udrydde dem. Man kan sagtens have en fin græsplæne, selvom man undlader at sprøjte den, så der eksempelvis står lidt storkenæb i til sommerfuglene,” siger Christian Videnkjær.

I fremtiden kan vi ud over de omtalte trækgæster formentlig få glæde af nogle nye arter. I og med at klimaet har ændret sig til det varmere og stadig gør det, vil arter, der er hjemmehørende i vore nabolande, på sigt kunne etablere sig i Danmark og få opfyldt deres livsbetingelser.

”I foreningen ser vi, at visse sommerfugles nordlige udbredelsesgrænse har rykket sig små 500 kilometer. Det betyder for eksempel, at de sommerfugle, der før trivedes i det nordlige Tyskland, nu også har mulighed for at søge mod Østersøkysten og måske endda nå Danmark og etablere sig der. På en måde vil man mange steder opleve at få nye arter af sommerfugle,” siger Christian Videnkjær.

Vidste du, at:

... nogle sommerfuglearter, som indimellem gæster Danmark, godt kan tåle koldere vintre end de danske. Men de kan ikke tåle vores vekslende kulde- og varmegrader og dør derfor, når de prøver at blive?

... for en gennemsnitlig voksen sommerfugl er levetiden cirka 10 dage?

... ormen i bunden af de dyre tequilaflasker oftest stammer fra en sommerfugl?

... det er en myte, at sommerfugle ikke kan flyve, hvis de mister noget af skællet på deres vinger?