Prøv avisen
Min weekend

Thomas Hwan: Min datter har lært mig at holde fri

Det har ændret 36-årige Thomas Hwans liv at blive far. Nu sætter han særlig pris på de dage, hvor man kan bruge al sin tid sammen i familien. – Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix

Thomas Hwan, der lige nu er aktuel som kriminalbetjenten Alf i tv-serien ”Bedrag” sagde sit faste job op på Det Kongelige Teater, da han blev far for knapt to år siden. I dag er han freelancer og nyder at have bedre tid til familien

Hos os kan det lige så godt være weekend om mandagen som om lørdagen. Både min kone og jeg er skuespillere og optræder derfor tit på teatret i weekenden, så før vi blev forældre, kørte vores uge derfor nærmest ud i ét. Uden forskel på dagene. Men for knap to år siden fik vi vores datter, og det har ændret alt. Det bliver pludselig vigtigt, at vi har tid sammen som familie, og derfor sagde jeg også mit faste job op på Det Kongelige Teater efter min kones barselsperiode. Så kan jeg selv sige til og fra i forhold til opgaverne, og det betyder også, at vi nu sørger for, at der altid er i det mindste én dag om ugen, hvor vi er sammen som familie hele dagen. For det gør altså indtryk, når sådan en lille størrelse nogle gange kigger på mig om aftenen, hvor jeg er på vej ud ad døren til en forestilling, med blanke øjne og siger: ”Arbejde?”.

I min barndom var weekenden altid noget særligt. Jeg er vokset op i Brovst i Nordjylland, og søndag tog vi tit på besøg hos mine bedsteforældre på den slægtsgård i nærheden, hvor min far kommer fra. Her skulle vi næsten altid hjælpe til med noget på gården, så jeg husker, at man altid var beskidt efter sådan et besøg. Med jord over det hele. Det var skønt. Vi var også tit på udflugt i weekenden. Kørte en tur ud langs Vesterhavet, der lå tæt på, og opdagede nye dele af kyststrækningen. Jeg forsøger at tage lidt af den tradition med mig, og selvom vi altså ikke bor på landet, men i København, så er der ikke langt til hverken skov eller strand her fra Amager. Og nu har vi købt en christia- niacykel, så vores datter kan komme ud at få nogle af de naturoplevelser, jeg selv husker som noget af det bedste fra min barndom.

Før kunne jeg have svært ved at slappe af og havde også en del søvnproblemer. Ligesom Alf har det i tv-serien. Men det ændrede sig faktisk også, da jeg blev far. Med det samme, hun blev født, sov jeg i flere timer uden afbrydelser, og sådan har det været siden. Mit liv er nærmest vendt på en tallerken. Så jeg kan kun anbefale folk med søvnproblemer at få børn. Derfor er der også en anden ro over mig nu, og selvom vi tit er enormt ambitiøse, når det gælder vores weekendplaner – vi skal både bage boller, gå ture i skoven og se vores venner – så ender det tit med, at vi bare er hjemme hele dagen. Og bliver i nattøjet fra morgen til aften.

Hvis vi endelig tager ud af huset, så er det som regel min lillebror og hans kone, vi besøger. De bor på Frederiksberg og fik nærmest barn samtidig med os. Jeg har lidt dårlig samvittighed over for mine forældre i Nordjylland, for det bliver kun til et par besøg om året. De er heldigvis søde til at komme herover, hvor børnebørnene selvfølgelig også trækker. Men måske får jeg lidt bedre tid i det her år, hvor jeg lige nu arbejder på at skrive et teaterstykke, der skal køre til sommer, og som jeg skal instruere. Sidste år var i hvert fald et lidt for travlt år, hvor sidste sæson af ”Bedrag” blev optaget. Derfor har jeg også givet mig selv lidt fri her i januar – så måske kan den gode weekendstemning bredes ud til nogle flere dage i vores lille familie.