Nytårsretræte: Mød det nye år gennem stilhed

Ikke alle nyder at fejre indgangen til et nyt år med bulder, brag og fest til den lyse morgen. I stedet vælger nogen at søge roen og tiden til eftertænksomhed på nytårsretræter med yoga og meditation

På retrætestedet Mellem-rummet, der ligger i naturskønne omgivelser på Samsø, holder de for anden gang nytårsretræte. Billedet er fra sidste års nytårsretræte.
På retrætestedet Mellem-rummet, der ligger i naturskønne omgivelser på Samsø, holder de for anden gang nytårsretræte. Billedet er fra sidste års nytårsretræte. . Foto: Privatfoto.

Klokken 23.45 nytårsaften sætter Svend Trier sig ned på gulvet i kursuscenteret Højstrupgaard i Helsingør langt væk fra det fyrværkeri og den festivitas, som mange af os forbinder med fejringen af et nyt år. Sammen med godt 25 andre mennesker, der også har valgt stilheden og roen til på denne årets sidste dag, vil han gøre klar til at meditere sig ind i det nye år. Sådan som han har gjort, lige siden han for 13 år siden fik nok af sine nytårsaftener i København.

”Jeg havde simpelthen lyst til at flygte fra larmen og støjen. Og så synes jeg, at der er noget symbolsk i at begynde et nyt år med at meditere,” siger ejeren og stifteren af Quantum Seminars, der blandt andet tilbyder kurser og seminarer i meditation og yoga.

Siden da har Svend Trier arrangeret såkaldte nytårsretræter, hvor det handler om at komme helt ned i gear og give slip på al stressen fra det foregående år, men også det juleræs, mange lige har stået igennem. Han mærker en stigende interesse for nytårsretræterne og tror, at det skyldes vores moderne livsstil, hvor rigtig mange har travlt med særligt tre ting: at være på, at være på vej og at være noget bestemt for sig selv eller andre.

”Vi er blevet til ’human doings’ i stedet for ’human beings’. På nytårsretræten får man mulighed for bare ’at være’ – vi har helt glemt, at vi som mennesker har værdi bare ved at være,” siger han.

Nytårsretræten strækker sig fra den 28. december til den 1. januar, og på de fire dage vil deltagerne, der er i alderen fra 30 år og op til godt 70 år, opleve en vekselvirkning mellem meditation, yogaøvelser, oplæg fra Svend Trier samt drøftelser to og to eller i grupper. Det første døgns tid går blandt andet med at give slip på det gamle år og finde ud af, hvad man kan bruge de succeser og fiaskoer, man har været igennem, til. Derefter er man mere klar til at komme tilbage til det, man kan kalde nybegynderens bevidsthed, hvor der er plads til at tage imod ny inspiration.

Svend Trier tror, at man kommer til at se meget mere til nytårsretræter i årene fremover.

”Det er en oplagt måde at nulstille bevidstheden på og starte forfra. Jeg hører fra mine kursister på nytårsretræterne, at de oplever at have fået klarhed indeni og tillid til at møde det endnu ukendte år. Samtidig kender jeg efterhånden mange, der efter en traditionel nytårsaften står med følelsen af, at ’var det virkelig bare det?’,” siger han.

Svend Trier er langtfra den eneste, som tilbyder nytårsretræte for stilhedshungrende danskere. På retrætestedet Mellem-rummet, der ligger i naturskønne omgivelser på Samsø, tager Malene K. Jensen også for andet år i træk imod 22 retrætegæster. Hun oplever nytårsretræten som noget ganske specielt.

”Jeg tror, at folk på en nytårsretræte er meget mere åbne for noget nyt. Nytåret har en symbolsk værdi – der er en parathed til at gøre noget, der er anderledes end det, man plejer,” siger hun.

På Samsø mødes retrætegæsterne til yoga to gange halvanden time hver dag. Om morgenen er det hatha-yoga, en dynamisk form for yoga, der giver sved på panden, mens det om aftenen er en roligere, mere afdæmpet slags. Derudover er der også indlagt en meditation dagligt. Helt bevidst har Malene K. Jensen indlagt lange pauser mellem yoga- og meditationssessionerne.

”Jeg synes, at det er vigtigt, at man har tid til at mærke sig selv. Sidste år lå mange på madrasser i stuen og sov i pauserne. Rigtig mange af dem, der kommer, siger, at de har brug for ro. Der er også nogle, der går ture sammen, sidder og læser eller har deres strikketøj med. Det er meget sjældent, at folk bare er på deres værelser,” siger hun.

Når klokken nærmer sig midnat nytårsaften på Samsø, forestår Malene K. Jensen en lille kort meditation, hvorefter der serveres kransekage og alkoholfri champagne. De fleste plejer at klæde sig lidt pænt på til middagen den 31. december, men det er langtfra det, der er i fokus.

”Det er jo ikke mennesker, der ikke har lyst til at holde nytår. De har bare lyst til at være mere til stede i det. Jeg kan også se og høre, at de mennesker, der kommer på nytårsretræte, har lyst til at møde andre mennesker, der ligesom dem søger et alternativ til nytåret. Folk her er også så afslappede, at det bliver lettere at møde nye mennesker, og derfor opstår der også hurtigt et fællesskab,” siger hun.

Under hele nytårsretræten vil Malene K. Jensen have fokus på deltagernes personlige udvikling. Hun er ikke terapeut og afholder sig derfor fra at gå ind og arbejde med den enkelte. I stedet tilbyder hun nogle rammer, hvor man kan arbejde med sig selv.

”Jeg har altid et tema med til yogaundervisningen. Det kan for eksempel være taknemmelighed. Så begynder jeg med at sige, at det er dagens tema, og at de, mens de ligger i den her stilling, skal tænke på, hvad de er taknemmelige for,” siger Malene K. Jensen, der også har et ambitiøst mål på kursisternes vegne.

”Når folk har fire dage på nytårsretræte, handler det om, at de skal prøve at finde en intention – en ting eller en følelse, de ønsker at tiltrække ind i deres liv i løbet af det nye år.”