Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at læse alle artikler

Glemt adgangskode? Klik her.

Perler og plader udvikler kreative kompetencer

Julepynt, tandbørsteholdere, lysestager, tasker, store billeder og et utal af figurer er sprunget fra Bettina Gejbøls perleplader. Herunder ses hendes landhylde, som er lidt over en meter lang. Hun deler alle sine perleprojekter på Facebook og Instagram. – Foto: Sophia Juliane Lydolph/Ritzau Scanpix

Tredimensionelle figurer og store portrætter udført i rørperler deles i flæng på Facebook, og forlagene spejler interessen med udgivelser om perlemønstre. Blandt voksne er perler blevet en hobby, som kan udvikle kreative kompetencer og selvværd, forklarer forsker

På en hylde i Bettina Gejbøls køkken står blandt andet et fad med frugt, to sylteglas, en mælkejunge og en blå kande med solsikker i. Hylden og alt, der står på den, har Bettina Gejbøl selv lavet af rørperler.

De fleste kender nok de små, farverige, cylinderformede perler, som kan sættes i perleplader og stryges til mønstre og figurer. Ofte forbindes de nok med børn, men perlerne har nu også udviklet sig til en udbredt hobby blandt voksne, herunder 29-årige Bettina Gejbøl fra Odense.

I hendes stue står to hvide kommoder, hvis otte skuffer alle er fulde af perler. På væggen hænger et billede af en mand og en kvinde, hvis lidenskabelige øjeblik er afbilledet i perler, der changerer fra blå og grå toner over i en varm, rød solnedgang.

På spisebordet står to røde skuffedarier, hver med 32 små skuffer, der inddeler perlerne efter farve. De farver, hun bruger mest, fylder hun i perlepenne. Med et rør og en trykmekanisme simulerer pennen håndens pincetgreb og placerer hurtigt hver perle for hende.

Bettina Gejbøl har lavet perler i halvandet år, og hun er langtfra den eneste, der har fået øjnene op for hobbyen. De to største, danske Facebook-grupper for rør-perler har tilsammen godt 16.000 medlemmer, som deler billeder af portrætter, dækkeservietter, sparebøsser, legetøj, bordpynt, lamper og meget andet – alt sammen fremstillet af perler.

Også forlagene mærker en stigende interesse for emnet. People’s Press har udgivet tre bøger om rørperler i de seneste to år, og endnu én er på vej i februar, mens forlaget DreamLitt i samme periode er udkommet med ni perletitler og har yderligere tre på vej i 2019.

DreamLitts første perlebog, ”Perlevenner” af Anja Takacs, udkom i 2016 og er forlagets bedst sælgende titel nogensinde blandt samtlige udgivelser. I bogen finder man mønstre til at lave alverdens dyr i perler, ligesom der angives farvekoder til perlerne og antal af perler og plader. Ifølge DreamLitt har ingen andre hobbyemner kunnet bære så mange udgivelser i perioden, hvor de til sammenligning har udgivet tre bøger om strikning.

Landhylden, som Bettina Gejbøl har lavet ud fra en broderiopskrift, er lidt over en meter lang og en halv meter høj. Den tog en lille uges tid at lave. Når hun er midt i sådan et projekt, opsluges hun af at se mønstret blive til og farverne spille sammen.

”Jeg går i en perleboble. Jeg får en ro, jeg ikke kan finde andre steder. Det er, som om jeg glemmer tid og sted,” forklarer Bettina Gejbøl.

Netop den sidste sætning går igen, når kreativitetsforsker og lektor ved Aalborg Universitet Christian Byrge beskriver den sindstilstand, man er i, når man udfolder sig kreativt. Som et flow, hvor man er helt engageret og nærværende.

Ifølge forskeren kan den kreative tilstand hjælpes på vej af forskellige udfoldelsesformer, eksempelvis tegning, maling eller perler.

”Der er noget genialt ved at have noget i hænderne. Perlepladen er som sådan bare en supportstruktur for det, man laver, men den muliggør også, at man kan se, hvor idéen bærer hen. På den måde bliver det mere legende, end hvis man bare skulle visualisere det i hovedet.”

Perler kan appellere til mange, fordi det er nemt at gå til. Hvis man bruger perlebøger og andre mønstre til at lære nye teknikker, som man kan danne sine egne idéer ud fra, kan man opbygge sin kreative kompetence og et kreativt selvværd.

”På den måde kan perler være et herligt værktøj til at udtrykke og eksperimentere med kreativitet, fordi der er mulighed for at tænke frit og åbent,” forklarer Christian Byrge.

Bettina Gejbøl er på nuværende tidspunkt arbejdsløs og i ressourceforløb. I hendes handlingsplan er det indskrevet, at der skal være tid til hendes perler, fordi hobbyen er blevet en slags terapiform for hende.

”Jeg elsker mine perler. Selvom de kræver meget tid og energi, gør de mig bare så glad.”