Prøv avisen

Potteplantens vej tilbage i stuerne

Potteplanter er atter populære, og fingerphilodendron også kaldet Monstera Deliciosa, er blandt de dekorative vækster, der har fundet vej til mange hjem. Privatfoto Foto: Nima Stock/ritzau

Det er atter blevet trendy at have potteplanter, efter de i en længere årrække var forvist fra hjemmet. Til forskel fra tidligere er vi meget stilbevidste, når vi vælger plante og placering i stuen

Napoleonshat, Pilea eller Svigermors skarpe tunge. Har du en af disse planter til at pynte hjemme i stuen, er du ganske godt med på noderne. Det er nemlig blevet moderne at putte planter i potte og lade dem pryde hjemmet. Mange af planterne, der er populære lige nu, er gamle kendinge fra 1970’erne og 1980’erne, men i forhold til tidligere bliver der i dag gjort lidt mere ud af iscenesættelsen af planterne. Det fortæller planteekspert fra Bolius Boligejernes Videncenter A/S Jesper Carl Corfitzen.

”Planter er i den grad retro og et kærligt gensyn for mange af os, der kender dem fra fortiden og barndomshjemmet tilbage i 1970’erne. Det nye er måske, at vi har en tendens til at iscenesætte dem lidt mere, således at hver enkelt plantes karakter træder frem. En særlig urtepotte eller en brugt skål fra et loppemarked udgør måske potten, og en særlig plads på reolen eller hjørnet kan gøre, at planten bliver til en skulptur,” siger han.

Man skal ikke kigge mange boligmagasiner igennem, før man opdager, at det ikke så meget er planter med farverige blomster, der hitter, men derimod de helt grønne planter, der fylder de danske hjem. Det samme ses på sociale medier som Instagram og Pinterest, hvor det også vrimler med grønne planter – mange af dem ganske skulpturelle i deres udtryk.

De grønne planter passer i deres fremtoning godt til vores nordiske, lette og minimalistiske stil, og Jesper Carl Corfitzen glæder sig over, at potteplanten har fået en renæssance.

”Planter med karakter gør stuen grøn og frodig. Personligt synes jeg som ekspert, at det er super fedt at se nye generationer tage stueplanterne tilbage og anvende dem på nye måder,” siger Jesper Carl Corfitzen.

Et stort antal af de planter, som danskerne køber med hjem, har den fordel, at de er forholdsvis lette at passe. Det betyder, at også nybegyndere udi stueplantedisciplinen har mulighed for at få succes med foretagendet.

”Mange af de populære planter er hårdføre stueplanter, der kan klare lidt af hvert – også for den uøvede. Specielt er sukkulente planter og kaktusser gode startplanter. Man skal dog ikke glemme, at disse skal have masser af lys,” siger Jesper Carl Corfitzen.