De gamle fysiske fotoalbums er nu digitale – og ret uoverskuelige, hvis vi ikke sorterer i dem

Især smartphones betyder, at vi i dag tager langt flere fotos end tidligere og ofte ikke får sorteret og smidt ud løbende. Sæt tid af til én gang for alle at få skabt et overblik og overvej, hvilken historie du vil fortælle med dine fotos til dine efterkommere, lyder rådet fra en oprydnings- og feng shui-konsulent

Hvordan finder man ud af, hvilke fotos man skal gemme, og hvilke der skal ryge i den virtuelle skraldespand? En grundig oprydning kræver, at man mærker godt efter, hvad der virkelig betyder noget for én, siger oprydnings- og feng shui-konsulent Kamilla Sommer. Tegning: Rasmus Juul.
Hvordan finder man ud af, hvilke fotos man skal gemme, og hvilke der skal ryge i den virtuelle skraldespand? En grundig oprydning kræver, at man mærker godt efter, hvad der virkelig betyder noget for én, siger oprydnings- og feng shui-konsulent Kamilla Sommer. Tegning: Rasmus Juul.

Kan du huske, hvor spændende det var, dengang man tog ned til fotobutikken og hentede resultatet af den fotorulle, man havde afleveret en uge forinden? Var billederne fra bryllupsfesten nu blevet gode? Og hvad gemte der sig egentlig på den filmrulle, som man havde haft siddende i kameraet det sidste halve år?

Med det digitale kamera og ikke mindst smartphonens udbredelse hører ovenstående efterhånden til sjældenhederne. Nu knipser vi løs hvert andet øjeblik og kan allerede sekundet efter græmmes eller glædes over resultatet.

Den moderne teknologi har helt sikkert sine fordele, understreger Kamille Sommer, der er oprydnings- og feng shui-konsulent og driver virksomheden Creative Homestyling. Men der er også adskillige ulemper forbundet med, at vi i dag konstant har et fotografiapparat i hånden.

”Der er masser af fordele ved digitale fotos. Blandt andet kan man tage fotos om med det samme, hvis ikke de er gode. Man skal heller ikke vente flere dage på en fotofremkaldelse, ligesom vi ikke længere behøver tage til takke med rystede billeder, som vi gjorde førhen,” siger hun.

”Til minussiden hører, at man ofte får taget alt for mange fotos, der er ens eller ikke er gode, men som man ikke får slettet, så de i stedet ligger og fylder i fotomapperne på telefon og computer. Og så er digitale fotos også årsag til, at mange sjældent får fremkaldt fotos til at sætte i album,” siger Kamille Sommer.

Det kan være stressende at have fotos liggende her, der og alle vegne uden nogen form for systematik. Det oplever Kamille Sommer, at nogle af hendes kunder fortælle, når hun er ude for at hjælpe dem med at få orden på deres rod. Men det kan virke som en uoverskuelig opgave at få orden på tusindvis af billeder, og derfor udsættes det ofte til fordel for andre gøremål.

I stedet for at lave en urealistisk aftale med sig selv om løbende at rydde ud og sortere i billeder, foreslår Kamille Sommer, at man laver det til et projekt, så man én gang for alle får lavet et system, der virker.

”Det er nok ikke realistisk for ret mange at få ordnet fotos fast en gang om ugen. Så det handler om at få det gjort til et projekt, som man sætter tid af til. Jeg foreslår, at man laver et vision board, hvor man får skabt et overblik over, hvor man har alle sine billeder henne.”

”Man kan også lave en tidslinje og finde ud af, fra hvilke perioder i livet man har fotos. Derefter skal man tage en beslutning om, hvad man gerne vil gemme til eftertiden og finde ud af, om der er fotos, man gerne vil have fremkaldt på papir. Her kan man for eksempel lave en mappe på computeren udelukkende med fotos, man én gang om året vil have fremkaldt,” siger hun.

I det hele taget er det en god idé at lave navngivne mapper på computeren, hvori man kan gemme fotos, påpeger Kamille Sommer. Det kan for eksempel være med overskrifter som fødselsdage, årstider og højtider. Og så er det også et rigtigt godt råd at gemme sine fotos mere end et sted.

”Man hører af og til om folk, der mister alle deres bryllupsfotos, fordi de har haft indbrud, og computeren, hvor alle billederne lå på, er blevet stjålet. Det kan være for eksempel Dropbox og iCloud, man bruger til det formål,” siger hun.

Men hvordan finder man så ud af, præcis hvilke fotos man skal gemme, og hvilke der skal ryge i den virtuelle skraldespand?

Dette afhænger selvfølgelig af, hvilken person man er, understreger Kamille Sommer, men hvis man gerne vil lave en grundig oprydning, er det værd at mærke godt efter, hvad der virkelig betyder noget for en selv.

”Jeg tror, at man bliver mere hård med tiden. For mit eget vedkommende gælder det, at jeg ikke længere gider gemme 100 fotos af venner, jeg så for 15 år siden, men som jeg ikke længere har kontakt med. Man kan måske gemme et enkelt, hvis man synes, det er et minde værd. Og så kan man i øvrigt gøre det til en vane, når man har lidt ventetid ved for eksempel lægen eller i bussen, at man sletter fotos,” siger Kamille Sommer.

”I dag tager mange af os jo også screenshots (affotografering af sider, man tilgår på telefonen – for eksempel en opskrift, red.), og de er trælse at have liggende, da man sjældent skal bruge dem ret længe ad gangen,” siger oprydningseksperten.

Det kan føles fristende at gemme en masse fotos, fordi man tænker, at det vil være sjovt for ens efterkommere at sidde og kigge på gamle fotos. Men det er næppe den rette målestok at bruge, hvis man vil være grundig.

”Man ved jo ikke, hvad ens efterkommere gerne vil kigge på, og om de overhovedet er interesserede. Derfor skal man forsøge primært at gemme de fotos, man selv synes giver mening. Der er også nogle tidspunkter, hvor man er bedre til at tage beslutninger end andre, så når man skal sortere og slette, er det godt at finde sådan et tidspunkt,” siger Kamille Sommer.

Ofte er det forbundet med mere hygge at sidde og kigge på fotos i et fysisk album end på en iPad eller en computer. Derfor giver det god mening, at de fotos, man gerne vil gemme til efterkommere, også er dem, man prioriterer at få fremkaldt.

”Så kan ens børn eller andre efterkommere tage beslutningen om, hvorvidt de vil gemme eller smide dem ud, når den tid kommer. Med et fotoalbum er man også med til at vælge, hvilken historie, der skal fortælles videre. Med alle de fotos, vi har på forskellige devices, kan der nemt ligge nogle imellem, som man faktisk ikke har lyst til at dele med eftertiden, fordi de er for private,” siger Kamille Sommer.