Sådan laver du hjemmelavede sæber

Lad børnene være med til at lave deres egne håndsæber. Smelt og hæld op-metoden er nem og overskuelig, fortæller Nenna Plesner, der har både sin fireårige og niårige med til at fremtrylle fantasifulde sæber i alskens farver

Det er nemt og sjovt at lave sine egne sæber. Med olier kan man vælge dufte, og på nettet er der et stort udvalg af farver, så sæben kan komme til at se flot ud og dufte præcis, som man gerne vil have det. På den måde kan man let fremstille personlige sæber, der er velegnede som gaver.
Det er nemt og sjovt at lave sine egne sæber. Med olier kan man vælge dufte, og på nettet er der et stort udvalg af farver, så sæben kan komme til at se flot ud og dufte præcis, som man gerne vil have det. På den måde kan man let fremstille personlige sæber, der er velegnede som gaver. . Foto: Shutterstock/Ritzau Scanpix.

Det var nogle indkøbte bamse-vingummiforme til et mislykket ”lav-selv-slik”-eksperiment, der gav Nenna Plesner idéen til at lave hjemmelavede håndsæber. Og nu et års tid efter hun første gang prøvede kræfter med sæbefremstilling, har hun fremstillet mange hundrede sæbestykker sammen med sine piger. Så mange, at hun sågar er begyndt at sælge dem til markeder og over sin Facebook-side Sæbeeventyr.

”Vi havde tidligere for sjov eksperimenteret lidt med at lave vores egen shampoo, men aldrig prøvet at lave håndsæbe. Så jeg måtte på nettet for at finde ud af, hvordan man gør. Der blev jeg introduceret til smelt og hæld op-metoden, som jeg fandt ud af er virkelig velegnet, når man gerne vil have, at børnene skal være med,” siger hun.

Med smelt og hæld op-metoden står man ikke og jonglerer med varm og ætsende kaustisk soda, som man ellers gør, når man laver sæber helt fra bunden. I stedet køber man færdig sæbemasse, som man selv smelter, farver og former. Og slutresultatet afhænger ene og alene af fantasien. Eller næsten. For der er også en del ting, man bør vide, inden man kaster sig ud i at lege med sæbeproduk- tion.

Først og fremmest er det vigtigt at have nogle gennemsigtige kander, der tåler at blive varmet op i mikroovnen – man kan også varme sæbemassen op på komfuret, men det tager væsentlig længere tid. Ud af sæbemassen skærer man nogle mindre sæbeklumper, alt efter hvor store håndsæber man vil ende med at have. De puttes i den gennemsigtige kande med et stykke mikroovnsfilter på, så massen ikke fordamper, og stilles i ovnen. Cirka hvert 30. sekund kigger man til massen – alt skal være smeltet, men den må ikke koge, for det vil resultere i et stykke sæbe, der føles, som om den sveder, når den er færdig. Det er derfor, det er smart med en gennemsigtig kande, der afslører, hvornår massen er klar.

Det sjoveste ved at lave håndsæbe er dog, når man kommer til at skulle vælge duft og farve, fortæller Nenna Plesner.

”Hvad angår duft kan man jo tilsætte stort set alt, hvad man har lyst til. Man kan vælge mellem æteriske olier, som er 100 procent naturlige, og så duftolier, som aldrig kan være 100 procent naturlige, men som så til gengæld er testet på huden. Børnene synes ofte, det er sjovt at bruge duftolier, fordi de kan dufte af alle mulige sjove ting som karamel, kokos og tuttifrutti,” siger hun.

Også hvad angår farver, er der oceaner af muligheder. Man kan blandt andet bruge den frugtfarve, man også bruger til bagværk, men man kan også på nettet købe forskellige former for vand- og oliebaserede farver, der egner sig godt til formålet. Endelig kan man købe det, der heder Mica-farver, som er pulverfarver, og som Nenna Plesner efterhånden selv sværger til.

”Dem kan man få i sindssygt mange farver. Bruger man hvid sæbemasse, vil alle farverne blive sådan lidt pastelagtige. Bruger man klar sæbe, som vi tit gør, kan man i stedet få nogle meget klare, skarpe farver. Så med hvid sæbe vil man få en lidt pastelfarvet julemandssæbe, mens klar sæbe vil gøre ham rigtig julerød,” forklarer Nenna Plesner.

Når sæbemassen kommer ud fra mikroovnen, skal man ikke bruge al for lang tid på at putte farve og duft i, idet den størkner relativt hurtigt. Heldigvis er der dog altid mulighed for at genopvarme massen. Og så kan man ellers eksperimentere med at lave lag på lag-sæbe og kreere alt fra lagkagestykker og spejlæg til slikkepinde og Oreokiks.

Der skal dog en lille smule tålmodighed til, hvis man vil lave de lidt større sæber, der består af flere farver. Men der er dog også muligheder for dem, der har svært ved at vente.

”Hvis børnene er meget utålmodige, kan man nøjes med at lave nogle små stykker sæbe i en isterningbakke. Sådan nogle små stykker størkner på et kvarters tid, mens et stykke 110-grams sæbe kræver i hvert fald 45 minutter. Man kan også vælge at sætte sæben i køleskabet, så det går hurtigere. Men hvis man har sammensat sæben af flere farver, risikerer de nemmere at skille ad på den måde,” siger Nenna Plesner, der altid pakker sæben ind, lige når den er færdigstørknet.

”Så undgår man at få en sæbe, der kommer til at ’svede’,” siger hun.

For Nenna Plesner giver det at fremstille sæbe med døtrene nogle kærkomne pauser fra arbejde og hverdagens mange praktiske gøremål.

”Det er superhyggeligt, og hvis ikke man er for ambitiøs omkring projektet, kan man sagtens have de helt små med. Min ældste datter på ni år har brugt sæberne som gaver til pigefødselsdage, og så har hun solgt fra sin egen lille bod på vejen, hvor vi bor. Det er hendes måde at tjene lommepenge på,” siger Nenna Plesner, der også selv er begyndt at holde små workshops for børn, der gerne vil lære at lave sæbe.

Som sæbeentusiast har Nenna Plesner også prøvet at fremstille håndsæbe ganske fra bunden. Men det er et lidt større projekt – særligt, hvis man vil have børn med.

”Det kræver, at man har maske og handsker på, fordi man står med kaustisk soda og vand, der er ætsende. Tiden til at hælde farve i er også mere begrænset, og der er ikke tid til at stå og svare på en masse spørgsmål undervejs. Så har man lyst til det, vil jeg råde til, at man gør det helt alene selv de første par gange,” siger hun.