Søg inspiration i andres haver

Landet over byder haveejere fremmede gæster indenfor i deres private haver under konceptet Åbne Haver. I Skærbæk i Sønderjylland kan man besøge ægteparret Jane Enemark og Jan Jakobsens 7000 kvadratmeter store, eventyrlige pilehave

Jane Enemark med bogen i hænderne viser rundt i sin imponerende pilehave. –
Jane Enemark med bogen i hænderne viser rundt i sin imponerende pilehave. – . Foto: Christer Holte/ritzau.

Den ene halvdel af bordet i den store vinterhave er svøbt ind i en gul velourdug og den anden halvdel i en blå. I Jane Enemark og Jan Jakobsens have i nærheden af den sønderjyske by Skærbæk skal man se langt efter det strømlinede look og det stilsikre valg. For haven er en kreativ legeplads, og selv borddækningen udtrykker leg og en forkærlighed for skævheder.

Ved det tofarvede bord i vinterhaven, et 150 kvadratmeter stort drivhus med alt fra kaktusser til smukke passionsblomster og fra dadelplanter til et stort avocadotræ, byder 47-årige Jane Enemark indenfor.

Det store drivhus er blot en lille del af hende og ægtemanden Jan Jakobsens private have. På 7000 kvadratmeter har de skabt en pilehave bestående af en besøgshave med pilehuler, en eventyrskov med træfigurer fra alverdens eventyr og en vinterhave med et væld af frugtplanter og tropiske planter. Om en lille times tid ankommer 13 gæster til rundvisning i haven, men inden da fortæller Jane Enemark om tankerne bag haven.

”Vores have er vores legeplads og stedet, hvor vi slapper af. Når det bliver for meget at skulle forholde os til regnskaber og andre pligter, går vi ud i haven og finder en indre ro,” fortæller hun til lyden af parakitter og undulater, der kommer fra drivhusets to volierer.

Oprindeligt er Jane Enemark uddannet kontorassistent, men for 16 år siden ændrede hun kurs og blev professionel pilefletter. I dag lever hun af at sælge, skrive bøger om og undervise i pileflet. Nogle af kreationerne bliver solgt i en kunstbutik i Sønderborg, hvor hendes mand, Jan Jakobsen, befinder sig i dag. Han er uddannet pædagog, lige fyldt 61 år og har tre børn fra et tidligere ægteskab.

Da ægteparret købte huset for 20 år siden, var store dele af grunden en mark med halvanden meter højt græs. Familien korsede sig, men for dem var det drømmestedet, hvor de kunne lege med nye idéer hele tiden. I dag er haven en del af Haveselskabets koncept Åbne Haver, hvor private haveejere rundtomkring i hele landet inviterer danskerne indenfor.

”Alt, hvad jeg siger før min morgenkaffe, tæller ikke.” Sådan lyder et af de mange budskaber malet på små skilte i havens citatsti, der fører fra den ene del af besøgshaven til den anden del.
”Alt, hvad jeg siger før min morgenkaffe, tæller ikke.” Sådan lyder et af de mange budskaber malet på små skilte i havens citatsti, der fører fra den ene del af besøgshaven til den anden del. Foto: Christer Holte/ritzau
”De har skabt en oase, alle kan have glæde af uanset aldersgruppe og socialklasse. Og jeg bliver opløftet af at se, hvad naturen kan bidrage til, hvis bare man har lyst til at se mulighederne i den,” siger 66-årige Birgit Andersen fra Kolding, der har besøgt haven tidligere og gerne følger med i dens udvikling. På billedet ses hun i gang med at fotografere et af citatstiens mange budskaber.
”De har skabt en oase, alle kan have glæde af uanset aldersgruppe og socialklasse. Og jeg bliver opløftet af at se, hvad naturen kan bidrage til, hvis bare man har lyst til at se mulighederne i den,” siger 66-årige Birgit Andersen fra Kolding, der har besøgt haven tidligere og gerne følger med i dens udvikling. På billedet ses hun i gang med at fotografere et af citatstiens mange budskaber. Foto: Christer Holte/ritzau

Det tog tid at komme fra slagmarken med det meterhøje græs til en besøgsværdig pilehave. En af de vigtigste erfaringer, ægteparret gjorde sig undervejs, var ikke at være bange for at lave fejl, og at de nok aldrig bliver færdige, fordi der hele tiden kommer nye idéer til.

”Hvis man er bange for at lave ting, som man kan brænde fingrene på, så bliver det sværere at nå hen til der, hvor tingene fungerer,” siger Jane Enemark.

Uden for vinterhaven begynder det at rumstere. Klokken er 14, og nogle af gæsterne er ankommet. På parkeringspladsen foran huset mødes resten af gruppen, og rundvisningen går i gang.

Jane Enemark byder velkommen:

”Det her er ikke nogen prydhave, men en skæg- og balladehave, hvor der ikke er langt fra tanke til handling. Naboerne er allerede begyndt at blive bekymrede for deres marker,” siger hun, mens gæsterne griner.

I den sønderjyske pilehave kan man også finde dyr. Alt fra kaniner og sølvfasanen Joe til volierer med parakitter og undulater. I havens dam svømmer guldfisk og græskarper rundt.
I den sønderjyske pilehave kan man også finde dyr. Alt fra kaniner og sølvfasanen Joe til volierer med parakitter og undulater. I havens dam svømmer guldfisk og græskarper rundt. Foto: Christer Holte/ritzau
De to veninder Ruth Holt og Margit Borup på henholdsvis 64 år og 75 år, begge fra Holsted, er også blandt gæsterne til dagens rundvisning. Pilehavens ufriserede udseende passer godt til deres smag. ”Det rykker os mentalt, og vi bliver rigere ved at finde noget, vi ikke regnede med som for eksempel i eventyrskoven, hvor alle kroge er udnyttede, og hvor man hele tiden bliver overrasket,” siger Margit Borup.
De to veninder Ruth Holt og Margit Borup på henholdsvis 64 år og 75 år, begge fra Holsted, er også blandt gæsterne til dagens rundvisning. Pilehavens ufriserede udseende passer godt til deres smag. ”Det rykker os mentalt, og vi bliver rigere ved at finde noget, vi ikke regnede med som for eksempel i eventyrskoven, hvor alle kroge er udnyttede, og hvor man hele tiden bliver overrasket,” siger Margit Borup. Foto: Christer Holte/ritzau

Selskabet fortsætter ind ad en lille sti, og for enden kommer de til dele af besøgshaven, hvor forskellige pilehytter stikker op blandt buske og træer. I den ene del af besøgshaven fører endnu en sti videre ind til den anden del af haven. Ved indgangen af stien står et træskilt: ”Det er bedre at være en god original end en dårlig kopi.”

Det er haven og dens ejeres motto, fortæller Jane Enemark. Stien er fyldt med lignende budskaber malet på små skilte og bliver kaldt citatstien.

Fra den lommefilosofiske allé går selskabet længere ind i besøgshaven, hvor de støder på en lille dam med åkander, græskarper og guldfisk. Ribsbuske, rosenbuske og et morbærtræ dukker også op, og man kan høre sølvfasanen Joe klukke.

”Sølvfasanen her er opkaldt efter Joe Dalton fra ’Lucky Luke’, for han er lige så aggressiv,” fortæller Jane Enemark.

Efter rundvisningen sætter gæsterne sig ved de tofarvede velourduge i vinterhaven og nyder den medbragte kage. Dagens vært har sørget for te og kaffe.
Efter rundvisningen sætter gæsterne sig ved de tofarvede velourduge i vinterhaven og nyder den medbragte kage. Dagens vært har sørget for te og kaffe. Foto: Christer Holte/ritzau

Fra besøgshaven går turen videre hen til eventyrskoven, hvor ægtemanden har snittet store træfigurer inspireret af eventyr, filmverdenen og kendte børnesange, blandt andet pandekagehuset fra ”Hans og Grete”, ”Lille Peter Edderkop” og hobbithullet Sækkedyb fra J.R.R. Tolkiens eventyrfortælling. Fra eventyrskoven bliver selskabet ført igennem vinterhaven, og fra drivhuset kommer gæsterne til den sidste del af besøgshaven, hvor synet blandt andet møder en buksbom med 150 år på bagen og en køkkenhave, der byder på alt fra rucola til rødbeder. Selskabet går til sidst hen til den ene ende af huset, hvor Jane Enemark tager en stor pileflettet sommerfugl frem.

”Et af de næste mange projekter er at dekorere gavlen her med sommerfugle i forskellige størrelser,” fortæller Jane Enemark og runder af.

Selskabet går tilbage til vinterhaven og begynder at pakke den medbragte kage ud, mens de taler om, hvor inspirerede de er blevet af rundvisningen. Jane Enemark serverer te og kaffe, og med kage i hånden og kaffe på kanden sætter selskabet sig der, hvor besøget begyndte. Ved de tofarvede velourduge.