Skuespiller: Søndag er der tid til at pleje det sociale liv

For skuespiller Kirsten Olesen begynder weekenden først, når publikum er gået hjem lørdag aften

Kirsten Olesen spiller læge og neurolog i teaterstykket ”Med Sne”, der handler om demens og i morgen har premiere på Det Kongelige Teater.
Kirsten Olesen spiller læge og neurolog i teaterstykket ”Med Sne”, der handler om demens og i morgen har premiere på Det Kongelige Teater. . Foto: Miriam Dalsgaard/Polfoto.

Jeg mærker, det er weekend , når tæppet er gået ned lørdag aften. Jeg arbejder så godt som hver lørdag, så min weekend begynder først om søndagen. Efter en forestilling lørdag aften cykler jeg hjem. Det er ikke mig, der går ud og danser sent lørdag aften. Det er så mange år siden, jeg sidst har gjort det, at jeg faktisk slet ikke kan huske det.

Jeg vil gerne vågne i Paris. Paris er altid en rejse værd. Det er en storslået by på alle måder: arkitektonisk, historisk og kunstmæssigt. Og så elsker jeg at rejse, og jeg elsker at stikke af fra hverdagen – bare en forlænget weekend. Det føles godt for sindet og psyken, og et par dage er nok til, at jeg kan få ny inspiration og lade batterierne op. Jeg nyder at drikke champagne, spise østers eller bare slentre rundt i Paris’ gader og se på de store madmarkeder. Jeg drømmer om lange weekender, hvor jeg har mulighed for at tage af sted, og det kan også være til London, Berlin eller Stockholm, for at gå på museer eller gå i teater og bare blive forkælet og blæst helt væk. Det kan være meget livgivende at komme lidt væk.

I en weekend vil jeg gerne have en søndag helt for mig selv. Når man har arbejdet hele ugen, er det rart med en søndag, hvor jeg bare kan rende rundt i joggingbukser, læse de store weekendaviser og drikke te. Hvis jeg kommer til at kede mig, kan jeg altid ringe til en af mine bedste venner og mødes til kaffe og kage og gå en tur langs voldene på Christianshavn, hvor jeg bor.

Skal jeg holde et middagsselskab, vil jeg gerne se alle mine nære venner. Jeg bliver nødt til at invitere dem lidt stykvis, fordi vi ikke kan være så mange hos mig. Jeg bor i et lille hus på Christianshavn, hvor jeg ikke kan have mere end otte på besøg ad gangen, men jeg nyder at have besøg. Jeg har nogle dejlige veninder, som jeg har kendt i 100 år – et par veninder går helt tilbage til grundskolen, nogle går tilbage til elevskolen ved Odense Teater, og andre har jeg spillet sammen med gennem årene.

Skal jeg ud af huset , vil jeg gerne på en lille ekskursion med en veninde. Jeg vil gerne på museum, måske på Louisiana, eller gå en tur i skoven og få noget frisk luft og motion. At gå på museum for moderne kunst er brændstof for hjernen, fordi man bliver sparket lidt til og kan komme til at opleve noget, som man aldrig kunne have drømt om eller forestillet sig.

På en søndag vil jeg gerne se min familie, som jeg ser så sjældent i ugens løb, da jeg altid arbejder om aftenen. Weekenden handler for mig meget om at samle op på det sociale liv, også familielivet. Jeg vil gerne holde fast i mine niecer og nevøer og alle deres børn og følge med i, hvad der sker i deres liv. Derfor er det vigtigt for mig, at vi samles og ser hinanden i weekenderne.

Inden jeg går til ro, børster jeg tænder. Jeg har ikke sådan faste ritualer, og jeg er ikke fanget af bestemte gøremål, men kan godt lide at improvisere. Før jeg går til ro i aften, vil jeg nok bede en lille bøn til Vorherre og bede til, at det går godt, når vi i morgen har premiere på vores forestilling ”Med Sne”.