Prøv avisen
Min weekend

Skuespiller: Som ung vidste jeg ikke, hvordan man brugte søndagens ro

Den 60-årige skuespiller Tammi Øst har vundet flere Reumert-priser for sine tv- og teaterroller. I øjeblikket kan man se hende i rollen som Lea Salomon i tv-versionen af ”Lykke-Per”, der vises på TV 2. – Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Skuespiller Tammi Øst har ingen særlige weekend-ritualer. For hende kan søndag sagtens ligge på en onsdag

Jeg mærker, det er weekend, når jeg ikke skal på arbejde. Det er egentlig meget ligetil. Mine weekender er meget forskellige. Nogle gange starter den først meget sent lørdag aften, så det sådan set kun er søndag, jeg har weekend, og så har jeg nogle gange fri mandag. Så min weekend ligner ofte ikke andres. Når en ekspedient i en forretning en fredag eftermiddag siger ”god weekend”, så har jeg som regel to forestillinger, jeg stadig skal spille, før jeg har weekend lørdag aften. Så derfor er weekend for mig et flydende begreb, som mere handler om, at jeg har fri.

Da jeg var barn, var jeg tit ovre ved min farmor i weekenden. Hun arbejdede i en slikforretning, så hun havde tit regnbueis med hjem og de dér kæmpe flødeboller, der hedder ”bøffer”. Og skildpadder, der var ret nyt i 1960’erne. Vi så fjernsyn, ”Perry Mason”, ”Ironside” eller ”Belphegor-mysteriet”, det var virkelig hyggeligt, og så skulle jeg sove der hos min farmor om natten. Det var den bedste form for weekend, jeg kunne have. Det var rimelig sejt at have en farmor, der arbejdede i en slikforretning. Som barn var jeg ofte meget alene om aftenen, så jeg så meget tv. Det var lidt som en barnepige for mig. Det har jeg taget med mig, og jeg finder en tryghed ved tv.

Når jeg skal slappe af, går jeg til yoga, eller jeg går en tur. Det kan være, vi tager et smut op på landet, hvis det bliver frostvejr. Så tænder vi for noget varme. Det er oppe ved Arresø – det er et meget dejligt område. Jeg vinterbader hver dag, og nogle gange gør jeg det oppe ved Tisvilde, tæt på vores sommerhus. Der er også en sauna, og det har vi ikke herhjemme. Og så strikker jeg alt muligt fra sjaler til gardiner. Det er afslappende.

Mit liv fungerer ikke sådan, at jeg gør noget bestemt på bestemte dage. Det er ikke særlig ritualiseret. Jeg har ikke så mange ting, jeg gør eller skal gøre færdig, når jeg når til søndag. Men jeg kan godt lide søndage. Det kunne jeg ikke så meget, da jeg var ung, men jeg kan godt lide dem nu. Fordi søndag er rolig. Da jeg var yngre, kunne jeg ikke finde ud af, hvordan man brugte søndagens ro.

Det kan sagtens være, vi får besøg en søndag eller spiser sammen med nogen, vi ikke får set i hverdagen. Så kan det være en god dag at lave nogle aftaler med folk, fordi man som regel altid har fri der. Så er man nogenlunde sikker på, at man kan ses. Det kan være, vi besøger nogle venner, som også har en sauna, så man kan bade sammen og spise sammen.

Jeg burde nok have nogle særlige ritualer, inden jeg går i seng. Men når man har aftenarbejde nogle gange – og andre gange ikke har det – så er der ikke noget, jeg gør hver dag. Det kan være, jeg er sulten, når jeg kommer hjem, og så skal jeg have noget at spise. Det er ikke særlig godt, inden man skal sove, men det kan jeg blive nødt til. Jeg må være meget fleksibel, for mine dage er så forskellige. Det kan være, at onsdag bliver min søndag, hvis jeg pludselig har fri der. Så tager jeg måske på landet og gør de ting, som andre ikke har mulighed at gøre på en onsdag. Derfor kan det være flydende, hvor min weekend ligger.