Prøv avisen

Standup paddle boarding – næsten som at gå på vandet

Interesserede prøver kræfter med standup padling ud for Bogense Marina. Her er det Ann Edsberg på vej i vandet. Foto: Robert Wengler

Standup paddle boarding er blevet populært herhjemme de senere år. Det forener fysisk træning med naturoplevelser. Ann Edsberg har kun været i gang med sporten i få måneder i Bogense Sejlklub, men er allerede bidt af den

Solens stråler er stadig skarpe, og sandet endnu varmt at træde på, selvom klokken har passeret 18. Dagens sidste badegæster pjasker rundt i det lave vand, og i lystbådehavnen på den anden side af molen er sejlerfolket ved at gøre klar til aftensmaden ved de opstillede borde og bænke.

Der er også andre, der er ved at gøre sig klar her ved Bogense Marina på Nordfyn. Ikke til at spise, men til at prøve kræfter med såkaldt standup paddle boarding. En håndfuld nybegyndere udi vandsporten, hvor man står på et surfboardlignende bræt og padler sig fremad med en enkelt åre i hænderne, har iført sig redningsveste og kommer bærende med hvert deres paddleboard under armen.

Det er ekstremt lavvande på den lille strand i dag, og alle må gå et godt stykke ud for at kunne få brættet til at flyde. Jens Erik Steenfeldt, der er instruktør, råder alle til at starte siddende på knæ-ene, indtil man har fundet ud af, hvordan man holder balancen på det aflange bræt.

Det er havblik, og ikke en vind rører sig – og måske er det derfor, at alle dagens deltagere relativt hurtigt kommer op at stå på begge ben. Også Kristeligt Dagblads udsendte, der får tilbudt at afprøve evnerne på det aflange paddleboard.

”Vend åren om, og så skal du skiftevis padle i højre og venstre side for at komme ligeud,” lyder rådet fra Jens Erik Steenfeldt.

Det er en skøn fornemmelse at glide igennem det stille, klare vand, om end det endnu ikke føles helt naturligt at skifte åren fra den ene hånd til den anden.

Da alle har vist sig i rimelig stand til at kunne klare udfordringerne i det knæhøje vand, beslutter Jens Erik Steenfeldt, at alle sagtens kan være med ovre i havnebassinet, hvor der er et par meter dybt, og hvor man end ikke kan ane havbunden.

Det får til en start en enkelt deltager til at tvivle på, om hun har lyst til mere træning i dag, mens de andre hurtigt er i vandet. Jens Erik Steenfeldt viser, hvordan man går sidelæns fra den blidt vuggende tømmerflådebro ned på paddleboardet, uden at det tipper, og man falder i vandet. Også her i havnebassinet er der havblik, og også her lykkes det alle at komme op at stå.

Balancen holder man bedst ved at stå med let spredte ben, fødderne ud til siden og let bøjede knæ samt en rank ryg. Det syrer lidt i benene at stå i denne stilling som nybegynder, men ikke mere, end at man sagtens kan holde det ud. Strækker man benene helt ud, mærker man tydeligt, hvordan det straks bliver sværere at holde balancen.

Det er svært ikke at nyde turen på paddleboardet i havnebassinet på en aften, der må være noget nær inkarnationen af perfekt dansk sommer. Og det er netop kombinationen af nydelse og fysisk arbejde, der har fået en af dagens deltagere, Ann Edsberg, til at synes rigtig godt om standup paddle boarding. Hun begyndte i april – dengang i vådedragt, fordi temperaturerne stadig var lave.

”Nogle gange er det hård træning, når der er lidt bølger på vandet. Andre gange ren nydelse og afslapning. Hvis man har lyst til det, kan man jo bare stoppe op, sætte sig på paddleboardet og nyde udsigten. Pludselig kan der være gået en time med det. Det er skønt. Min drøm er at sidde der, og at der så pludselig dukker nogle marsvin op,” siger hun.

Jens Erik Steenfeldt er enig med Ann Edsberg i, at tand-up paddling, eller sup, som det også kaldes, netop er kendetegnet ved at give noget til både krop og sjæl.

”Det er rigtig god træning af både muskulaturen og balanceevnen. Samtidig giver det noget rent mentalt, når man er på boardet. Man er tættere på vandet, end når man er på en båd, men samtidig ikke så langt nede i vandet, som når man svømmer, hvor man ikke rigtigt kan observere så meget omkring sig,” siger han.

Der findes sejlklubber rundt om i landet, der tilbyder undervisning i sup, ligesom man nogle steder kan leje et board på timebasis. Hvad beklædningen angår, er det i sommerhalvåret blot et krav, at tøjet skal kunne tåle at blive vådt, mens det i det tidlige forår og i efteråret kan være nødvendigt med en våddragt for at kunne holde varmen. Man kan naturligvis købe specialproduceret tøj og sko, hvis man for alvor bliver bidt af sporten, men på en sommerdag er bare tæer og badetøj helt fint.

Et sup-board kan fås i både stift materiale og i oppusteligt modeller, som man kan have liggende i bagagerummet, hvis man skulle komme forbi et sted, der indbyder til en padletur på vandet.

Ann Edsberg overvejer allerede at anskaffe sig sit eget sup-board i en oppustelig model netop for at kunne have det med på farten. Hun er ikke i tvivl om, at standup paddle boarding ikke blot er en forbigående dille for hende.

”Jeg blev bidt af det allerede første gang, jeg prøvede. Alt andet forsvandt i hovedet på mig. Der var kun vandet, boardet og mig. Folk er også anderledes at være sammen med på vandet. Mere nærværende, for alt det elektroniske gear såsom telefoner er man jo nødt til at lægge væk.”

Det er rigtig god træning af både muskulaturen og balanceevnen. Samtidig giver det noget rent mentalt, når man er på boardet. Man er tættere på vandet, end når man er på en båd.

Jens Erik Steenfeldt