Prøv avisen
Reportage

Stress af med en fiskestang i hånden

Kenneth Birler er lystfisker og lystfiskerguide. Her er han ude at fiske efter havørred i vandet ud for Horne på Fyn. I baggrunden færgen, der sejler mellem Bøjden og Fynshav. – Foto: Robert Wengler

At fiske efter havørreder fra kysten er en naturoplevelse i sig selv. Fanger man noget, er det en ekstra bonus, siger lystfisker Kenneth Birler, der også stresser af, når han står i sine waders og kaster snøren ud

Der er så godt som ingen huller i skyerne, den tunge regn, der først lige er stoppet, har gjort alt udenfor vådt, og badevandstemperaturen er næppe over 13 grader. Det er formentlig ikke mange danskere, der her midt i juni vil glæde sig synderligt over dette vejr, der skulle forestille at være sommervejr. Ikke desto mindre er vejret denne grå formiddag helt perfekt, hvis man er lystfisker og skal ud at fiske efter havørreder.

Og det er lige præcis, hvad Kenneth Birler skal. Han er garvet lystfisker og har hevet mangt en fisk op af både danske og udenlandske farvande og har helt siden sin barndom været bidt af at stå med snøren i vandet.

”Da jeg var dreng, cyklede jeg af og til fra Odense til Kerteminde for at fiske fra havnemolen, og det lykkedes mig også indimellem at hjembringe en spand vand med fladfisk i. Da jeg blev lidt ældre, blev det havørreder, jeg fiskede efter. Det er en sjov fisk at fange – den spræller også lidt mere, end en fladfisk gør, når man hiver den i land,” siger han.

Det er også stadig havørreden, Kenneth Birler har en forkærlighed for.

I timevis kan han stå i sine waders få meter ude i vandet og kaste snøren ud igen og igen i håbet om at få en eller flere af dem på krogen. Nogle dage kan det give 8-10 fisk, men lige så ofte kommer han hjem uden fangst. Når han glæder sig over dagens grå vejr, skyldes det, at det er perfekt, hvis man gerne vil hive netop havørreder i land. På denne årstid er det ellers oftest bedst af fiske efter dem tidligt om morgenen eller om aftenen og natten. I de varme og lyse dagtimer gemmer havørredens byttedyr sig, og ørrederne kommer derfor ikke så langt ind mod kysten for at søge efter føde. Men i dag, her på det sydvestlige Fyn, hvor det er overskyet, og der er lette krusninger på overfladen af det stadig kølige vand, er det ideelt at fiske efter havørreder.

Kenneth Birler er ud over at være ivrig lystfisker også forpagter af Broholm Slot ved Gudme på Sydfyn og driver med to venner Fishinglodge Fyn, hvor man året rundt, med topsæson i foråret og efteråret, tilbyder slotsophold møntet på lystfiskere fra både ind- og udland, som gerne vil fiske ved de fynske kyster.

Ofte tager han selv med ud som guide, når der er tale om nybegyndere, turister eller erfarne fiskere, som ikke har fisket ved de fynske kyster før, så det er derfor en lystfisker, der er vant til at lære fra sig, der i dag demonstrerer det helt basale, når man fisker efter havørreder.

Sandageren, der ligger godt et kvarters kørsel vest for Faaborg, hedder stranden, som vi skal fiske fra i dag. Trods navnet er det en stenstrand, og det er sin sag at få fødderne til at finde fæste på de glatte, regnvåde sten. Kenneth Birler finder en lille blå æske frem fra sin rygsæk. Den er fuld af kulørte delvist selvbundne fluer, der skal fungere som lokkemad for havørreden.

”Vi tager den her. Det er den flue, der fiskes allermest med her på Fyn. Den er opfundet af en rigtig dygtig lystfisker her fra Fyn, og navnet har den selvfølgelig som følge af den lyserøde farve. En pattegris, hedder den,” siger han, mens han får bundet den lille lodne flue fast i enden af snøren.

Iklædt sine waders går Kenneth Birler ud i vandet, til det når ham til knæene. Han demonstrerer, hvordan han ved at kaste snøren frem og tilbage gennem luften giver slip på mere og mere af linen, indtil han endeligt lader den lande 20-25 meter fra sig. Herefter hiver han straks snøren ind i små ryk på en måde, så den lille flue imiterer en reje på flugt gennem vandet.

Avisens udsendte har fået en spinnestang – det vil sige en almindelig fiskestang med et hjul på – i hænderne. Også med en sådan er det muligt at få havørreder på krogen. Her sidder for enden af snøren en såkaldt sandeel, som imiterer en tobis.

”Når du har kastet snøren ud, begynder du at rulle den ind med det samme. Så holder du et par sekunders pause, så tobisen falder ned mod bunden, og det ligner, at den vil til at begrave sig i sandet, som de rigtige tobiser gør. Og derefter ruller du ind igen, holder pause, og så videre igen,” siger Kenneth Birler.

Efter et par kiks, hvor tobisen lander mindre end to meter væk fra fiskestangen, lykkedes det avisens udsendte at få kastet snøren tilpas langt ud til, at der er en reel chance for, at en ørred vil lade sig friste af den skinnende tobis, der naturtro suser gennem vandet, når snøren rulles ind.

Længere henne er Kenneth Birler stadig i gang med sin flue. For hver gang han har kastet, går han et par meter henad langs kysten. På den måde får han både fisket et område af, men samtidig ”snyder” man nemmere havørrederne, når den lille flue hele tiden dukker op nye steder.

Ingen havørreder lader sig friste af hverken flue eller den tobislignende agn i dag til trods for gode vejrforhold. Men det gør det ingenlunde til en dårlig oplevelse.

”Jeg plejer at sige til vores gæster, når jeg tager dem med ud for at fiske, at nu skal de have en rigtig god natur-oplevelse. Fanger de en fisk, er det et ekstra lag, men det er en oplevelse i sig selv at tage ud og stå med snøren i vandet. Det er en pause i hverdagen, og for mig personligt er det meget afstressende at tage af sted nogle timer og glemme alt om tid og sted,” siger Kenneth Birler, der også gerne tager af sted med en kammerat.

”Så får man nogle gode snakke og kan tage en pause indimellem og sidde deroppe på bænken og drikke en varm kop kaffe,” siger han.

En varm kop kaffe er også, hvad vi afslutter dagens fisketur med. Med udsigt til færgen, der sejler mellem Bøjden og Fynshav, et par edderfugle, der kredser rundt tæt på kysten, og ikke mindst et marsvin, der et par gange giver sig til kende lidt længere ude.

Kenneth Birler er ud over at være ivrig lystfisker forpagter af Broholm Slot ved Gudme på Sydfyn. – Foto: Robert Wengler