Tag på skattejagt i naturen

Orienteringsløb er naturoplevelser og motion for hele familien. Over 250 steder i landet findes der ruter, som man på et hvilket som helst tidspunkt gratis kan prøve kræfter med

"Når man løber orienteringsløb, får man en hel anden helhedsoplevelse, end man gør, hvis man løber rundt som maratonløber i byen. Man kommer hjem og er på en eller anden måde mere tilfredsstillet som menneske, når man har været i skoven," siger Erling Thisted, udviklingskonsulent hos Dansk Orienterings-Forbund.
"Når man løber orienteringsløb, får man en hel anden helhedsoplevelse, end man gør, hvis man løber rundt som maratonløber i byen. Man kommer hjem og er på en eller anden måde mere tilfredsstillet som menneske, når man har været i skoven," siger Erling Thisted, udviklingskonsulent hos Dansk Orienterings-Forbund. Foto: Iris/Ritzau Scanpix.

Mor af sted til yoga mandag. Far til badminton torsdag, og begge unger til svømning tirsdag samt fodbold onsdag og fredag. En ugeplan a la denne er langtfra noget særsyn i danske børnefamilier, og det kan af logistiske årsager være mere end svært at finde tid til at lave noget aktivt sammen hele familien. Med mindre man altså beslutter sig for at kaste sig ud i en aktivitet, hvor alle familiemedlemmer kan være med på samme tid.

En sådan disciplin er orienteringsløb. Her kan børn, forældre og sågar bedsteforældre være aktive sammen og tillige få fælles oplevelser fra naturen med hjem i bagagen. Det fortæller Erling Thisted, der er udviklingskonsulent hos Dansk Orienterings-Forbund og tillige selv orienteringsløber.

”Orientering er for alle, der gerne vil have en form for naturoplevelse, røre sig og synes, at det er sjovt at skulle prøve at finde vej. Mange synes, det er kedeligt bare at løbe lige ud ad en vej. Men tilføjer man en ekstra dimen- sion med et kort og nogle poster, bliver det straks mere spændende. For børn er det heller ikke svært at lave koblingen mellem orienteringsløb og skattejagt – og for dem er det alt andet lige lidt sjovere at skulle lede efter poster på en spændende rute, end det er at gå med forældrene rundt om den samme sø hver søndag,” siger han.

Det er ingenlunde en nødvendighed at investere i et klubmedlemskab for at prøve kræfter med orienteringsløb. I Danmark findes der således mere end 250 faste orienteringsløbsruter med poster i forskellige sværhedsgrader. Og på hjemmesiden findveji.dk kan man søge efter ruter i sit nærområde og udskrive rutekort, der passer til. Ifølge Erling Thisted er dette en oplagt måde, hvorpå man kan afprøve orienteringsløb sammen som familie.

”På den her måde er man ikke afhængig af, at andre har arrangeret et orienteringsløb – man kan gøre det når som helst – julenat sågar, hvis det er det, man har lyst til. Og det er rigtig smart at starte på denne måde for at finde ud af, om det er noget, man synes om. Så kan man altid melde sig ind i en klub senere, hvis man synes,” siger han.

Ud over at få motion og chancen for at tilbringe kvalitetstid med familien er en stor del af oplevelsen ved at løbe orienteringsløb opholdet i naturen.

”Når man løber orienteringsløb, får man en hel anden helhedsoplevelse, end man gør, hvis man løber rundt som maratonløber i byen. Man kommer hjem og er på en eller anden måde mere tilfredsstillet som menneske, når man har været i skoven. Man får også nemt nogle oplevelser, som man ellers ikke ville få – man kan for eksempel støde ind i skovens vilde dyr,” siger Erling Thisted.

Magnus Oscarsson er børne- og familietræner i Søllerød Orienteringsklub og helt enig med Erling Thisted i, at orienteringsløb er en fællesskabsstyrkende aktivitet. Og til forskel fra mange andre idrætsdiscipliner er det også i klubregi muligt at kombinere børne- og forældretræning.

”Der er så mange sportsgrene, hvor forældrene bare sidder i en hal og venter på, at børnene træner færdigt. Her i klubben arrangerer vi det, så forældrene kan løbe med deres børn. De skygger dem på deres rute og hjælper dem, så længe de er så små, at der kan være risiko for, at de farer vild. Og når man er ude til konkurrencer, er der ruter beregnet til både voksne og børn,” siger han.

En stor del af det at løbe orienteringsløb er at kunne orientere sig på et kort. Det betyder, at man skal kunne gennemskue, hvor nord, syd, øst og vest er placeret, ligesom man skal kunne afkode de farver og tegn på kortet, der viser, hvordan terrænet i et givent område er. For eksempel er blå farve et udtryk for, at der ligger vand i form af søer, grøfter, vandhuller og deslige, mens den grønne farveskala anskueliggør, hvor mange træer der vokser. Jo grønnere et område er, jo tættere står træerne, og jo vanskeligere er det at komme igennem. Først når man bliver rigtig dygtig, kan man begynde at løbe efter et kompas – og dette er ikke kun for voksne. I klubberne lærer børn helt ned til 10-årsalderen at navigere efter kompas.

Målet med et orienteringsløb er at finde alle poster og hjembringe alle de tal, der knytter sig til posterne – for børn kan det i stedet være eksempelvis dyrebilleder, de skal have med tilbage. Og er man rigtig glad for at konkurrere, kan man stille op i konkurrencer, hvor man kan måle sig med andre i, hvor hurtigt man kan gennemføre en given rute. Men det er ikke alfa og omega at besidde et stort konkurrencegen for at få noget ud af at løbe orienteringsløb.

”Mange vil bare gerne have motionen i naturen, og som træner siger jeg så altid, at man bare kan løbe uden at konkurrere med andre end sig selv,” siger Magnus Oscarsson og understreger, at orienteringsløb er en disciplin, der kan dyrkes hele året – også i de kolde vintermåneder, vi nu går i møde.