Timm Vladimir: I weekenden vil jeg koge fond og samle Lego

Når Den Store Jule- og Nytårsbagedyst bringes på DR i disse dage, er det igen med Timm Vladimir som vært. Madskoleindehaveren foretrækker en weekend med madlavning og familietid. Hvor han og sønnen samler ”Dødsstjernen” i Lego, eller han planlægger sin kødfri nytårsmenu

Den 51-årige tidligere skuespiller Timm Vladimir er vært på DR’s Den Store Jule- og Nytårsbagedyst. Selv har han en madskole og et ølbryggeri, og når han ikke underviser i weekenden, står han gerne i sit eget køkken og tester madprojekter. – Foto: Bo Nymann/Ritzau Scanpix.
Den 51-årige tidligere skuespiller Timm Vladimir er vært på DR’s Den Store Jule- og Nytårsbagedyst. Selv har han en madskole og et ølbryggeri, og når han ikke underviser i weekenden, står han gerne i sit eget køkken og tester madprojekter. – Foto: Bo Nymann/Ritzau Scanpix.

Jeg mærker, at det er weekend, når jeg vækker min søn på 10 år fredag morgen, og vi snakker om, at når vi har fri i dag, så er det weekend. Nogle weekender arbejder jeg eller min kone (Katrine Engberg, red.), som er forfatter, men fredag er der ofte nogle weekendritualer. Når vi henter vores søn, kører vi ned i slikbutikken og blander slik, og om aftenen ser vi Disney Sjov. Så starter weekenden gerne med familietid.

Da jeg var barn, boede jeg i Galgebakken i Albertslund. Det er et område med rækkehuse, der ligger meget tæt, så der er et stræde imellem rækkerne. I det stræde kom vi hinanden meget ved. Vi havde en tradition med, at vi tog i svømmehallen sammen i weekenden, og nogle blev tilbage og bagte boller. Vi var en hel flok unger og voksne i svømmehallen, og når vi kom helt klorøjede tilbage, var der hjemmebagte boller. Det var fedt.

Jeg er vokset op i en skilsmissefamilie. Jeg boede hos min mor i Albertslund, og i de weekender hang jeg ud med alle de andre fra ”Strædet”. Vi var en kæmpe flok på 20-30 unger, der tossede rundt helt uden opsyn. Vi legede fangeleg på de flade tage af institutionerne i området, vi lavede bål eller brugte hele dagen ved badesøen og kom helt skoldede hjem. Min far var ret liberal omkring det med sodavand, så i weekenderne hos ham spillede vi brætspil og drak en masse sodavand, og han drak en masse bajere. Det tænkte man ikke videre over som barn.

Når jeg skal slappe af, laver jeg mad. Jeg kan mærke det, når jeg vågner i weekenden og har en hel dag derhjemme – så skal jeg afprøve et madprojekt. Måske skal jeg koge en fond eller prøve en idé af, jeg har gået og brygget på. Ting, jeg ikke har tid til i hverdagen. I år har et benspænd for mig været, at nytårsmenuen til os og vores venner skal være helt uden kød. Så bruger jeg weekenden til at teste elementerne og se, om de virker.

Søndag vil jeg helst være hjemme med familien. Allerhelst er der ikke nogen, der skal ringe eller komme på besøg, og helst skal vi heller ikke tage ud til andre, hvis vi kan undgå det. Det skal helst være en hjemmedag. Min søn mobber mig med, at jeg vågner om morgenen og tænker på, hvad vi skal have til aftensmad. ”Nå far, har du fundet ud af, hvad vi skal have til aftensmad?”, spørger han mig om morgenen. Søndag kan jeg godt lide, at der er ro på, så hvis vi skal have noget, der tager lang tid, er det rart at kunne begynde tidligt på det.

Skal jeg ud af huset, tager vi tit på Den Blå Planet, hvor vi har årskort til. Det er ikke en heldagsudflugt, for vi har været der så mange gange. Bare en time eller halvanden. Min søn og jeg tager også tit i Lego-butikken på Strøget. Ikke nødvendigvis for at købe noget, men for at følge med i de nye modeller. Det er far-sønhygge. Vi elsker begge Lego, og vi har blandt andet samlet ”Dødsstjernen” og ”Millenium Falcon” fra Star Wars.

Inden jeg går i seng, læser jeg tit i en bog. Min kone læser altid krimier, men det er jo også hendes branche. I stedet læser jeg kogebøger. Jeg bladrer ikke bare, men jeg læser opskrifterne fra side til side. Måske er der en fed ny måde at bruge broccoli på. Vores søn sover på en madras i vores soveværelse, og vi går i seng samtidig, så han kommer nok lidt for sent i seng, mens vi kommer tidligt i seng.