Ruth og Claus har støttet Folkekirkens Nødhjælp i 40 år: Vi føler et medansvar for mennesker i nød

Når man lever et tilpas privilegeret liv, er det en naturlig ting at give et bidrag til dem, der har brug for støtte, mener Ruth Juul, der i snart 40 år har doneret penge til Folkekirkens Nødhjælp

For Ruth Juul er det naturligt at bidrage, når man selv er privilegeret. –
For Ruth Juul er det naturligt at bidrage, når man selv er privilegeret. – . Foto: Trine Bukh.

De havde begge ansvarsfølelsen og en klar bevidsthed om deres privilegerede situation med sig fra hvert sit barndomshjem, da de blev gift i 1980. Derfor har Ruth og Claus Juul også anset det som helt naturligt at donere et fast månedligt eller halvårligt beløb til hjælpeorganisationen Folkekirkens Nødhjælp lige siden, siger hun.

”Jeg tror, det er et fundamentalt behov hos de fleste mennesker at bidrage til den verden, de er en del af. Vi er alle en lille del af en stor helhed, og set i det perspektiv er der både mening og berigelse i at give et bidrag. Det har der i hvert fald været for vores vedkommende,” siger Ruth Juul, der er uddannet konfliktmægler og har egen selvstændig virksomhed.

Med sine faste bidrag støtter ægteparret Juul blandt andet Folkekirkens Nødhjælps arbejde blandt flygtede rohingyaer i Bangladesh. –
Med sine faste bidrag støtter ægteparret Juul blandt andet Folkekirkens Nødhjælps arbejde blandt flygtede rohingyaer i Bangladesh. – Foto: Adam Dean

Hendes mand, Claus Juul, er ledende overlæge på Holbæk Sygehus, og familien med fire børn har levet en tryg tilværelse i Taastrup vest for København med overskud til at hæve blikket.

”Når man lever et tilpas privilegeret liv, som vi lever, er det naturligt for os at give et bidrag og tage et ansvar, der rækker ud over os selv. Helt konkret er der nogle modtagere, som er i nød, der får vand at drikke og et sted at sove, men Folkekirkens Nødhjælp er også en meget vigtig spiller, der sætter vores ansvar for næsten på dagsordenen,” siger hun, og det var også en af grundene til, at det i sin tid blev dem, der modtog støtten fra det dengang unge par, som begge kom i folkekirken.

”Vi har tillid til, at de forvalter de midler, de får, ordentligt og foretager en afvejning og vægtning af, hvordan de bedst bruger dem. Behovet er uudtømmeligt, men man må lægge sit lod hos dem, man mener prioriterer på bedste vis. Vi har også et kristent ståsted, og det er derfra, vores verden går. Det fundament spiller også ind i det medansvar, vi føler,” siger hun, men skynder sig at tilføje, at hun selvfølgelig også kender mange gode ikke-kristne, der vil andre det godt.

Siden parret blev gift, er de blevet ved med at lade deres penge gå til nødhjælpsorganisationen, der arbejder ud fra et kristent menneskesyn, også selvom tilvalget af et godgørende formål ikke nødvendigvis er et fravalg af et andet. Men en fast støtte giver nødhjælpsorganisationer de bedste muligheder for at planlægge deres arbejde og for at få fuld effekt af mulighederne for udviklingsmidler fra staten og fonde, så en lille dråbe i form af private midler kan vokse til noget meget større, siger Ruth Juul og fremhæver derudover åbenhed om indsatsområder og prioriteringer, valg og fravalg, organisation og struktur og en tilgængelighed som det, hun i høj grad værdsætter.

Derudover tænker hun ofte tilbage på en tur til Uganda, arrangeret af Folkekirkens Nødhjælp i 2010. Her havde Folkekirkens Nødhjælp inviteret en gruppe af faste bidragsydere med for at se, hvad deres penge gik til. Her deltog Claus Juul og parrets dengang 13-årige søn Jonas. Det blev en stor oplevelse, som i Ruth Juuls øjne har formet sønnen og hans videre vej i livet.

”Folkekirkens Nødhjælps medarbejdere er meget opmærksomme på at tage unge og unges tanker alvorligt, og de bliver respekteret på en måde, som giver lyst til at bidrage og tage ansvar” siger Ruth Juul.