Prøv avisen
Min sommer

Farshad Kholghi: Vi har altid Lotte-bøger med på sommerferie

Farshad Kholghi, 47 år, holder sommerferie sammen med sin hustru, Lea, og deres to døtre på fem og snart tre år. – Foto: Claus Bech

Yndlingsrejsemålet er Grækenland, hvor skuespiller og debattør Farshad Kholghi suger minder til sig, for landet har meget af det, som Iran havde før revolutionen. Med to små døtre står sommerlæsningen mest på børnebøger

Jeg vil gerne til Grækenland. Jeg elsker Grækenland, og det er det tætteste, jeg kommer på den følelse, der er i Iran. Jeg har ikke været i Iran i 33 år og ved ikke, hvad der ville ske, hvis jeg tog tilbage, men amerikanske og canadiske iranere, som har talt højlydt imod regimet, ligesom jeg har, er blevet overfaldet der eller fængslet og beskyldt for at være spioner. Så man kan aldrig vide.

Men Grækenland minder totalt og aldeles om Iran før revolutionen. Der er de samme detaljer, samme snacks, samme stemning. Så jeg suger til mig af gamle minder.

Jeg vil rejse med min familie. På grund af mit arbejde, hvor jeg enten er ude at holde foredrag eller på turné, er jeg meget væk. Så når jeg endelig har fri, vil jeg være sammen med børnene og min dejlige hustru. Vi har to små piger, en, der lige er fyldt fem, og en på snart tre år.

Når jeg vælger ferieform, er det vigtigste at kunne slappe af og have det varmt. Jeg elsker varme. Jeg er ikke så meget til skiferie. Når man alligevel fryser det meste af året, hvorfor skal man så betale ekstra for at komme til at fryse endnu mere? Så en god sommer og et sted, hvor jeg kan hoppe i vandet uden at skulle varme op til det to timer forinden, er sagen. Det må gerne være sådan, at man går i vandet og kan tænke, at hov, er jeg i vandet nu?

I ferien vil jeg læse. Men når man rejser med børn, er det ikke så nemt. De dage, hvor jeg dasede på stranden og kunne læse fem bøger på en uge, er forbi. Men vi har da altid nogle Lotte-bøger med. Lidt optimistisk tager jeg også gerne en klassiker med. Men når børnene er lagt i seng, får jeg læst en halv side, inden jeg falder i søvn.

På rejsen vil jeg lytte til jazz. Jeg hører meget P8 Jazz, fordi jeg så bliver udfordret med forskellige slags. Når jeg er i Grækenland, elsker jeg også at lytte til græsk musik, og så er jeg faktisk begyndt at høre iransk musik, både pop og klassisk. Det er en ekstremt spændende musikscene, både uden for og i Iran. Der er mange gode musikere i USA, som er iranske. Rana Mansour for eksempel. Hun er født i USA af iranske forældre og synger gamle iranske klassikere, også popklassikere, meget jazzet. Og gruppen Eendo, der kommer fra San Francisco, men synger på persisk.

Når det regner, vil jeg gå ud i det. Især om sommeren. Det er dejligt. Jeg har efterhånden lært at gå med ting i stedet for at gå mod. Det er god hjernetræning. Sådan ”Hey, det regner, lad os se, hvad der sker!”.

Sommer betyder glæde og grill. To gode g’er.

Når jeg kommer hjem, vil jeg gå på ferie igen.