Kaya Brüel: Weekenden er helliget familien

Den 44-årige sanger, skuespiller og forfatter Kaya Brüel nyder, når der ikke er noget på programmet i weekenden

 Kaya Brüel holder af at holde weekend med sin familie i dens sommerhus.
Kaya Brüel holder af at holde weekend med sin familie i dens sommerhus. . Foto: Trondur Dalsgaard Gonzales/Polfoto.

Jeg mærker, det er weekend, når jeg vågner fredag morgen, og jeg allerede kan mærke, at en særlig weekendstemning er ved at indfinde sig. Uanset, hvor man er, er det som om, at folk får fornyet energi.

Jeg vil gerne vågne af mig selv og ikke af noget vækkeur. Jeg vil gerne have tid til at sidde og spise morgenmad længe og tulle rundt derhjemme med familien. Hvis vi ikke skal noget, kan det godt blive sen formiddag, før vi kommer i tøjet. Men ofte arbejder jeg også i weekenden, for når andre har fri, skal jeg ud og underholde dem. Nogle gange har jeg i stedet ”weekend” på en mandag eller tirsdag, og der er der slet ikke den samme energi. Der kører hverdagen videre, fordi jeg alligevel står tidligt op og sender mine børn i skole, og man skal ordne e-mails eller ringe til banken. Derfor sætter jeg stor pris på de lørdage og søndage, hvor jeg har fri.

I en weekend vil jeg gerne vågne i vores sommerhus og tænde ilden i pejsen, læse bøger, gå lange ture, lave god mad, drikke rødvin og være sammen med min familie. Jeg kan godt have en længsel efter at komme op i vores sommerhus. I sommerhuset føles det som om, at naturen er til stede, uanset om man er indendørs eller udendørs, og der føler jeg, at jeg rigtigt kobler af. Både min mand og jeg er selvstændige, og så er man altid lidt på arbejde, men når jeg er i sommerhuset, føler jeg, at jeg er tilpas nok langt væk fra byen og kan sige: ”Der er nærmest ingen netforbindelse”. Det giver en følelse af fred.

Jeg vil gerne have klaret det, der skal klares, inden det bliver weekend. For i weekenden kan jeg bedst lide at slappe af, og at vi i familien har tid til hinanden. Man ser jo nærmest ikke sine børn i hverdagen, fordi de er i skole hele dagen, og så er der lige lidt eftermiddagstid, før det er aften og sengetid. Det er dejligt, at ingen skal ud af døren i weekenden, og at vi sammen kan stå op og finde ud af, hvad vi har lyst til, og om det så er at gå i biografen, gå en tur, tage i Zoologisk Have eller bare blive derhjemme i nattøj.

Skal jeg holde et middagsselskab, er det oftest om sommeren i sommerhuset. Det er der, vi har flest sociale arrangementer, men jeg kan også godt lide at have gæster derhjemme. Vi skal holde nytårsaften hos os på Vesterbro i København i år, og det, synes jeg, er enormt hyggeligt.

På en søndag tager vi til søndagsfrokost hos min far og hans kone i Store Kongensgade i København, hvor jeg er vokset op. Her mødes vi med mine tre søskende på min fars side og deres børn og familier. Vi har det rigtig hyggeligt, når hele familien er sammen, og så får vi afstemt verdenssituationen og styr på, hvad der sker i hinandens liv.

Skal jeg ud af huset, underholder jeg ofte andre. I den kommende weekend skal jeg, udover at læse op fra min børnebog på Bogforum fredag, spille koncert lørdag aften. Men hvis jeg tager ud af huset for at holde fri, så laver jeg som regel noget med mine børn, for når jeg ikke arbejder, helliger jeg weekenden til dem.

Inden jeg går til ro, får jeg tænkt den kommende uge igennem, så jeg ikke starter med at snuble ind i en ny uge. Jeg kan godt lide at læse en bog eller se fjernsyn, og jeg kan godt lide at gå tidligt i seng og hive computeren med op i sengen og se nogle tv-serier. Det er jeg fan af.