Prøv avisen

10 ting, der har gjort livet bedre for moderne børn

Engangsbleen. Foto: Peter Kristensen.

Børns forbrug Hvert år har sin sællert til børn. Nogle af de mange ting, der omgiver vores børn, har revolutioneret barndommen og gjort den både sjovere, friere og bedre og også lidt nemmere for forældrene

Engangsbleen

Engangsbleen kom til Danmark i 1950'erne og overtog langsomt, men sikkert markedet fra stofbleen. Engangsbleer kræver ikke samme håndelag som stofbleer, men fordrer til gengæld, at forældrene har kompetence til at orientere sig som forbrugere. Engangsbleerne holder barnet tørt i en sådan grad, at nogle børn bliver temmelig store, før de lærer at bruge toilettet.

Velcrobånd

Selv små børn kan takket være velcrobånd selv tage fodtøj på. Velcrobåndet er dermed med til at gøre børnene selvhjulpne og øge deres selvtillid. Til gengæld kan selv store børn i dag have problemer med at binde snørebånd.

Flyverdragten

Heldragt opkaldt efter luftens helte. Flyverdragten er ikonet på reformpædagogik og idealet om den nordiske barndom med frisk luft og røde kinder. Børn har mulighed for at være ude året rundt og bevæge sig. Flyverdragterne blev vandtætte i 1970'erne takket være bævernylon, og i dag er dragterne så gode, at de næsten er tørre, før de bliver våde.

Cykelhjelm

67 procent af alle børn mellem 0 og 10 år, der færdes på cykel, har hjelm på i dag. Det betyder, at der hvert år er 275 færre hovedskader i aldersgruppen, end hvis børnene havde cyklet uden hjelm.

Autostol

Børn i bilerne er en succeshistorie. Siden 1990 har alle på bagsædet skullet være fastspændt, og man anslår, at det betyder 250 færre alvorlige skader om året alene blandt skolebørn.

Ferier

Forældre har i dag seks ugers ferie, og dermed har børn ferie med deres forældre. De får herved en masse oplevelser, som tidligere generationer ikke i samme omfang havde adgang til.

Fiskeduser

Smattede madpakker med makrel ud over det hele er fortid. Der er udviklet flere og sunde smørbare pålægstyper, blandt andet Fiskeduserne, som er fiskepålæg, der kan smøres på rugbrødet.

Computeren

Adgangen til computere har betydet en demokratisering af barndommen. 90 procent af alle børn brugte i 2004 computer og internet i fritiden. De har mulighed for selv at lave musik, film og billeder og kommunikere med andre børn.

Skoletandplejen

Mange børn kan i dag sige "nul huller" takket være en effektiv skoletandpleje. Tidligere generationer fik hevet tænderne ud og fik et gebis i konfirmationsgave.

Vaskemaskinen

Op til 1960'erne skulle børn gå i hvidt stivet tøj og måtte absolut ikke spilde. I dag betyder græsknæ, kakaopletter og mudder intet på grund af vaskemaskinen. Det har gjort barndommen friere.

Kilder: Historiker Ning de Coninck-Smith, chefkonsulent Jan Helmer-Petersen, socialrådgiver Hanne Reintoft, Trafitec og Rådet for Større Færdselssikkerhed

Flyverdragten Foto: Peter Kristensen.
Cykelhjelm. Foto: Peter Kristensen.
Autostol. Foto: Peter Kristensen.
Ferier. Foto: Peter Kristensen.
Fiskeduser. Foto: Peter Kristensen.
Computeren. Foto: Peter Kristensen.
Skoletandpleje. Foto: Peter Kristensen.
Vaskemaskinen. Foto: Peter Kristensen.